lucyna Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Chciałam uzyskać informacje na temat odszkodowań. Miałam wypadek w podróży słuzbowj własnym samochodem. Sprawca wymusił pierwszeństwo przejazdu. Już jest po wyroku sądu. Ja miałam złamany mostek, wstrzśnienie mózgu, uszkodzenie kolana, leczę się już 6 miesięcy. Z ZUS dostałam odszkodowanie za złąmanie mosta 10% uszczerbku na zdrowiu. Mam pytanie czy moge wystąpić o odszkodowanie z OC sprawcy i jeżeli nie mam żadnych rachunków za leczenie (leczyłam się z NFZ) rachunków za lekarstwa, czy rachunki za taksówki, mieszkam 3 km od dworca PKS i nie ma możliwości dojechania żadnym środkiem transportu a mieszkam sama. czy jest możliwość otrzymanie odszkodowania za ten wypadek od firmy ubezpieczenieowej, czy tylko procent od uszczerbku na zdrowiu który uzna lekarz orzecznik? jeżeli ktoś był w takiej sytuacji z góry dziekuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Procent uszczerbku na zdrowiu jest jednym z elementów ustalania wysokości odszkodowania, więc istnieje możliwość otrzymania odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie czy mogę wystapić do firmy ubezpieczającej o inne koszty. PZU ma określony wzór formularza zgłoszeniowego i na tej podstawie przyznaje odszkodownie ile uzna za stosowne. to moj pierwszy taki wypadek i nie bardzo się orientuję gdzie i co mogę otrzymać i jakie dokumenty złożyć. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Może Pani wystąpić o wszelkie koszty, które mają związek z wypadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufu_s1 Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Jak najbardziej powina Pani ubiegać się o odszkodowanie z tytułu uszczerbku na zdrowiu...warto w takich sprawach jednak poszukać kogoś kto mzajmie się wszystkimi dokumentami- często TU korzystają z niewiedzy klientów którzy sami zajmują się sprawąPozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 dziekuję bardzo za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxia45 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 Cześć lucyna jak tam Twoja sprawa miałam niedawno bardzo podobny wypadek do Twojegoudało Ci się uzyskać jakąś sensowną kwotę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 Cześć. Jak na razie uzyskałam tylko odszkodowanie z ZUS-u i za mostek miałam 10 % uszczerbku tj. 4.500,00. Dwa tygodnie temu byłam na komisji lekarskiej z Hestii z tytułu odszkodowania z NW ale jak na razie nie mam decyzji, Z OC sprawcy czekam na komisję. A Ty otrzymałaś już jakieś odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxia45 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ja sie sama staram o odszkodowanie z ZUS i mojego ubezpiecznia NNW a sprawe OC sprawcy zlecilam zewnetrznej firmie jak dla mnie to zbyt skomplikowane Z zus mam wlasnie jutro sie wybrac do orzecznika i zobaczymy co uradzi Trzymaj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata65 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witam Lucynko albo Maxiu mogłybyście opisać jak wyglądało to orzekanie w Zus ?Tak ze szczegółami jak to trzeba przeprowadzić co i gdzie zgłosić ?No i jak wogole wygląda ta całą komisja w Zus ?Z góry bardzo dziękuje czeka mnie właśnie ta procedura i chciałabym skorzystaćz waszych "doświadczeń". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 cześć Agatko. Jeżeli chodzi o odszkodawanie z Zusu, to przede wszystkim musisz zgłosić w zakładzie pracy. Zakład pracy powołuje komisję która spisuje protokół z wypadku. musisz przypilnować żeby w protokole były wpisane wszystkie obrażenia, bo ZUS rozpatruje to co komisja wpisze do protokołu. Później to jest zbieranie całej dokumentacji i po zakończeniu leczenia wraz z drukiem o zakończeniu leczenia przesyła się do ZUS.U mnie na komisji było jedna pani doktor i po zbadaniu mnie i po obejrzeniu zdjęć wypisała od razu protokół z podaniem procentowego uszczerbku. ZUS okresla procent na podstwie rozporządzenia, tak że możesz sobie wcześniej sprawdzić jaka jest dolna i górna granica. A później to czekasz juz tylko na pieniadze. Powodzenia i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Witam. Chciałąm się dowiedzić jak długo czeka się wezwanie na komisję lekarską, czy jest jakiś termin w którym TU powinno takie badanie przeprowadizć. Dokumenty po zakończeniu leczenia złożyłam w PZU pod koniec maja, do tej pory nie mam żadnego wezwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 witam,ubezpieczyciel powinien wezwać na komisję możliwie najszybciej, wiążą go bowiem terminy wypłaty odszkodowania (30 dni- zazwyczaj przeciągane)Czy już komisja się odbyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucyna Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Witam. Na komisji byłam w piatek 13. 07. komisja nie poinformowała mnie jaki % został mi przyznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 WITAM MAM PYTANIE 18 MIESIĘCY TEMU MIAŁEM WYPADEK SAMOCHODOWY. BYŁEM W TYM WYPADKU POSZKODOWANYM PASAŻEREM. ZABRAŁO MNIE POGOTOWIE Z PODEJRZENIEM ZMIARZDZENIA KLATKI PIERSIOWEJ. ALE PO BADANIACH WYPUSZCZONO MNIE TEGO SAMEGO WIECZORU DO DOMU MÓWIĄC ZE TO TYLKO ZBICIE I TO WSZYSTKO. MYSLAŁEM ZE NA TYM KONIEC MOICH KŁOPOTÓW JAK SIĘ OKRUTNIE MYLIŁEM.PO 2 TYGODNIACH WYPADEK DAŁ O SOBIE ZNAC POD POSTACIĄ BÓLU W LEWEJ NODZE. PO WSZELKICH BADANIACH POBYCIE W SZPITALU OKRUTNYM CIERPIENIU Z POWODU NIEMIŁOSIERNEGO BÓLU STWIERDZONO U MNIE PRZESUNIĘCIE SIĘ JEDNEGO Z KRĘGÓW W OKOLICACH SRODKA KRĘGOSŁUPA. CO SPOWODOWAŁO ZE NA DZIEN DZISIEJSZY MOGĘ DZWIGAC TYLKO DO 10KG. WZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY NALEZY MI SIĘ JAKIES ODSZKODOWANIE Z OC LUB NW I CZY NIE JEST JUZ ZA PÓZNO.NIE STARAŁEM SIĘ DO TEJ PORY O ZADNE ODSZKODOWANIE BO PO WYPADKU PRZEZ 4 MIESIĄCE NIE BYŁEM W STANIE PODJĄC PRACY A POTEM UMARŁ WŁASCICIEL SAMOCHODU KTÓRYM SPOWODOWALISMY WYPADEK. KIEROWCĄ TEGO FERALNEGO DNIA BYŁ ZIĘC WŁASCICIELA SAMOCHODU. TO TYLE CHCĘ WIEDZIEC CZY MOGĘ SIĘ UBIEGAC O ODSZKODOWANIE I GDZIE DAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mini Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 możesz się ubiegać. i z nw i z oc.z NW na ogół są max dwa lata po zakończeniu leczenia, a z oc masz jeszcze mnóstwo czasu na zgłoszenie szkody. zgłosić szkodę z nw trzeba zgłosić do firmy w której zawarte było ubezpieczenie.z oc można zgłosić do dowolnego towarzystwa ubezpieczeniowego które sprzedaje ubezpieczenia oc kokmunikacyjne ale najlepiej i najszybciej załatwią sprawę jak zgłosisz tam gdzie było zawarte to ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi