kula007 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Witam. 16 marca 2011 roku spowodowałem wypadek. Uszkodziłem bok swojego auta Mazda 6 2003r 2.0 Diesel.Rzeczoznawca na oględzinach powiedział, że będzie szkoda całkowita. Dziś dostaje pismo z PZU datowane na 24 marca." Przewidywany koszt naprawy przekracza wartość pojazdu i jego naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona, oraz to, że Pzu nie pokryje ewentualnej naprawy Auta". Polisa AC z 21.09.2010 opiewa na kwotę 22 100zł Pzu pisze :Wartość pojazdu bezpośrednio przed zderzeniem (brutto) - 16400złwartość pojazdu po zderzeniu - 15180złwysokość odszkodowania 1220zł O co w tym wszystkim chodzi bo nie bardzo rozumiem, proponują mi sprzedaż auta jakiemuś przedsiębiorcy za 13.800 i, że oferta jest ważna do 2011-04-13???? Czyli, że co sprzedam auto za 13800 + odszkodowanie 1220 = 15020 tyle dostane???Chyba coś nie tak??? Jeżeli rynkowa cena takiego auta to ponad 20000zł Co mam zrobić, może ktoś pomóc w tej sytuacji??? Z góry DziękujęPozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Witam Forumowiczów.Miałem szkodę likwidowana z autocasco w PZU przyznali mi kwote 2700 zgodnie z wyceną szkody oczywiscie stodując amortyzację 50 % i zamienniki oraz bez VAT-u - niestety tego nie mogę przeskoczyć - takie OWU ale mam kilka wątpliwości mianowicie:Po pierwsze -koszty roboczogodziny zastosowali stawki z Nowego Sącza gdzie niby była likwidowana szkoda bo mieszkam w Krakowie ale zameldowanie mam w Gorlicach i tam wykupiłem ubezpieczenie - ja auta naprawiałem w Krakowie i tu były dokonane oględziny w CLS Kraków na Al. Pokoju - tu stawki to 65 zł / RBG za naprawy mechaniczne i 80 zł/RBG za lakierowanie a oni mi przyznali tylko po 50 zł/RBG i na machanika i na lakiernikaPo drugiezastosowano jakiś współczynnik odchylenia 67 % przy kosztach lakierowania - o co tu chodzi to ja nie wiem - w moim przypadku to jakieś 350 zł - piechotą nie chodzi - jak mam się od tego odwołaćpo trzecie -nakazano mi zgodnie z art 17 ust z dnia 22 maja 2003 zrobić badania techniczne pojazdu i wysłać do PZU ponieważ szkoda przekroczyła 2000 zł - kto pokryje koszty tego przeglądu czy mam sie dopominać zwrotu za ten przeglądDzięki za ewentualną odpowiedz i pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 oczywiście domagaj się zwrotu kosztów wyonania przeglądu technicznego, jest to pośrednia szkoda doznana w wypadku. Oczywiście będą chcieli Ci roszczenie odrzucić, ale sądzę, że mas zpodstawy do uzyskania tego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Wystarczy, że zapozna się Pan z wyceną wartości pojazdu przed szkodą i już będzie Pan wiedział dlaczego tyle i czy dobrze wyliczone. Jeżeli chodzi o wysokość odszkodowania to na tę chwilę dostanie Pan 1220 a jak sprzeda Pan wrak temu przedsiębiorcy to PZU dopłaci Panu jeszcze 1380 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi