henus7 Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Witam... uległem wypadkowi w kwietniu 2010r. leczenie zakończyło się 2 dni temu. Pracownikiem byłem do 30 listopada i niestety umowa wygasła i już nie pracuję. Mam protokół wypadkowy spisany w BHPowcem oraz posiadam Druk N-9 o stanie zdrowia z wpisem dokładnym i tym że leczenie jest zakończone. Ucierpiało moje kolano... a mianowicie zostały uszkodzone więzadła poboczne przyśrodkowe w I i II stopniu, łąkotka poboczna przyśrodkowa I i II stopniu oraz rzepka cała popękana w drugim stopniu. Jaka dokumentacja oprócz druku N-9 oraz protokołu wypadkowego i rzecz jasna (ksero - kartoteki z leczenia nogi) ? Jest jakiś specjalny wniosek o jednorazowe odszkodowanie ? Bardzo proszę o pomoc oraz serdecznie wszystkim zainteresowanym dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henus7 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 A co to za numer ? Gdzie ? Do kogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 henus7 wrote:Witam... uległem wypadkowi w kwietniu 2010r. leczenie zakończyło się 2 dni temu. Pracownikiem byłem do 30 listopada i niestety umowa wygasła i już nie pracuję. Mam protokół wypadkowy spisany w BHPowcem oraz posiadam Druk N-9 o stanie zdrowia z wpisem dokładnym i tym że leczenie jest zakończone. Ucierpiało moje kolano... a mianowicie zostały uszkodzone więzadła poboczne przyśrodkowe w I i II stopniu, łąkotka poboczna przyśrodkowa I i II stopniu oraz rzepka cała popękana w drugim stopniu. Jaka dokumentacja oprócz druku N-9 oraz protokołu wypadkowego i rzecz jasna (ksero - kartoteki z leczenia nogi) ? Jest jakiś specjalny wniosek o jednorazowe odszkodowanie ? Bardzo proszę o pomoc oraz serdecznie wszystkim zainteresowanym dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam Grzegorz Skoro umowa o pacę wygasła rozumiem, że sam będziesz załatwiać sprawy zewiązane z odszkodowaniem z ZUS, dlatego należy:1. napisać wniosek ( pismo) do ZUS. Pismo powinno być prośbą o skierowanie na komisję w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłaty odszkodowania w związku z wypadkiem w dniu…. ( podać datę wypadku) Należy podać imię i nazwisko, datę urodzenia, adres, PESEL.2. Do wniosku dołączyć protokół powypadkowy ( powinien być oryginał) i zaświadczenie o stanie zdrowia ( oryginał)3. Dokumenty złożyć w oddziale ZUS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.ZUS po sprawdzeniu dokumentacji wyśle na adres podany we wniosku wezwanie do lekarza orzecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henus7 Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Okej rozumiem wszystko protokół wypadkowy owszem mam ale kopię ponieważ starałem się na chorobowym o świadczenia rehabilitacyjne które zostały mi przyznane wtedy i protokół powypadkowy (oryginał) znajduje się na referacie wypadkowym w ZUSie. Co w takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Napisać wniosek dołączyć ksero protokołu z zaznaczniem, że oryginał znajduje się w ZUS konievznie dołaczyć aktualne N9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 aecjusz83 wrote:Witam Podczas pracy jako magazynier podnosiłem ciężką rzecz i doznałem skręcenia kręgosłupa na odcinku lędźwiowym i piersiowym oraz naderwania mięśni prostych brzucha i wypadnięcia dysku. Wypadek zgłosiłem pracodawcy i poprosiłem o zgodę na udanie się na pogotowie( pracodawca był w stanie nietrzeźwości co u niego jest to niemal zwyczajem). Na pogotowiu byłem, później od rodzinnego dostałem L4. Chirurg wystawił mi następne zwolnienie. w sumie było prawie miesiąc i w ostatni dzień zwolnienia dostarczyłem pracodawcy następne zwolnieni już miesięczne. Powiedział mi że traktuje moje L4 jako zwykłe chorobowe i że wypadku przy pracy nie zgłosił. Teraz domaga się ode mnie oświadczenia, że to co mi się stało nie było w pracy. Jeśli napisałabym coś takiego poświadczyłbym nieprawdę za co grozi odpowiedzialność karna( informacja z pogotowia, że wypadek w pracy historia choroby u chirurga również).Teraz chce spisać protokół z wypadku a minęło od niego już 36 dni a ma na to 14 dni. Wypadek nie był nigdzie zgłaszany przez niego.Czy mogę po przekroczeniu tego terminu odmówić podpisania protokołu??ewentualnie mogę go podpisać jeśli treść będzie zgodna z prawdą ale z dniem dzisiejszym i z uzasadnieniem dlaczego pracodawca zwlekał z napisaniem protokołu.p.s. nie chcę żadnego odszkodowania od pracodawcy czy ZUS, chcę tylko zakończyć tą sprawę i rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron.Co mi radzisz w mojej sytuacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 kris73 wrote: Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie no właśnie czego ,nie wiem jak to nazwać?Moja siostra miała wypadek w pracy ,pracuje jako pielęgniarka i podczas podnoszenia pacjenta/ze względu na brak personelu robiły to we dwie z koleżanka/ doznała urazu skręcenia kręgosłupa w odcinku szyjnym z niedowładem prawej reki ,na zwolnieniu była około 5 miesięcy/zaraz po wypadku mąż zawiózł ja swoim samochodem do i szpitala neurologicznego bo chirurg w jej miejscu pracy nie chciał zejść na izbę i kazał telefonicznie dać zastrzyk przeciwbólowy i niech idzie do domu/, rehabilitacja,wszystko wraca do normy,od lekarza zakładowego otrzymała zakaz dźwigania przez 6 miesięcy i po przedstawieniu zaświadczenia Pani pielęgniarce naczelnej została zwymyślana od kombinatorów i dowiedziała się ze szpital w którym pracuje nie jest zakładem pracy chronionej i to jest jej problem gdzie będzie pracować bo przy najbliższej restrukturyzacji Pani naczelna będzie wiedziała co z nią zrobić.Siostra ma nagrana całą rozmowę,i nie mam pojęcia czy można z Panią naczelną jakoś wyciszyć bo to nie jest jej pierwszy taki wybryk.Proszę o poradę jak to załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 keri wrote: kris73 wrote: Witam serdecznie,mam pytanie odnośnie no właśnie czego ,nie wiem jak to nazwać?Moja siostra miała wypadek w pracy ,pracuje jako pielęgniarka i podczas podnoszenia pacjenta/ze względu na brak personelu robiły to we dwie z koleżanka/ doznała urazu skręcenia kręgosłupa w odcinku szyjnym z niedowładem prawej reki ,na zwolnieniu była około 5 miesięcy/zaraz po wypadku mąż zawiózł ja swoim samochodem do i szpitala neurologicznego bo chirurg w jej miejscu pracy nie chciał zejść na izbę i kazał telefonicznie dać zastrzyk przeciwbólowy i niech idzie do domu/, rehabilitacja,wszystko wraca do normy,od lekarza zakładowego otrzymała zakaz dźwigania przez 6 miesięcy i po przedstawieniu zaświadczenia Pani pielęgniarce naczelnej została zwymyślana od kombinatorów i dowiedziała się ze szpital w którym pracuje nie jest zakładem pracy chronionej i to jest jej problem gdzie będzie pracować bo przy najbliższej restrukturyzacji Pani naczelna będzie wiedziała co z nią zrobić.Siostra ma nagrana całą rozmowę,i nie mam pojęcia czy można z Panią naczelną jakoś wyciszyć bo to nie jest jej pierwszy taki wybryk.Proszę o poradę jak to załatwić. Nie ma tutaj jakichś głębokich nieprawidłowości. Zresztą faktycznie w przypadku częstych absencji pracownika można zasadnie wypowiedzieć mu umowę o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 bogusia wrote: możliwe że będe mogła pomóc w tej sprawie,znam dobrą firme do spraw odszkodowań,ój num tel,667254240 Dobre spółki odszkodowawcze o zasięgu ogólnopolskim są powszechnie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi