redok84 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam.Moje pytanie brzmi; na jaki czas mogę zatrudnić dorywczo przypuśćmy osobę bezrobotną do pomocy na gospodarce bez jakichkolwiek rejestracji w KRUS czy też ZUS i ile może maksymalnie zarobić miesięcznie tak żeby sama nie musiała sie rozliczać.Miałem wypadek samochodowy byłem na zwolnieniu lekarskim 3 miesiące i teraz staram sie o uzyskanie utraconych dochodów z PZU(OC SPRAWCY) posiadam gospodarstwo rolne i muszę przedstawić oświadczenia osób które u mnie pracowały w tym czasie(mają w nich przedstawić ile czasu pracowały i ile zarobiły). Za pomoc z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Należy przedstawić oświadczenia zgodne z prawdą i nie powinno to skutkować dla Pana jakimiś sankcjami ze strony US. To jest dość powszechna praktyka i Ubezpieczyciele jej nie kwestionują. Jeśli potrzebuje Pan pomocy w prowadzeniu sprawy proszę o kontakt - stopka poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henoz Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Dobrze byłoby spisać umowę zlecenie-potwierdzi wiarygodność dochodzonych roszczeń, a i tak wówczas ubezpieczyciel z OC sprawcy dokona zwrotu w całości poniesinych strat z tego tytułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Nika472 wrote: Jestem studentką, od 2,5 miesiąca pracuję na umowę zlecenie przez agencję pracy tymczasowej, która współpracuje z jedną z sieci supermarketów.Pracuję w supermarkecie przy obsłudze lad. W czasie pracy pośliznęłam się na mokrej nawierzchni i upadłam. Została wezwana karetka,która odwiozła mnie do szpitala. Okazało się,że mam wieloodłamowe złamanie wyrostka łokciowego lewej ręki(jestem leworęczna:-() i niezbędna była natychmiastowa operacja, polegająca na otwartej repozycji odłamów i zespolenia ich 3 drutami.Czeka mnie długie leczenie i rehabilitacja, a za ok 6miesięcy usuniecie operacyjne założonych drutów.W opinii lekarza łokieć moze nie powrócić do przedwypadkowej sprawności, jak określił może być"sztywny".Supermarket i agencja pracy nie czują się odpowiedzialni za wypadek i uznały sprawę za zamkniętą,gdyż nie byłam tam ubezpieczona.Był sporządzony protokół z wypadku, ale w takim razie w jakim celu ?Jestem ubezpieczona przy mamie(mam25lat),która jest emerytem w KRUS.Czy z KRUS przysługuje mi jakieś odszkodowanie?Jestem też ubezpieczona(przez całą dobę) na uczelni i w studium policealnym od nieszczęśliwych wypadków.Czy w takim razie przysługują mi 2 odszkodowania?Czy w ogóle mi się one należą jeśli ratownicy med.wpisali, że wypadek zdarzył się w pracy?Bardzo proszę o informacje na temat mojej sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi