Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy- kierowca karetki

plavix
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno miałem wypadek w pracy( jestem kierowcą karetki). Leżałem w szpitalu 6 dni, miałem liczne stłuczenia głowy oraz ranę ciętą i stłuczone kolano. Jeszcze leżę na chorobowym w domu. Jestem ubezpieczony w pracy( obowiązkowe ubezpieczenie + ubezpieczenie w pzu dodatkowe, składka 55zł miesięcznie) Do wypadku doszło nie z mojej winy. Czy mogę uzyskać jakieś odszkodowanie? Jeśli tak to gdzie się kierować i co mam robić? Pomóżcie. Z góry dziękuję.

witam

po pierwsze był to wypadek w pracy czyli tu już należy się odszkodowanie , po drugie jeżeli była to kolizja drogowa nie z pana winy to tym bardziej należy się odszkodowanie.W razie dodatkowych pytań proszę pisać na e-mail.

plavix wrote:
Witam niedawno miałem wypadek w pracy( jestem kierowcą karetki). Leżałem w szpitalu 6 dni, miałem liczne stłuczenia głowy oraz ranę ciętą i stłuczone kolano. Jeszcze leżę na chorobowym w domu. Jestem ubezpieczony w pracy( obowiązkowe ubezpieczenie + ubezpieczenie w pzu dodatkowe, składka 55zł miesięcznie) Do wypadku doszło nie z mojej winy. Czy mogę uzyskać jakieś odszkodowanie? Jeśli tak to gdzie się kierować i co mam robić? Pomóżcie. Z góry dziękuję.
Skoro był to wypadek przy pracy to przede wszystkim musi byc przeprowadzone postepowanie powypadkowe przez zespól powołany przez pracodawcę. Zespól pwypadkowy po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku sporządzi protokól powypadowy i dokona prawnej kwalifikacji zdarzenia tzn, ustali czy wypadek jest wypadkiem przy pracy. Jesli w protokole powypadkowym nie stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa to mozna starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS.
W tym celu po zakończeniu leczenia i rehabilitacji należy napisać pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika. Do pisma trzeba dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie.

Można również starać się o odszkodowanie z ubezpieczenia w PZU. Jesli jest to ubezpieczenie przez zakład pracy tzw. ubezpieczenie grupowe to najlepiej zgłosić się do osoby, która takie ubezpeczenia w zakładzie prowadzi.

sokrates odszkodowania wrote:
witam
po pierwsze był to wypadek w pracy czyli tu już należy się odszkodowanie , po drugie jeżeli była to kolizja drogowa nie z pana winy to tym bardziej należy się odszkodowanie.W razie dodatkowych pytań proszę pisać na e-mail.
To czy z wypadku przy pracy należy się odszkodowanie zależy od okoliczności i przyczyn wypadku. Ustalenia w ustęp 5 protokołu powypadkowego, że wyłączną przyczyną wypadku była wina umyślna lub rażąca niedbalstwo pracownika czy też stan nietrzeźwości, pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych przez co w znacznym stopniu przyczynił się do wypadku powoduje to, że pracownik owego świadczenia z ZUS nie otrzyma. Również ustalenie w owym ustęp 5, że wyłączną przyczyną wypadku była wina nieumyślna tzw. lekkomyślność jako zwykłe niedbalstwo poszkodowanego pracownika spowoduje, że co prawda pracownik będzie mógł skutecznie domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu ale nie będzie mógł dochodzić uzupełniające odszkodowania ii zadośćuczynienia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciela na zasadzie ryzyka w myśl art. 435 k.c..

krecikbubu wrote:

Jeżeli jest tak jak Pan pisze to jak najbardziej najleży sie Panu odszkodowanie i to nie małe. Jestem w stanie Panu pomóc, w razie czego prosze napisac e-mail.

Należy pamiętać, że jednorazowe odszkodowanie z ZUS jak i z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych wypłaca się za trwały uszczerbek na zdrowiu. W myśl obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub chorób zawodowych wynoszą 645zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.