atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 witam serdecnie moim problemem jest nurtujace pytanie o zasilku chorobowym ktory przedstawiam ponizej : wypadek w pracy miałem 26 lutego przygnieciona ręka paleta z towarem do ściany podczas porządkowania stanowiska przed końcem pracy bhp protokół powypadkowy wszystko tak jak powinno wyglądać , palce 3 i 4 prawej reki szyte, kości na szczęście nie ucierpiały 4 palec zrósł se ładnie z 3 miałem problem z prostowaniem przeszedłem operacje (kod choroby s66.3) jestem cały czas na chorobowym drut w palcu chorobowe posiadam do 21 marca . Dzwoniąc dziś do ZUS chcąc sie dowiedzieć kiedy otrzymam zasiłek chorobowy usłyszałem od miłej pani ze sprawa jeszcze nie jest rozpatrzona i musi sie zebrac komisja czy rzeczywiście jest to wypadek w parcy jest juz marzec 7, Jaki czas bede musial czekac na wyplate zasilku chorobowego czy maja jakies terminy , odpowiedzia jaka usłyszałem bylo to ze dlugo to moze trwac jak moge to przyspieszyc pieniadze potrzebne jak kazdemu co robic ??? prosze o pomoc z gory dziekuje Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ZUS to niestety instytucja nie mająca rzadnych procedur odnośnie czasu wydania decyzji dot. zasiłku chorobowego.. Niektórzy czekają 1 misiąc a niektoórzy nawet po 4... Proszę opisać dokładnie sytuację związaną z wypadkiem oraz czy są wskazania zaniedbania pracodawcy w protokole powypadkowym. Może istnieje możliwość dochodzenia roszczeń bezpośrednio od pracodawcy lub jego polisy OC.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 okolo 13.40 przystapiłem do sprzatania stanowiska pracy w tym celu podniosłem wozek podnoscikowy reczny odsunołem go od sciany aby wyciagnac nieczystosci znajdujace sie miedzy paleta a sciana , siegajac reka kawalek streczu (nieczystosc) w tym momecie wozek sie cofnał i skaleczyl palce 3 i 4 prawej reki kolega ktory pracował ze mna udzielił mi pomocy w formie zdezynfekowania rany i zawiezeinia mnie do szpitala oddział SOR tam udzielono mi fachowej pomocy szycie 3 i 4 palca , w protokole opisane eset jeszcze ze zespol powypadkowy ustalił iz poszkodowany w chwili wypadku mial aktualne badania i szkolenie bhp . ---oraz stwierdzono przyczyne wypadku :przyczyna zaistanialego wypadku przy pracy było niezachowaie nalezytych srodkow ostroznosci podczas odstawiania wozka _cofniecie sie niezabezpieczonego wozka ---skutki wypadku :rana cieta 3 i 4 palca --- pkt 7 stwierdza sie ze wypadek JEST wypadkiem przy pracyco uzasadnia sie nastepujaco :Wypadek wydarzyl sie nagle podzcas czynnosci porzadkowych , ktore wykonywał poszkodowany w czasie pracy---- rodzaj wypadku ::indywidualny powodujacy czasowa niezdolnosc do pracy tak mam opisane w protokole wypadkowym pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Czyli rozumiem, że zaniedbań ze strony pracodawcy nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 wynika z tego ze nie wszystko nalezycie i ze zrozumieniem wykonane przez pracodawce tylko teraz ZUS i czy wogole uzna to zdarzenie za wypadek w pracy to jest wielka niepewnosc , myslałem ze zus ma 30 dni na wyplate zasilku chorobowego , papiery do ZUS wpłynely 14 lutego wraz z protokołem powypadkowym i czy od tego terminu nie maja 30 dni tak mi sie o uszy odbilo ale nie jestem na 100% pewien , i czy bede mogł starac ie o jednorazowe odszkodowanie ? po prostu jest to moj pierwszy wypadek i nie wiem co mam z tym robic dodam ze dodatkowo posiadam ubezpieczenie grupowe w firmie pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Na protokole wypadkowym jest informacjia czy komisja wypadkowa uznała owy wypadek za wypadek w pracy czy też nie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 tzn ze jak pracownik zakladu na stanowisku BHP uzna jako wypadek w pracy i w protokole jest jako wypadek to zus potwierdzi , tak to w tym przypadku nie powinno byc zadnych problemow (teoretycznie) poniewaz ZUS to ZUS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 czy zus zwoluje komisje i sami oceniaja czy nalezy zdarzenie do wypadku przy pracy nie opierajac sie na protokole od bhpowca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Zdarzają się sporadyczne przypadki gdzie ZUS pomimo protokołu wypadkowego i stwierdzeniu w nim wypadku przy pracy ma odmienne zdanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 jeżeli bede nalezał do tego sporadycznego % na nie uznanie to czy bede mial mozliwosc sie odwołac czy cos to mi pomoze czy tylko strace czas i nerwy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomek86 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 serdecznie dziekuje za pomoc zycze sukcesow i milego dnia pozdrawiam tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 atomek86 wrote: jeżeli bede nalezał do tego sporadycznego % na nie uznanie to czy bede mial mozliwosc sie odwołac czy cos to mi pomoze czy tylko strace czas i nerwy pozdrawiam Pozostaje zawsze spór sądowy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Skoro jest prawidłowo sprządzony protokół powypadkowy to ZUS nie powinien czynić problemów z naliczeniem i wypłatą zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego. Zgodnie z art. 22 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zakład odmawia przyznania świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego w przypadku: 1) nieprzedstawienia protokołu powypadkowego lub karty wypadku; 2) nieuznania w protokole powypadkowym lub karcie wypadku zdarzenia zawypadek przy pracy w rozumieniu ustawy; 3) gdy protokół powypadkowy lub karta wypadku zawierają stwierdzenia bezpodstawne. Odmowa przyznania świadczeń z powodów, o których mowa w ust. 1, następuje w drodze decyzji Zakładu. Jeżeli w protokole powypadkowym lub karcie wypadku są braki formalne, Zakład niezwłocznie zwraca protokół lub kartę wypadku w celu ich uzupełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi