maciej_z Posted January 17, 2012 Share Posted January 17, 2012 Witam, W sierpniu 2011 roku miałem wypadek na rowerze. W wyniku tego wypadku doznałem złamania przezstawowego Benetta I kośći śródrecza , skręcenia i naderwania w odrębie tylnego wiązadła krzyżowego kolana potwierdzone badaniem rezonansu magnetycznego. Po miesiącu od zdarzenia miałem rożnego rodzaju zabiegii z fizykoterapi , cwiczenia na kolano. Z zalecenia lekarza mam skierowanie na rekostrukcje stawu kolanowego, jednak z konsultacji kilku lekarzy zdania sa podzielone bo istnieje szansa ze wiązadło samo sie zregeneruje. Wiec pytanie jest takie , jezeli uznam że nie potrzebuje rekonstrukcji stawu to czy moge starac sie o odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego na zycie? Jak to sie ma do zaswiadczenia o zakończonym leczeniu , bo takie jest potrzebne do zgłoszenia w ubezpieczalni. Pozdrawiam Maciej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted January 17, 2012 Share Posted January 17, 2012 maciej_z wrote:Witam,W sierpniu 2011 roku miałem wypadek na rowerze. W wyniku tego wypadku doznałem złamania przezstawowego Benetta I kośći śródrecza , skręcenia i naderwania w odrębie tylnego wiązadła krzyżowego kolana potwierdzone badaniem rezonansu magnetycznego. Po miesiącu od zdarzenia miałem rożnego rodzaju zabiegii z fizykoterapi , cwiczenia na kolano. Z zalecenia lekarza mam skierowanie na rekostrukcje stawu kolanowego, jednak z konsultacji kilku lekarzy zdania sa podzielone bo istnieje szansa ze wiązadło samo sie zregeneruje. Wiec pytanie jest takie , jezeli uznam że nie potrzebuje rekonstrukcji stawu to czy moge starac sie o odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego na zycie? Jak to sie ma do zaswiadczenia o zakończonym leczeniu , bo takie jest potrzebne do zgłoszenia w ubezpieczalni.PozdrawiamMaciej1) Tak- można. Z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wypłaca się co do zasady jedynie odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Wobec tego do ustalenia trwałego uszczerbku na zdrowiu wymagane jest zakończenie leczenia i rehabilitacji tak aby ocenić narząd po tym całym procesie. Trzeba zapoznać się też z ogólnymi warunkami ubezpieczenia tzw. OWU.Mam pytanie:1) Jakie były okoliczności i przyczyny wypadku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciej_z Posted January 17, 2012 Author Share Posted January 17, 2012 Dziekuje za odpowiedz, Co do przyczyn wypadku, Na sciezke rowerowa poprostu wbiegł 8 letni chłopczyk. Awaryjne hamowanie, kraweznik no i pare fikołków. Na szczęscie nie uderzylem w chłopca. Matka przeprosiła , rower był cały - tyle. Czyli musze uzyskac zaswiadczenie od swojego lekarza ortopedy o zakonczeniu leczenia(diagnozy) na tym etapie i zgłosic wszystko do ubezpieczyciela ? Nikt nie bedzie mi zarzucał ze leczenie nie jest zakończone i powinienem miec operacje? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted January 17, 2012 Share Posted January 17, 2012 maciej_z wrote:Dziekuje za odpowiedz,Co do przyczyn wypadku,Na sciezke rowerowa poprostu wbiegł 8 letni chłopczyk. Awaryjne hamowanie, kraweznik no i pare fikołków. Na szczęscie nie uderzylem w chłopca. Matka przeprosiła , rower był cały - tyle.Czyli musze uzyskac zaswiadczenie od swojego lekarza ortopedy o zakonczeniu leczenia(diagnozy) na tym etapie i zgłosic wszystko do ubezpieczyciela ?Nikt nie bedzie mi zarzucał ze leczenie nie jest zakończone i powinienem miec operacje?Pozdrawiam1) Tak;2) Nie- zgłosić szkodę można przed leczeniem np. tak samo w przypadku ryzyka, że dojdzie do przedawnienia roszczenia. Inną kwestą jest znów, że ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie po leczeniu i rehabilitacji. Należy zapoznać się z OWU NNW. Operację należy przeprowadzić swoją drogą. Wobec tego można Pan poczekać ze zgłoszeniem szkody do ubezpieczyciela. Można też wystąpić z roszczeniem do rodziców małoletniego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts