kefirek22 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 WitamJadąc do pracy autobusem,auto wymusiło pierwszenstwo i autobus gwałtownie zachamował w skutek tego doznałam urazu mam złamanie kosci strzałkowej gips na 2 tyg.Nie zgłaszałam teo kierowcy bo byłam w szoku dopiero gdy wysiadałam z autobusu poczułam mocny bol w kolanie,udałam sie do szpitala i tam stwierdzona złamanie nogi.Czy moge sie ubiegac o jakies odszkodwanie ze strony lini auobusowej ??? Wszystko zgłaszałam do głownego dyspozyora lini pkm podawałam nr lini nr autobusu o ktorej jechał i mam tez świadka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefirek22 Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 To należy mi sie odszkodowanie z pracy i z lini pkm tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Odszkodowanie z ZUS nie należy się Pani ponieważ wypadek nie był wypadkiem przy pracy, jeśli posiada Pani dobrowolne ubezpieczenia NNW to można wystąpić o wypłatę świadczeń. Co do odszkodowania z ubezpieczenia OC autobusu to są podstawy do takich wnoszenia roszczeń, jednak okoliczności danej sprawy (wymuszenie pierwszeństwa przez inny pojazd) mogą pojawić się problemy w trakcie likwidacji szkody. Warto zadbać o świadków zdarzenia. W przypadku pytań zachęcam do skorzystania ze stopki poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefirek22 Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jak to wyglada jeżeli mam umowe na okres próbny 3 miesiace .... konczy mi sie umowa 28.02.2011Podejrzewam ze bede dłuzej na zwolnieniu lekarskim wątpie w to zebym dostała umowe kolejna jak to wyglada jak bede osoba bezrobotna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Wypłatę zasiłku przejmie ZUS. W Pani przypadku należałoby zgłosić pracodawcy wypadek w drodze do pracy. Daje to Pani prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100 procent podstawy wymiaru zasiłku, czyli nie będzie straty w dochodzie w związku ze zwolnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefirek22 Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 zgłosiłam procodawcy jako wypadek w drodze do pracy......czy pracodawca moze spisac sam protokół ?? Czy musi to byc osoba z uprawnieniami czyli Bhp-owiec.Z tego co sie dowiedziałam to musi ael mój pracodawca twierdzi ze nie i wczoraj chciał spisac protokół telefonicznie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Kartę wypadku w drodze do pracy sporządza pracodawca. Wynika to wprost z art. 57 b ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 kiwikasia wrote:witam. niedawno doznałam złamania (kość ramienna, leczenie gipsem przez około 6-8 tygodni) w wyniku nagłego hamowania mpk, w którym się znajdowałam. w czasie wypadku stałam tyłem do kierunku jazdy wskutek czego nie widziałam sytuacji na drodze ale widziała to znajoma- na skrzyżowaniu świetlnym pomimo pomarańczowego światła kierowca zamiast zwalniać-przyspiesza,najprawdopodobniej myśląc że zdąży przejechać pomimo tego że przed autobusem na tym samym pasie znajdował się samochód "nauka jazdy".to auto zahamowało i kierowca mpk również,wszyscy pasażerowie w obrębie mojego wzroku znaleźli się na podłodze,jedna pasażerka doznała skręcenia stawu kolanowego, ja zaś złamania. na miejsce została wezwana policja i pogotowie. złożyłam zeznania na policji dzień później, poddałam się obdukcji lekarskiej. zeznania złożył także świadek zdarzenia. policjant w czasie zeznania poinformował mnie o możliwości spotkania ze sprawcą w obecności biegłego sądowego i zapytał o proponowaną przeze mnie kwotę zadośćuczynienia. mam pytanie właśnie odnośnie tek kwestii-jaka kwota ewentualnie jest możliwa do egzekwowania od sprawcy? dziękuję za pomoc.katarzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 nikopali wrote: witam;)25.03.2009 jadąc autobusem mpk byłam uczestnikiem kolizji-z winy kierowcy auta osobowego.Z miejsca zdarzenia wzięła mnie karetka ale wypisali mnie po 6 godzinach.Na drugi dzień na własną rękę udałam się do lekarza rodzinnego on skierował do neurologa.Okazało się,że mam niestabilność kręgów szyjnych z ograniczeniem ruchomości kręgosłupa,naciągnięte ścięgna w prawej ręce,wstrząs mózgu i przeszłam załamanie nerwowe--opinia psychologa.Obecnie mam rehabilitację i czekam na wynik tomografii głowy.Leczenia na pewno nie skończę do końca roku ale mam pytanie czy oprucz odszkodowania z oc sprawcy mogę się ubiegać o odszkodowanie z nw mpk-przecież byłam ich pasażerką-proszę o odpowiedż.A jeszcze jedno czy mogę starać się juz o odszkodowanie bo leczenia na pewno szybko nie skończę a wszystko sporo kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi