adrian44 Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Witam. Opisze może jaki mam problem i dlaczego go w ogóle mam. Około 2 miesiące temu będąc na posesji (Swojej rodziny) zostałem zaatakowany przez psa który wyleciał z kojca. (Psa znam od małego, jednak coś mu odbiło). Straciłem opuszek kciuka lewego wraz z paznokciem, dokładniej mam 2/3 palca, oraz miałem rozszarpany prawy palec serdeczny. Ogólnie ładnie się zagoiło. Z PZU życie przyznano mi 15% (bez komisji). To jest 6 tys . Czekam teraz na odzew z OC rolnika (gospodarstwo było ubepiecznone) 1. Czy jeżeli odwołam się do PZU Życie, że kwota 6 tys, mnie nie satysfakcjonuje, a oni zrobią mi komisje, mogą odebrać mi te 6 tys? , pytam bo znajomi lekarze twierdza że i tak dużo dostałem, chociaż patrząc na to że jest to uszczerbek trwały dla mnie to nie tak dużo. 2. Czy mam szanse w ogóle na odszkodowanie z tego gospodarstwa? Pies jest właścicieli, przechodziłem przez podwórko, o czym właściciel wiedział, pies miał otwarty kojec, ale jak mowie znam go od samego początku i nigdy bym sie nie spodziewał czegoś takiego Wszystkim którzy odpowiedzą, wielki dzieki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Ocena PZU Życie S.A. wydaje się adekwatna do urazu i raczej nie widzę szans na powodzenie odwołania. Odszkodowanie z ubezpieczenia OC posiadacza gospodarstwa rolnego jest przyznawane wtedy gdy szkoda powstała w związku z prowadzeniem gospodarstwa i czy właścicielowi możemy postawić zarzut zaniedbania, niedbalstwa (wina). Jeśli pies był wykorzystywany do pilnowania gospodarstwa, a nie był tylko "zabawką" dla dzieci to szanse na odszkodowanie są bardzo realne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian44 Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 a czy dodatkowy procent dostaje sie za pogryzienie przez psa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian44 Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 Masz rację, jestem ubezpieczony w grupowym, z tego co wiem to za lewego kciuka jest 13%, za pogryzienie przez psa 10% , do tego ten palec serdeczny.PiENIĄDZE mam już na koncie, boje sie tylko że gdy sie odwołam i zrobią mi komisje to wtedy mogą sciągnąć pieniądze, twierdząc że np należy mi sie 10%, a nie 15% tak jak dostałem. W liście który dostałem od PZU, roszczeń można się domagać tylko drogą sądową. Od znamojego ubezpieczyciela słyszałem że tak specjalnie piszą, że mam sie odwoływać pisemnie do Pzu. LIst dostałem w piątek, więc mam trochę czasu. Jak myślicie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Odwołanie ma sens jeśli jest zasadne. W mojej ocenie trwały uszczerbek na zdrowiu orzeczony przez PZU jest prawidłowe, szczególnie, że zgodnie z tabelą ZUS pkt. 136 za utratę kciuka do 2/3 długości trwały uszczerbek wynosi 10 % - lewy, 15 % - prawy.Jeśli jednak chce się Pan odwołać należy wcześniej zażądać kopii orzeczenia lekarskiego wraz z tabelą orzeczniczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian44 Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 rozumiem. AKsedo czy wiesz może czy w tej tabeli jest tez jakiś % od przypadku pogryzienia przez psa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 adrian44 wrote: rozumiem. AKsedo czy wiesz może czy w tej tabeli jest tez jakiś % od przypadku pogryzienia przez psa ? Nie ma czegoś takiego jak tabela w przypadku pogryzienia przez psa. Jeśli uszczerbek wynosi 10 % to nie ma znaczenia kto go spowodował (pies, kot, czy człowiek). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts