michal8851 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 witam.potrzebuje pomocy,ponieważ ręce opadają.już pisze o co chodzi!miałem wypadek w 2008 roku gdzie byłem poszkodowanym. jechałem samochodem zaś sprawca jechał konno.koń należał do gospodarstwa agroturystycznego zaś sprawca go wynajmował. spowodował wypadek gdzie zostały uszkodzone 2 pojazdy.sprawca został uznany winnym gdyż prowadził pod wpływem alkoholu.odszkodowanie za zniszczony samochód miałem dostać z polisy tegoż gospodarstwa gdyż było ubezpieczone jak i sam koń też.sprawa sie wlokła prawie dwa lata.przez dwa lata papiery odszkodowawcze leżały w PTU Bydgoszcz.nie chcieli wypłacic pieniędzy ponieważ ich zdaniem nie bylo do tego podstawy Po dosłaniu wyroku miała sprawa zostać wznowiona i miałybyć wypłacone pieniążki. wysłałem więć odpis wyroku wraz z podaniem o ponowne wznowienie mojej sprawy.dziś po 2 miesiacach od wysłania wyroku dostaje pismo: odszkodowanie nie może zostac wypłacone gdyż kto inny jest włascicielem konia a kto inny sprawcą. zasłaniając się paragrafami nie wiadomo kto ma zapłacić za zniszczone samochody.chociaż w kodeksie cywilnym pisze zgodniez art431 paragraf 1 za szkody wyrżadzone przez zwierzęta odpowiedzialna jest osoba, która zwierzę "chowa" lub się nim posługuje. więc nie wiem w czym problem.zwierze chowało gospodarstwo agroturystyczne z którego miały zostać wypłacone pieniądze. a niech później to gospodarstwo sciąga nalezną sumę z ubezpieczenia sprawcy.bardzo prosze o pomoc,co z tym zrobić do kogo sie udać??pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Odpowiedzialny jest sprawca wypadku (jeździec). Właścicielom gospodarstwa ciężko w tej sytuacji przypisać jakieś zaniedbanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal8851 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 no to jest oczywiste,ale tak samo jak w przypadku auta sprawca posługuje sie koniem wiec powinno być wypłacone z polisy konia,podobnie jak to jest realizowane w przypadku posługiwania sie samochodem,wtedy odszkodowanie jest wypłacone z polisy auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marks Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 gracjan7777 wrote: Witam, byłem uczestnikiem kolizji, kierowca ktory spowodował wypadek usnął za kierownicą i doszło do zderzenia czołowego. w notatce informacyjnej o zdarzeniu, którą dostałem z policji jest orzeknieta wina tego kierowcy. Moje auto posiada przegląd i Oc ale nie jest zarejestrowane w polsce, a miesiąc w którym trzeba je zarejestrowac juz minął w kwietniu. Przewożnik nie dał mi orginalnego dowodu i nic nie powiedział ile moge jezdzic na zagranicznych blachach i ubezpieczyciel tez mnie o tym nie poinformował. Policjant na miejscu zdarzenia powiedział ze nie dostane pieniedzy z ubezpieczenia sprawcy a dodatkowo zostane ukarany mandatem. Czy ktos moze udzielic mi fachowej informacji na ten temat??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi