Odszkodowanie z nnw czy oc sprawcy?
Założył urszula1980, 6 marca 2012 · 324 wyświetlenia
Ważne będzie u jakiego lekarza Pani się leczyła oraz czy lekarz wpisał w histori choroby fakt iż nastęspstwa są związane z wypadkiem komunikacyjnym. Jeżeli jest wpis mozna ubiegać się o odszkodowanie z polisy OC sprawcy.. Proszę zbierać wszystkie faktury za leki oraz skrupulatnie notować ilość przejechanych kilometrów na leczenie uwzględniając również daty.. Szkodę osobową zgłosić do TU sprawcy z calą dokumentacją medyczną.. Nie zapomnieć również o podaniu kwoty odszkodowania, o którą Pani występuje..
Odszkodowanie należy się również w szystkich opłacanych polis na życie oraz NNW.
urszula1980 napisał(a):
Miałam stłuczkę.Z powodu winy sprawcy dostałam odszkodowanie na pokrycie kosztów reperacji auta ( szkoda całkowita).Nie wezwałam karetki , zaraz po zdarzeniu nie odczuwałam dolegliwości.Natomiast już wieczorem zaczęło mi dolegać- nadgarstki , kręgosłup , noga w stawie biodrowym. Czekałam na poprawę3 tygodnie,racząc się przeciwbólowymi środkami ( w końcu nie miałam złamań ani ran otwartych).Po tym czasie udałam się do lekarza i się okazało,że mam zwężenie kręgów , które powoduje ucisk na nerw- stąd bóle nogi i dolegliwości kręgosłupa .Czekam na rehabilitację.Czy i jak mogę się ubiegać o odszkodowanie dla siebie .W chwili stłuczki nie byłam pracująca .Proszę odpisywać na maila.Dziękuję za pomoc.
Oczywiście nie jest Pani na straconej pozycji i warto zrobić zgłoszenie.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Kancelarią.
Witam,
w praktyce sytuacja wygląda tak, że zakłady ubezpieczeń uznają dolegliwości bólowe za skutek wypadku, jeśli w dokumentach medycznych pojawia się informacja o wizycie lekarskiej w terminie 7-14 dni od zdarzenia. Natomiast jeśli pierwsze dokumenty pojawiają się później z reguły osoby fizyczne spotykają się z odmową uznania doznanych urazów za skutki wypadki. Warto wtedy powierzyć proces dochodzenia odszkodowania kancelarii ponieważ zgłaszane roszczenie trzeba należycie uzasadnić i udowodnić.
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
Witam,
może Pani się ubiegać o zadośćuczynienie oraz za koszty leczenia. Rozpoczęcie leczenia miesiąc od zdarzenia faktycznie może być dobrym argumentem dla TU do odmowy wypłaty, jednak nie przejmowałabym się tym bardzo. Wystarczy dowieść, że problemy zdrowotne są następstwem danego wypadku. Co do faktu, że nie ma Pani pracy, nie będzie to miało jakiegokolwiek ujemnego efektu, bo odszkodowanie należy się Pani bez względu na to czy Pani pracuje, uczy się czy szuka pracy, czy robi cokolwiek innego. Czasami nawet brak pracy może pozytywnie rzutować na wysokość otrzymanych kwot, ale to już zależy zawsze od indywidualnej sytuacji poszkodowanego. Niemniej jednak warto ubiegać się o odszkodowanie, a ze względu na to, że Pani mail jest niewidoczny proponuję kontakt za pośrednictwem poniższej stopki.
urszula1980 napisał(a):
Miałam stłuczkę.Z powodu winy sprawcy dostałam odszkodowanie na pokrycie kosztów reperacji auta ( szkoda całkowita).Nie wezwałam karetki , zaraz po zdarzeniu nie odczuwałam dolegliwości.Natomiast już wieczorem zaczęło mi dolegać- nadgarstki , kręgosłup , noga w stawie biodrowym. Czekałam na poprawę3 tygodnie,racząc się przeciwbólowymi środkami ( w końcu nie miałam złamań ani ran otwartych).Po tym czasie udałam się do lekarza i się okazało,że mam zwężenie kręgów , które powoduje ucisk na nerw- stąd bóle nogi i dolegliwości kręgosłupa .Czekam na rehabilitację.Czy i jak mogę się ubiegać o odszkodowanie dla siebie .W chwili stłuczki nie byłam pracująca .Proszę odpisywać na maila.Dziękuję za pomoc.
Z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca w ramach likwidacji szkody osobowej przysługuje odszkodowanie tj. m. in. koszty leczenia, hospitalizacji, rehabilitacji, zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, protez, leków, materiałów opatrunkowych, dodatkowego odżywiania, utraconego dochodu, zniszczonych rzeczy podczas wypadku, holowania pojazdu, parkingu pojazdu i wynajmu pojazdu zastępczego od chwili powstania szkody do dnia likwidacji szkody jako normalne następstwa zdarzenia z którego wynikła szkoda jak i zadośćuczynienie którego wysokość zależy m.in. od bólu fizycznego i cierpienia psychicznego tzw. krzywdy moralnej, przebytych zabiegów i operacji, nasilenia bólu i cierpień oraz czasu jego trwania, długotrwałość choroby, rozmiaru kalectwa i jego trwałości, wpływu trwałego uszczerbku na zdrowiu na życie osobiste i społeczne, płci poszkodowanego, widocznych nieodwracalnych następstw medycznych wypadku tj. oszpecenia i kalectwa, wieku poszkodowanego, poczucia bezradności życiowej, nieprzydatności społecznej, wykluczenia społecznego, rodzaju wykonywanej pracy i zawodu, zwiększonych potrzeb, zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość. Szkodę można też likwidować ze wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych.
Witam,
likwidację z OC sprawcy można rozpocząć w każdej chwili, dlatego nie ma konieczności czekania do zakończenia leczenia. Inaczej jest przy NNW, gdzie uszczerbek zostaje ustalony po zakończeniu leczenia, jednak szkodę warto zgłosić jak najwcześniej, bowiem niektóre towarzystwa wymagają wręcz poinformowania ich o szkodzie w określonym terminie.