pawliszon Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Witam,18 stycznia br doznałem urazu w postaci skręcenia kości śródstopia nogi prawej i/lub* skrecenia stawu skokowego prawego. Miało to miejsce na przejściu dla pieszych w Krakowie. Na owym przejściu było coś na kształt progu z lodu - przejście jest przed wysepką i pługi odsnieżające rozjeżdżały się na przejściu, a nie za nim. Przejście to jest zarządzane przez organ miasta zwany ZIKiT-em. Pracuję na etacie oraz prowadzę własną działalność gospodarczą (jednoosobową). Na swoje szczęście od 01/01/2012 mam dodtkowe ubezpieczenie w PZU i wierzę, że dostanę odszkodowanie z tego ubezpieczenia.Moje pytanie: czy mogę domagać się odszkodowania od ZIKiT-u? Czy mogę rościć sobie prawo do zadośćuczynienia za utracony zarobek (własna działalność - łatwo udowodnić konkretną kwotę - grafik z dyżurami)? Czy może być to połączone z ubezpieczeniem w pracy?Pozdrawiam * - w zależności od lekarza: lekarz SOR - skręcenie stawu skokowego, lekarz chirurg w przychodni - skręcenie kości śródstopia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 pawliszon wrote:Witam,18 stycznia br doznałem urazu w postaci skręcenia kości śródstopia nogi prawej i/lub* skrecenia stawu skokowego prawego. Miało to miejsce na przejściu dla pieszych w Krakowie. Na owym przejściu było coś na kształt progu z lodu - przejście jest przed wysepką i pługi odsnieżające rozjeżdżały się na przejściu, a nie za nim. Przejście to jest zarządzane przez organ miasta zwany ZIKiT-em. Pracuję na etacie oraz prowadzę własną działalność gospodarczą (jednoosobową). Na swoje szczęście od 01/01/2012 mam dodtkowe ubezpieczenie w PZU i wierzę, że dostanę odszkodowanie z tego ubezpieczenia.Moje pytanie: czy mogę domagać się odszkodowania od ZIKiT-u? Czy mogę rościć sobie prawo do zadośćuczynienia za utracony zarobek (własna działalność - łatwo udowodnić konkretną kwotę - grafik z dyżurami)? Czy może być to połączone z ubezpieczeniem w pracy?Pozdrawiam* - w zależności od lekarza: lekarz SOR - skręcenie stawu skokowego, lekarz chirurg w przychodni - skręcenie kości śródstopia.1) Tak pod warunkiem istnienia winy lub zaniedbania po ich stronie- ale aby skutecznie wnieść roszczenie trzeba dysponować konkretnymi dowodami. Jeśli nie było na miejscu policja i brak urzędowego dokumentu to zadanie jest jeszcze bardziej utrudnione. Należy posiadać świadków, zdjęcia z miejsca zdarzenia, dokumentację medyczną etc.. Nie wystarczy tylko wykazać złe warunki ale jeszcze, że szkoda powstała w wyniku oblodzonego chodnika czy drogi. Może być też kwestia przyczynienia się do powstania czy też zwiększenia szkody np. w wyniku nie zachowania należytej ostrożności;2) Tak- zwykle przysługuje z polis OC. Należy również zapoznać się z OWU ubezpieczenia NNW;3) Ubezpieczenie w pracy, wypadkowe, dobrowolne nie wpływa na możliwość likwidacji szkody z innych ubezpieczeń. Jeśli był to wypadek przy pracy lub w drodze do lub z pracy to niezwłocznie zawiadamia się o wypadku pracodawcę. Zawiadomienie najlepiej złożyć na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Od dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Wobec tego w myśl art. 57a w zw. z art. 57 ust. 1 pkt 2 przedmiotowej ustawy jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy rentę można uzyskać pomimo nie spełnienia wymaganych okresów składkowych i nieskładkowy. Zgodnie z art. 57b przedmiotowej ustawy za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana. Jednakże uważa się, że wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy, mimo że droga została przerwana jeżeli przerwa była życiowo uzasadniona i jej czas nie przekraczał granic potrzeby, a także wówczas, gdy droga, nie będąc drogą najkrótszą, była dla ubezpieczonego, ze względów komunikacyjnych, najdogodniejsza. Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: 1) innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; 2) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; 3) zwykłego spożywania posiłków; 4) odbywania nauki lub studiów. Zgodnie z art. 92 § 1 pkt 2 k.p. za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży- w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia z ubezpieczenia chorobowego. Wobec tego wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby, macierzyństwa jak i wypadku w drodze do pracy i pracy zawsze ustala i wypłaca pracodawca. Natomiast za czas niezdolności do pracy, o której mowa w § 1 art. 92 k.p., trwającej łącznie dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach czyli na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.). Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (czyli osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych; b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym; c) ubezpieczonym będącym duchownymi; d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście chodzi tutaj jedynie o ustalenia prawo do zasiłku chorobowego i fizyczną wypłatę owego zasiłku, gdyż ostatecznie pracodawca zawsze rozlicza się z ZUS. Zasiłki chorobowe zawsze pokrywane są z funduszu ZUS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawliszon Posted February 2, 2012 Author Share Posted February 2, 2012 Dziękuję za odpowiedź, poprosiłem kolegę prawnika o pomoc i mam nadzieję, że się uda pozytywnie załatwić moją sprawę.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 pawliszon wrote:Dziękuję za odpowiedź, poprosiłem kolegę prawnika o pomoc i mam nadzieję, że się uda pozytywnie załatwić moją sprawę.PozdrawiamBądźmy takie myśli. Generalnie są to bardzo trudne sprawy, które w większości kończą się w sądzie z różnym rezultatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kancelaria Prawna Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 pawliszon wrote:Dziękuję za odpowiedź, poprosiłem kolegę prawnika o pomoc i mam nadzieję, że się uda pozytywnie załatwić moją sprawę.PozdrawiamW takich sprawach najistotniejsze są dowody, zatem proszę zatroszczyć się o:- świadków i ich oświadczenia- zdjęcia jeśli były wykonane- informację z policji . straży miejskiej - jeśli była wezwanaWiększość tego typu spraw kończy się w sądach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Najczęściej w takich sprawach braki dowodowe powodują oddalenie roszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts