_jr Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Witam, w październiku miałem wypadek samochodowy (bylem pasażerem ale auto było moje), sprawca wypadku uciekł ze szpitala przed badaniem alkomatem!!, potem sie zgłosił i przyznał do winy, jego oc ( PZU ) szybciutko wypłaciło odszkodowanie za auto, odrazu po wydpaku pojechałem do szpitala na prześwietlenie i wszystko z szyją ok tylko ten straszny ból ( potem sie dowiedziałem od lekarza z prywatnej przychodni ze mam ponaciągane mięśnie i ze może to być dość długo odczuwalne - nawet do roku) nie miałem przepisanego zadnego kołnierza ani nic z takich rzeczy, poprostu stwierdzenie ogólnych potłuczeń i zwolnienie lekarskie na 7 dni. Ostatnio sie dowiedziałem ze mogę równiez ubiegać sie o ubezpieczenie zdrowotne i o straty moralne, tym bardziej ze szyja czasami boli przy dłuższym funkcjonowaniu. Jest jakikolwiek sens ubiegać sie od PZU o odszkodowanie? Jeżeli tak to jakie dokumenty będą przydatne? Mam do tej pory jedynie odpis z konsultacji lekarskiej ze szpitala z dnia wypadku i zaświadczenie z ZUSu o 7 dniowym zwolnieniu + dokumenty które były potrzebne do wypłaty odszkodowania za samochód. Z góry dziękuję za pomoc Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 W opisanej przez Pana sprawie istnieje oczywiście prawo do dochodzenia zadośćuczynienia za krzywdę oraz odszkodowania za straty, jeśli takowe były i jesteśmy w stanie je udowodnić. Wniosek skierowany do Ubezpieczyciela powinien być uzupełniony o dokumentację medyczną, opis uciążliwości w codziennym funkcjonowaniu oraz inne dokumenty potwierdzające Pana krzywdę. Wysokość roszczenia o zadośćuczynienie wymaga ustalenia okoliczności związanych z osobą poszkodowaną. W przypadku pytań proszę o kontakt - stopka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRB Centrum Odszkodowań Sp Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Witam , jeżeli Pana dolegliwości bólowe utrzymują się nadal to warto jeszcze podejść do lekarza na konsultację, zrobić prześwietlenie, może lekarz da Panu skierowanie na rehabilitacje itp. Im więcej dokumentacji medycznej potwierdzającej urazy tym większa szansa na uzyskanie zadośćuczynienia. Dodatkowo mogę doradzić, zbieranie rachunków za leczenie, w celu uzyskania odszkodowania za poniesione koszty leczenia, przejazdów na zabiegi itp. Jeżeli chciałby Pan uzyskać szczegółowe informacje proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jr Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam ponownie po małej przerwie, trochę zaniedbałem sprawę, ale nadal o niej pamiętam i będę się starał o odszkodowanie.Mam do Was małe pytanie, nie pracuję już w tej firmie w której bylem zatrudniony w czasie wypadku, ciężko jest się mi prorozumiec z ich działem kadr, ostatnio bo ciężkich próbach dostałem od nich kopie zwolnienia, jednak jest to dopiero jedno z dwóch, najpierw dostałem zwolnienie na 5 dni a potem dodatkowe 2 dni. Oczywiscie przysłali mi kopie tylko jednego - 5dniowego. Czy jest sens prosić i zabiegać o to drugie potwierdzenie? Zmieni to coś w toku postępowania o odszkodowanie jeżeli będzie to potwierdzone tylko 5 dni a nie 7? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Jeśli chodzi o samą kopię zaświadczenia lekarskiego to można przed wysłanie do pracodawcy sporządzić sobie taką kserokopię lub pobrać duplikat od lekarza. Ale to tylko fakt na niezdolność do pracy, a nie na wysokość utraty w dochodzie. Do T.U. potrzebny jest wyciąg z ksiąg pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jr Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Witam jeszcze raz,czym jest wyciąg z ksiąg pracodawcy? Jak to ma wyglądać?Dostałem od nich potwierdzenie zwolnienia lekarskiego, (kserokopię zwolnienia) na którym jest pięczątka "WPŁYNEŁO" z data.Pozdrawiam i dziekuję za udzielaną pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 1) Zaświadczenie o pobieranych dochodach z tytuły wynagrodzenia za pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Marta P wrote: _jr napisz do mnie na email. Powiem Ci jaką dokumentację musisz zgromadzić i co zrobić aby uzyskac odszkodowanie. A nie prościej będzie napisać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberjunkie Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam.W sobotę tj. 2.06.2012r. miałem wypadek (prawie czołowy) z pijaną kobietą. W szoku powypadkowym nie odczuwałem żadnego bólu. W niedzielę rano zacząłem czuć lekki ból szyi i głowy. Do dzisiaj zdążył się on już nasilić a wczoraj mi coś przy lekkim ruchu głowy "strzyknęło" w głowie i zaczęło boleć. Czy mam się zgłosić na izbę przyjęć? Czy jest szansa na dodatkowe odszkodowanie mimo zgłoszenia już szkody u ubezpieczyciela OC sprawcy, tj. WARTA? Co mam zrobić w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberjunkie Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Sytuacja wyglądała tak: Przyjechała policjaOczywiście jej wina, sprawdzali ją alkomatemOtrzymałem karteczkę z jej danymi od policjiZgłosiłem szkodę do WARTY I dzisiaj po południu się wybieram na SOR (mama mnie zawiezie). I co dalej mam zrobić? Czy przy małych szkodach zdrowotnych (np jeżeli to jakieś tylko stłuczenie, lub nadwyrężenie to mam szansę na odszkodowanie? Jaka to kwota może być? Dodam iż będę wdzięczny za te porady, ponieważ mam 18lat i nie za bardzo mnie stać na zwrócenie się o profesjonalną płatną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberjunkie Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 "Uraz mięśnia i ścięgna na poziomie szyi", tak napisano w mojej karcie, którą dostałem, zalecenia to maść i przeciwbólowy środek gdy boli aż do zagojenia, żadnej hospitalizacji i rehabilitacji. Czy mogę otrzymać jakieś zadośćuczynienie? Jaka to może być kwota? O jaką się starać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberjunkie Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Czy mogę się na podstawie tego starać o odszkodowanie?Jeżeli tak, to jaka to może być kwota? http://img403.imageshack.us/img403/2126/k10641462012copy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizzt Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Witam. We wrześniu 2011 miałem wypadek motocyklowy. Incydent drogowy nie był z mojej winy. Otrzymałem odszkodowanie za rozbity motocykl jak i za zniszczoną odzież. W dniu wypadku zostałem zabrany do szpitala karetką. Placówkę medyczną opuściłem tego samego dnia z potłuczoną kończyną dolną. Przez dwa lata leczyłem się u ortopedy ( prześwietlenia, stabilizatory). Jakie i czy w ogóle przysługuje mi odszkodowanie z tytułu poniesionych obrażeń oraz braku możliwości uczęszczania na zajęcia wychowania fizycznego oraz treningów sztuk walki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizzt Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 A o jaką kwotę mogę się starać? Ponieważ podczas wypełniania wniosku muszę podać kwotę roszczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi