olakasia Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 W połowie grudnia uległam wypadkowi w domu. Miałam pęknięty duży palec u nogi w kilku miejscach. Przebywałam zwolnieniu lekarskim. Pracuję na umowę o pracę. Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS-u i PZU/ubezpieczenie grupowe/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olakasia Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Może ktoś miał podobne zdarzenie i mi odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Jeżeli chodzi o ZUS to nie należy się.. Pozostają tylko ubezpieczenia na życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 olakasia wrote: W połowie grudnia uległam wypadkowi w domu. Miałam pęknięty duży palec u nogi w kilku miejscach. Przebywałam zwolnieniu lekarskim. Pracuję na umowę o pracę. Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS-u i PZU/ubezpieczenie grupowe/. 1) Brak podstaw prawnych do ubiegania się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Można natomiast likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olakasia Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Od czego mam zacząć starając się o odszkodowanie z PZU-grupowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Zakończyć leczenie i przekazać całą historię choroby do TU.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olakasia Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Jeszcze raz dzięki za podpowiedź. Jutro zaczynam działać. Pozdrawiam i życzę miłego dnia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 olakasia wrote: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Od czego mam zacząć starając się o odszkodowanie z PZU-grupowe? 1) Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji zgłosić szkodę do T.U. wraz z dokumentacją medyczną. Z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wypłaca się co do zasady jedynie odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Proszę zapoznać się z OWU i tabelą oceny procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olakasia Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Wielkie dzięki panu Mariuszowi i panu ,,Szkodzie'' za odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego dnia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 olakasia wrote: Wielkie dzięki panu Mariuszowi i panu ,,Szkodzie'' za odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego dnia ! Nie należy się spodziewać z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wysokich kwot odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olakasia Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Właśnie otrzymałam pieniążki / 520zł /. Nie dużo ale zawsze coś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 olakasia wrote: Właśnie otrzymałam pieniążki / 520zł /. Nie dużo ale zawsze coś. Pozdrawiam. Proszę sprawdzić OWU, sposób naliczenia odszkodowania oraz tabelę oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikola123 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Witam,zrezygnowałam z pracy by zajmować sie dzieckiem z orzeczeniem o niepełnosprawności ,MOPS wypłaca mi mi zasiłek z tego tytułu ,ubezpieczenie mam od męża z pracy,mieszkamy w domu w którym są schody spadłam z nich złamałam sobie ręke i bardzo się potukłam ,byłam na ostrym dyżurze ,mam gips na 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Może Pani korzystać z usług NFZ z racji ubezpieczenia męża. Co do likwidacji szkody to może Pani jedynie jeśli posiada Pani dobrowolne ubezpieczenia NNW indywidualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi