edzia16051983 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 witam mam takie pytanie przebywając na zwolnieniu lekarskim,będąc w senatorium doznałam wypadku złamania palca lewej reki i uszkodzenia skrętnej dwóch palców.A stało się to schodząc z schodów które odpowiada urząd gminy,została sporządzona notatka służbowa i posiadam polisę ubezpieczenia tej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote: witam mam takie pytanie przebywając na zwolnieniu lekarskim,będąc w senatorium doznałam wypadku złamania palca lewej reki i uszkodzenia skrętnej dwóch palców.A stało się to schodząc z schodów które odpowiada urząd gminy,została sporządzona notatka służbowa i posiadam polisę ubezpieczenia tej drogi. Na pewno można likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW o ile nie zachodzą przesłanki wyłączające odpowiedzialność jakie zwykle zawiera ubezpieczyciel w OWU (np. stan po spożyciu alkoholu). Co do ewentualnego odszkodowania i zadośćuczynienia od U.G. to trzeba byłoby wykazać winę lub zaniedbanie. Jeśli brak takich przesłanek to brak podstaw prawnych do takich roszczeń. Proszę opisać dokładniej okoliczności i przyczyny wypadku np. bardzo zły stan schodów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzia16051983 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 bardzo zły stan schodów, posiadam fotki tych schodów a co do wypadku to było przy schodzeniu w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 edzia16051983 wrote: bardzo zły stan schodów, posiadam fotki tych schodów a co do wypadku to było przy schodzeniu w dół Wobec tego skoro jest notatka służbowa, świadkowie zdarzenia to można domagać się takowych roszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jeśli przyczyną lub współprzyczyną wypadku był zły stan techniczny schodów lub inne okoliczności które obciążają Urząd Gminy to co do zasady może Pani wystąpić z roszczeniem o zadośćuczynienie, odszkodowanie i renty (o ile zajdą przesłanki jej przyznania). Roszczenia proszę zgłosić do Ubezpieczyciela UG przedstawiając dokładny opis tego co się stało i jego przyczynę, oświadczenia świadków, dokumentację fotograficzną, dokumentację medyczną i inne dowody. Jednorazowe odszkodowanie z ZUS-u nie należy się Pani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi