ugodzenie nozem sprawca zdarzenia nie zyje powiesil sie
Założył zabalodz27, 18 stycznia 2012 · 328 wyświetleń
zabalodz27 napisał(a):
dziekuje za szybka odpowiedz przepraszam nieznam sie na przepisach i paragrafach mam takie pytanie niejestem nigdzie ubespieczony tylko w zusie czy sa szanse na uzyskanie jakiegos odszkodowania jesli tak to gdzie powinienem sie zglosic z gory dziekuje za odpowiedz
1) Wpierw trzeba zgłosić szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) i indywidualnych, a następnie ewentualnie wystąpić do sądu z wnioskiem o kompensatę.
zabalodz27 napisał(a):
witam czyli jak niemam zadnego ubezpieczenia indiwidulnego to mam zglosic sie do sadu z odpowiednim wnioskiem o kompensate tak to mam rozumiec jezeli sie myle to prosze bardzo jesli to mozliwe o pokierowanie mnie jakie dokladnie kroki mam poczynic kro po kroku przepraszam jestem lejkiem w tych sprawach niema mnie kto pokierowac w tej sprawie a na adwokata mie niestac dlatego pisze tu na forum dziekuje
tytułów, o którym mowa w art. 5; 7) oświadczenie osoby uprawnionej o znajomości obowiązków wynikających z art. 13. Do wniosku o kompensatę należy dołączyć odpisy odpowiednich orzeczeń wydanych w postępowaniu karnym, odpisy zaświadczeń lekarskich lub opinii biegłego dotyczących doznania przez ofiarę uszczerbku na zdrowiu oraz inne dokumenty potwierdzające informacje zawarte we wniosku. Jeżeli o kompensatę ubiega się osoba najbliższa, dołącza do wniosku dokumenty potwierdzające fakt pozostawania w czasie popełnienia przestępstwa stanowiącego podstawę wniosku na utrzymaniu ofiary, która na skutek tego przestępstwa poniosła śmierć. Wniosek oraz dołączone do niego dokumenty nie wymagają legalizacji ani żadnej innej równoważnej czynności. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, wzór formularza wniosku o przyznanie kompensaty, uwzględniając potrzebę zgromadzenia dostatecznych danych umożliwiających przyznanie kompensaty.