huberto26 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam.Miesiąc temu miałem kolizję drogową-jechałem prawidłowo swoim pasem ruchu, na przeciwnym pasie ruchu stał nieoznakowany pojazd(ubezp w PZU). Po tym samym pasie jechał opel(HDI Asekuracja) którego kierowca niby nie zauważył odpowiednio wczesniej stojącego pojazdu a co za tym idzie nie wyhamował i próbując uniknąć uderzenia w tamten zaparkowany pojazd gwałtownie odbił w lewo (na mój pas ruchu) aby go ominąć i pech chciał, że akurat nadjechałem i kolizja gotowa Kolizje miałem tylko z samochodem Opel. Policja ukarała obydwóch mandatem-ja oczywiście poszkodowany. W notatce Policyjnej zarówno jeden jak i drugi opisani jako sprawcy( pojazd PZU - brak oznakowania, pojazd z HDI-niedostosowanie prędkości do warunków na drodze). Dodam, że było ciemno droga nie oświetlona. Szkode zgłosiłem w PZU i HDI, Dostarczyłem dokumenty(w tym notatka policji). Z HDi już mam 50% kwoty na koncie a z PZU łaskawie po miesiącu odpisali, że odmawiają wypłaty gdyż wg ich akt sprawca to Opel. Mam pytania1. Pisać pismo do PZU na jakiej podstawie odmówili odszkodowania i dlaczego uznają tylko winę Opla?2. W piśmie od PZu była wzmianka, że mogą wszystkie akta sprawy przekazać do HDI sprawcy celem dalszej likwidacji szkody zgodnie z właściwością-poprosić ich o to?3. Mam pieniadze na koncie z HDI(ale decyzja nie przyszła)-czy to nie zamyka mi drogi do ewentualnego uzyskania pozostałych 50% odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Skoro HDI przyjęło odpowiedzialność to kierowałbym do nich wniosek o dopłatę pozostałych 50 % zgodnie z przepisami o odpowiedzialności solidarnej, a oni niech rozliczają się z PZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huberto26 Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja myślałem, żeby odpisać na decyzje PZU, że skoro wg ich materiałow zebranych w sprawie całkowitą odpowiedzialność ponosi kierowca Opla(HDI) , to ażeby przesłali wszystkie dokumenty do HDI celem dalszej likwidacji szkody zgodnie z kompetencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huberto26 Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Byłem dziś w PZU i rozmawiałem telefonicznie z Panią, która podpisała pismo o odmowie wypłaty i stwierdziła, że na podstawie info z Policji które otrzymali to sprawcą jest kierowca z HDI a ten drugi ubezp w PZU, który stał na drodze dostał mandat nie za to , że był 2 sprawcą ale za brak oznakowania auta.Tak więc mam do PZU napisać o przekazanie akt do HDI, które tam wyślą w ciagu tygodnia i HDI powinno zapłacić całość.Ale mam pytanie, które mnie nurtuje: Dostałem z HDI decyzję o wypłacie 50% szkody-czy mam im pisać, jakieś odwołanie i domagać się tych drugich 50% czy czekać na rozwój sytuacji po przekazaniu dokumentów z PZU do HDI? Jeszcze raz dziękuję za pomoc i informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi