dominikgangu Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ale pan tak piszę, bo ma Pan swoją firmę i chce pan skusić, czy realną cenę Pan podaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nie mam swojej firmy i nie mam zamiaru kusić, tylko odpowiedziałem na zadane pytanie... Skąd taka kwota, to powiem że doświadczenia. Z kilkoma bardzo podobnymi przypadkami się spotkałem. Uszczerbek na zdrowiu był bardzo zbliżony do Twojego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 To mówi Pan, że 10 tysięcy mam na 1 000 000 % w kieszeni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 W tym przypadku jak dobrze pamiętam było przyczynienie tzn. nie miałeś zapiętych pasów, nie wiemy jak do sprawy podejdzie HDI... Na te 10 000 zł możesz liczyć Art. 362 k.c. Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Oprócz przyczynienia za brak pasów będzie przyczynienie w związku z decyzją o jeździe z nietrzeźwym kierowcą. Mogą obciąć nawet 50 - 70 % należnego odszkodowania. Te 10 tyś wcale nie jest takie pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam ponownie, mam wynajętego prawnika i walczę o odszkodowanie. Niestety nie wszystko poszlo po naszej mysli, i kierowca zfauszował zeznania na policji wraz ze swoim bratem, że to brat prowadził, on jest bez uprawnień... i co teraz będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dla postępowania odszkodowawczego nie większego znaczenia kto prowadził. Poza tym jeśli brat który wziął na siebie winę nie posiadał prawa jazdy to będzie musiał zwrócić wszystko co Panu wypłacą. Pana pełnomocnik nie przekazał żadnych wyjaśnień dot. sprawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam serdecznie, minęło już od tamtej pory wiele czasu.Mam problem, mianowicie wynająłem prawnika, obezpieczalnia trochę zwlekała, lecz dzisiaj dostałem pieniądze. Zgadnijcie ile?wystąpiliśmy o 35 tysięcy, dostałem 600zł, to jest śmiech! Pełne odszkodowanie to 3000 zł -50% za niezamknięte pasy, jest to 1500, a dostałem niecały tysiąc przedwypłaty to na konto wpłynęło mi 600 zł.Prawnik skierował sprawę do sądu, ile takie coś może potrwać i co sądzicie na ten temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 dominikgangu wrote:Witam serdecznie, minęło już od tamtej pory wiele czasu.Mam problem, mianowicie wynająłem prawnika, obezpieczalnia trochę zwlekała, lecz dzisiaj dostałem pieniądze. Zgadnijcie ile?wystąpiliśmy o 35 tysięcy, dostałem 600zł, to jest śmiech! Pełne odszkodowanie to 3000 zł -50% za niezamknięte pasy, jest to 1500, a dostałem niecały tysiąc przedwypłaty to na konto wpłynęło mi 600 zł.Prawnik skierował sprawę do sądu, ile takie coś może potrwać i co sądzicie na ten temat???1) W mojej ocenie skoro na pisma prawnkika T.U. potrąca 50% to sobie z tego prawnika po prostu kpi. 50% potrącenie można co najwyżej zastosować przy współwinie na gruncie prawa karnego, a nie na gruncie prawa cywilnego. Z takim prawnikiem sprawa może toczyć się bardzo długo. Proponuję powierzenie sprawy profesionalnej spółce odszkodowawczej o zasięgu ogólnopolskim. Pojedynczy prawnik nie ma takiej siły przebicia. T.U. jak i sąd inaczej podchodzi o pojedycznego prawnika, inaczej do dużej kancelarii prawnej, a jeszcze inaczej do spółki odszkodowawczej o zasięgu ogólnopolskim. To tak jak na rynku pracy pożądane są osoby mające doświadczenie w bardzo dużych spółkach kapitałowych prawa handlowego. Z osobami pracującymi u osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą wielcy pracodawcy nie chcą nawet rozmiawiać. Wobec tego oczywiście na pierwszym mejscu liczy się wiedza, rzetelność, a następnie doświadczenie i umiejętności nabyte w dużych spółkach kapitałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Czy prawnik prowadzący sprawę wystąpił o kwotę 35 000zł i uwzględnił już sam przyczynienie?? Czy ta sama kwota roszczona byłaby przy zapiętych pasach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 szkoda, niestety nie będę już rezygnował z aktualnego prawnika. On chyba nawet nie jest prawnikiem, jest byłym pracownikiem ubezpieczalni PZU i bierze tylko 10 % z tego co mi wypłacą. Centrum Polska, po prostu ustaliliśmy kwotę 35tyś, nie wiedząc nawet, że mogą odciąć 50%, nie wiedziałem nawet, skad oni wiedzą, że ja miałem pasy nie zamknięte, nawet policja tego nie wiedziała bo nie składałem takich zeznań, ani nikt z uczestników wypadku nie skladał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 dominikgangu wrote:szkoda, niestety nie będę już rezygnował z aktualnego prawnika. On chyba nawet nie jest prawnikiem, jest byłym pracownikiem ubezpieczalni PZU i bierze tylko 10 % z tego co mi wypłacą.Centrum Polska, po prostu ustaliliśmy kwotę 35tyś, nie wiedząc nawet, że mogą odciąć 50%, nie wiedziałem nawet, skad oni wiedzą, że ja miałem pasy nie zamknięte, nawet policja tego nie wiedziała bo nie składałem takich zeznań, ani nikt z uczestników wypadku nie skladał.1) Skoro nie jest prawnikiem to warto wynając prawnika, gdyż tak jak widać sprawa nie toczy się pomyślnie. Ponadto 10% honorarium za taką obsługę to nie mało. Lepiej czasem powierzyć sprawę za 20% prowizji i mieć pełne wsparcie profesionalistów, a zarazem mniej nerwów (a znacznie więcej zdrowia) z uwagi na szybko zlikwidowaną szkodę. Tak niska prowizja tj. 10% powinna dawać do myślenia, że usługa jest bardzo niskiej jakości. Przez analogię zgodnie z art. 292 § 1 k.k. kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Tymi okolicznościami są właśnie m.in. zbyt cena towaru (rzeczy) odbiegająca od ceny danej rzeczy którą można nabyć normalnie w sklepach, miejsce zakupu itp.;2) T.U. musi udowodnić brak zapiętych pasów. Było już wiele procesów w których T.U. nie zdołało udowodnić podnoszonego zarzutu niezapiętych pasów bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Podziem wypowiedź wyżej ... Niestety w Twoim przypadku ma zastosowanie bardzo znana reguła odnoścnie niektórych przedstawicieli odszkodowawczych.. 50% niższe wynagrodzenie ale i kwota wywalczonego odszkodowania adekwatnie mniejsza.. Wybacz, ale w moim przekonaniu to brak doświadczenia towarzyszy Twojemu pośrednikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saint Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Niech Pan zmieni tego fachowca z PZU. Przez dlugi czas wydawało mi się, ze oni udają, że nie znają tematyki odszkodowań, a okazuje się że to jednak prawda i nawet pracując na własną kieszeń nie portafią skutecznie stosować prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 dominikgangu wrote:nie wiedząc nawet, że mogą odciąć 50%, nie wiedziałem nawet, skad oni wiedzą, że ja miałem pasy nie zamknięte, nawet policja tego nie wiedziała bo nie składałem takich zeznań, ani nikt z uczestników wypadku nie skladał.Ustalenie czy pasy były zapięte może dostarczyć analiza protokołu oględzin samochodu albo ewentualnie opinia lekarza orzecznika, który może ustalić, czy dany uraz jest konsekwencją braku zapiętych pasów bezpieczeństwa.Jak zaznaczył użytkownik szkoda ciężar dowodu w przedmiocie pasów obciąża Ubezpieczyciela ponieważ się na tą okoliczność powołują i z własnego doświadczenia wiemy, że sądu dość często nie uznają zastosowania przyczynienia z powodu jego nieudowodnienia.W Pana przypadku w grę będzie wchodzić również przyczynienie z uwagi na podjęcie decyzji o podróży z kierującym nietrzeźwym, chyba że zachodzą jakieś szczególne okoliczności (np. nie piliście razem, a kierujący miał taką ilość alkoholu we krwi, że nikt nie zorientował się, że był pod wpływem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paruslex Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Bez względu na przyczynienie 3.000,00 zł to za mało w Twoim przypadku. Wnosiliście o koszty leczenia czy to tylko samo zadośćuczynienie? Pan, który likwiduje Ci szkodę chyba za mało się stara, wprawdzie nie znam wszystkich okoliczności tej sprawy, ale to i tak za mało. Czasem jednak lepiej zapłacić trochę więcej, a uzyskać znacznie więcej, tym bardziej , że w takich sprawach płacisz po uzyskaniu odszkodowania, także nie musisz mieć gotówki przed rozpoczęciem współpracy. Nie chcę oceniać kompetencji osoby, która prowadzi Ci szkodę, ale zastanów się nad zmianą pełnomocnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budrys Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. W jakich okolicznościach doszło do tego że Ty wsziadłeś do samochodu z kuzynem który byłw stanie nietrzeżwym? Jezeli zrobiłeś to świadomie to zapomnij o odszkodowaniu. Musisz udowodnic że nie miałes świadoości że kierowca był w stanie nietrzeźwym. Jezeli w toku postepowania policyjnego zeznasz lub świadkowie zeznaja że np. razem spozywaliści alkohol albo że wiedziałes że kierowca spozywał alkohol a mimo to wsiadłeś z nim do auta to niestety zapomnij o pieniądzach.Dlaczego o tym wszyscy moi przedmówcy nie pomysleli. Myśle że od tego trzeba zacząć nieprawdaż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Nie wiedziałem, że kierwoca był nietrzeźwy, ponad to nic nie pisało w żadnych dokumentach, że był, ani na policji ani nigdzie, ponieważ kierowca nie był po wypadku w szpitalu, a w dniu wypadku z policją nie rozmawiał, lecz dopiero po kilku tygodniach wstawił się na komisariat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budrys Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ok.Czyli o że on był,pijany to tylko wy o tym wiecie? Nigdzie oficjalnie nie jest to udokumentowane? To w takim razie możesz się starać o odszkodowanie. Cała kwota odszkodowania wypłaci Ci Towarzystwo w którym zawarta była umowa ubezpieczenia samochodu kuzyna. Nie poniesie on żadnych konsekwencji najwyżej podniosą mu składkę OC o 10% przy następnym zawieraniu umowy. Szukaj dobrej firmy odszkodowawczej i nie zwlekaj bo czas zaciera pamięć i dokumenty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budrys Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ok.Czyli o że on był,pijany to tylko wy o tym wiecie? Nigdzie oficjalnie nie jest to udokumentowane? To w takim razie możesz się starać o odszkodowanie. Cała kwota odszkodowania wypłaci Ci Towarzystwo w którym zawarta była umowa ubezpieczenia samochodu kuzyna. Nie poniesie on żadnych konsekwencji najwyżej podniosą mu składkę OC o 10% przy następnym zawieraniu umowy. Szukaj dobrej firmy odszkodowawczej i nie zwlekaj bo czas zaciera pamięć i dokumenty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Witam serdecznie, minęło już tyle czasu, a ja pieniądzy jeszcze nie dostałem. Czekałem na rozprawe w sadzie prawie rok. Odbyła się ona w tamtym tygodniu, i sąd przyznał rację mojej stronie, tylko, że ubezpieczalnia ma jeszcze możliwość odwołania się do tej decyzji. Ile mają na to czasu?? i jakie są szansę że dostanę, a jakie że się odwołają, gdy sąd stanął po mojej stronie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Witam, proszę podać adres e-mail na forum. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 dominikgangu@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikgangu Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Odpowie mi ktoś na moje pytanie z kilku postów wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi R. Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Moja mama miała wypadek na rowerze - wjechał w nią kierowca i upadając doznała złamania kręgów C3 i C4, miała operacyjnie zespolenie i chodziła w usztywniającym gorsecie. Ma mieć przeprowadzone jeszcze rehabilitacje i jakieś samodzielne ćwiczenia na usprawnianie, ale nadal nie może swobodnie ruszać głową, dokuczają jej też bóle i zawroty głowy, ma też drętwienie rąk i palców u rąk. Pytanie czy jak musi wykonać rezonans i rehabilitacje prywatnie to ubezpieczalnia powinna to zwrócić? Aktualnie stwierdzili że ma 5% uszczerbku na zdrowiu z możliwością poprawy i polepszenia stanu zdrowia a tu wszystko się tylko pogarsza. Mama rozważa też pójście do psychologa, bo ma problemy ze snem i boi się ze znów będzie miała wypadek. Czy za takie wizyty też zapłaci ubezpieczyciel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Witam serdecznie, z opisu wynika, iż oprócz złamania, występują także zaburzenia neurologiczne oraz ograniczenie ruchomości. W takich wypadkach konieczne jest przeprowadzenie szczegółowych badań (TK lub RM) oraz konsultacja neurologiczna. Z dalszą dokumentacją należy złożyć reklamację do ubezpieczyciela Więcej na ten temat można przeczytać tutaj https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/jak-i-gdzie-odwolac-sie-od-decyzji-ubezpieczyciela/ W przypadku konieczności podjęcia leczenia w trybie prywatnym lub przeprowadzenie specjalistycznych badań, należy wykazać ubezpieczycielowi brak możliwości skorzystania z refundowanych świadczeń w ramach NFZ. Można oczywiście wskazać to oświadczeniem, zaświadczeniem lub potwierdzeniem pisemnym terminu z NFZ. W przypadku wątpliwości - zawsze można przed podjęciem leczenia skonsultować się z ubezpieczycielem. W przypadku, gdy wydłużenie procesu leczenia może skutkować negatywnie na życie i zdrowie poszkodowanego - Ubezpieczyciel powinien zwrócić koszty leczenia. W kwestii uszczerbku, orzeczony 5% powinien zostać zweryfikowany (najlepiej podczas naocznej komisji lekarskiej) - można złożyć wniosek o przeprowadzenie takiego badania do ubezpieczalni. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi