Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy,zlamanie obu nadgarstkow

boleslawbol
 Share

Recommended Posts

Witam. Uległem wypadkowi przy pracy, spadając z wysokości ok 3m. Złamałem kości promieniowe w obu nadgarstkach,oraz skręciłem oba kciuki. Jestem ubezpieczony grupowo w firmie i stawka za trwały uszczerbek na zdrowiu wynosi ok.645zł za 1%. Obie ręce mam unieruchomione za pomocą gipsu i szyn na wstępny okres ok.4tyg. z czym za 2tyg.mam stawić się na pierwszej wizycie kontrolnej.Jaki rodzaj odszkodowania mi przysługuje?Z ZUS-u oraz od pracodawcy?Ile procent średnio mógłbym otrzymać za moje uszkodzenia?Dodam,iż jestem osobą praworęczną. Dziękuję i pozdrawiam. Bolesław

boleslawbol wrote:
Witam. Uległem wypadkowi przy pracy, spadając z wysokości ok 3m. Złamałem kości promieniowe w obu nadgarstkach,oraz skręciłem oba kciuki. Jestem ubezpieczony grupowo w firmie i stawka za trwały uszczerbek na zdrowiu wynosi ok.645zł za 1%. Obie ręce mam unieruchomione za pomocą gipsu i szyn na wstępny okres ok.4tyg. z czym za 2tyg.mam stawić się na pierwszej wizycie kontrolnej.Jaki rodzaj odszkodowania mi przysługuje?Z ZUS-u oraz od pracodawcy?Ile procent średnio mógłbym otrzymać za moje uszkodzenia?Dodam,iż jestem osobą praworęczną. Dziękuję i pozdrawiam. Bolesław
1) Jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile wyłączną przyczyną wypadku nie była wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika, odszkodowanie z ubepzieczeń dobrowolnych NNW oraz ewentulane odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC pracdoawcy pod warunkiem, że była wina czy zaniedbanie pracodawcy;

2) Pkt 1;

3) Procent trwałego uszczerbku na zdrowiu zawsze ocenia się indywidualnie po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Stały lub długotrwały procentowy uszczerbek na zdrowiu ocenia się według tabel zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Protokół powypadkowy sporządza się według Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dn. 16 września 2004 r. w sprawie wzoru protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy (Dz. U. Nr 227, poz. 2298). Okoliczności i przyczyny wypadków przy pracy ustala się na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870).