Gucci Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam serdecznie , dzisiaj miałem oględziny auta ( kilka dni temu kierowca ubezpieczony w MTU cofając wjechał w lewy bok mojego samochodu ) Rzeczoznawca przyznał bardzo niską kwotę 2600zł , policzył do wymiany drzwi według jego obliczeń wartość nowych drzwi to 1060 zł , dzwoniłem do serwisu Toyoty gdzie powiedziano mi iż drzwi gołe bez szyby kosztują 4052zł , co zrobić w tej sytuacji by kwota wypłacona przez MTU była wyższa ?? Bardzo proszę o opinie ewentualnie wzór odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Odpowiedź na Pana wątpliwości można sprecyzować dopiero po uzupełnieniu istotnych informacji:1. Czy jest to szkoda częściowa czy też całkowita ?2. Czy w kalkulacji TU uwzględniono części nieoryginalne tzw. zamienniki ?3. Jaka jest data 1 rej. pojazdu ?4. Czy elementy uznane do wymiany nie były wcześniej naprawiane ?I kilka innych.Generalnie, przy szkodzie częściowej poszkodowani błędnie skupiają się na kwocie wg. kalkulacji zamiast poddać analizie sprawę najistotniejszą: zakres uszkodzeń stwierdzony przez rzeczoznawcę.Często pomoc i wyjaśnienie można uzykać w warsztatcie naprawczym współpracującym z danym TU, najlepiej warsztatcie dużym i autoryzowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucci Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Odpowiem na pytania1. Jest to szkoda częściowa2.Uwzględniono części zamienne3. Data pierwszej rejestracji 01.01.2000 , data pierwszej rejestracji w Kraju 2011-01-17 (świeżo sprawdzony)4. Element wcześniej nie był naprawiany Pisałem do MTU dlaczego tak niska cena drzwi została przyznana to dostałem odp : Wycena przygotowana przez rzeczoznawcę obecnego na oględzinach jest> liczona na uśrednionych stawkach i na cześciach zamiennych. Możebyć> zaakceptowana do wypłaty bez konieczności dostarczania fv> potwierdzających naprawę. Przepis o którym Pani wspominarzeczywiście> jest stosowany i cały czas przysługuje Pani możliwość rozliczenia> serwisowego. Oznacza to że należy nam wysłać kosztorys (może byćto> drogą e mail ale jako załączony dok.) przewidujący koszty naprawy.> Zostanie on przekazany do werfyikacji, a nastepnie odesłany do Pana.Po> akceptacji i dosłaniu zgodnej z kosztorysem fv potwierdzającej> poniesione koszty nastąpi wypłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Może Pani spróbować wysłać kosztorys wykonany przez warsztat z uwzględnieniem części nowej oryginalnej. Jezeli zostanie zaakceptowany w całości, to można kupić element w ASO i naprawiać, a następnie złożyć fakturę za naprawę. Jednak znacznie bardziej prawdopodobne jest nieuwzględnienie częsci oryginalnej przez TU i wtedy nie pozostaje nic innego. jak zastosowanie częsci nieoryginalnej lub używanej. Samochód ma 11 lat i nie sądzę, aby z OC (jeżeli jest dostępny zamiennik), TU zgodziło się na naprawę z użyciem nowej części z ASO. Ale spróbowac nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi