Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowania ZUS

rejik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy masz na mysli procedurę postępowania ustalającego okoliczności i przyczyny samego wypadku przy pracy, czy procedurę starania się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS, juz PO uznaniu przez pracodawcę wypadku za wypadek przy pracy?

Sformułuj proszę swoje pytanie bardziej szczegółowo, dobrze?

dziękuje za odpowiedz tak chodziło mi o procedurę postępowania przy staraniu się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS , chciałbym sprawdzić czy kierownictwo i BHP wszystkiego dopilnowało .

Pozdrawiam

Witaj, jesli Twoj wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy i posiadasz egzemplarz protokolu, w ktorym jest zawarte to stwierdzenie powinienes zlozyc do pracodawcy (mozesz do sluzby bhp) wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania przez ZUS.

Do tego wniosku musisz dolaczyc wypelniony przez lekarza prowadzącego Twoje leczenie druk N9, ktory zawiera na koncu stwierdzenie lekarza, ze leczenie i rehabilitacja zostaly zakonczone.(To stwierdzenie jest bardzo wazne, gdyz o odszkodowanie mozna sie starac dopiero po calkowitym zakonczeniu leczenia).

Te dwa dokumenty skladasz w pracy a bhpowiec do tego dolacza pozostale wymagane przez ZUS dokumenty i wysyla calosc do ZUSu.

ZUS wzywa Cie nastepnie na komisje a tam lekarz orzecznik stwierdza (lub nie stwierdza) procentowy uszczerbek na zdrowiu jakiego doznales w wyniku wypadku i przyznaje Ci (lub nie) odszkodowanie.

PS.

Wazne jest to, ze odszkodowanie wyplaca sie NA WNIOSEK poszkodowanego, czyli, ze pracodawca wysyla dokumenty do ZUSu dopiero po otrzymaniu Twojego wniosku! Pamietaj o tym.

• 5 miesięcy temu...
Miałam wypadek w pracy -podczas dzwigniecia blach wyskoczyła mi przepuklina w kresie biełej- nad pępkiem. Lekarz zlecił operacje ktora miala miejsce 3 dni po wypadku, jednak gdy pojechalam do bhp podpisac zeznanie powypadkowe dowiedzialam sie ze nie uznano tego jako wypadku przy pracy , poniewaz ich lekarz orzecznik zakładowy stwierdził , ze nie jest wiadomo czy przepuklina nie pojawiła sie wczesniej, pomimo moich zapewnien ze tego przedtem nie mialam. Wobec tego nie wiem co dalej robic- czy odwolywac sie i gdzie i jaki mam na to czas. Drugie moje pytanie brzmi -jezeli nie uznano tego jako wypadku przy pracy to czy moge dostac odszkodowanie z pzu. Dziekuje i pozdrawiam.

Agnieszko - po kolei.

1. Czy podpisalas zapoznanie sie z tym protokolem powypadkowym? Od tego musimy zaczac. Odpisz.

2. Czy - jesli dostalas do przeczytania protokol, czy pouczono Cie, ze mozesz wniesc do protokolu swoje uwagi ZANIM zatwierdzi go pracodawca? Czy wnioslas takie uwagi?

3. Czy dostalas egzemplarz ZATWIERDZONEGO przez pracodawce protokolu, ze stwierdzeniem, ze wypadek NIE JEST wypadkiem przy pracy? I jak uzasadniono fakt nie uznania?

4. Kiedy dokladnie mial miejsce wypadek i kiedy dowiedzial sie o nim pracodawca? KTO przeprowadzal postepowanie powypadkowe? Czy wysluchano Twoich wyjasnien? Czy robil to tylko bhpowiec, czy tez bylo ich dwoch (dwoje)?

Odpowiedz mi, prosze, po kolei w punktach, tak jak pytalam, na kazde pytanie. Potem zobaczymy co dalej.

Moje zdanie - na chwile obecna jest takie, ze JEST to wypadek przy pracy, nawet gdyby to dzwigniecie przyczynilo sie do znacznego, naglego, pogorszenia sie istniejącego juz ewentualnie stanu chorobowego. Lekarz zakladowy, nie znajac zadnej Twojej dokumentacji lekarskiej z leczenia wczesniejszego na przepukline, wyrazil stwierdzenie absolutnie bezpodstawne.

Jesli sprawa skonczy sie w sądzie - jest duza, bardzo duza szansa, ze sąd uzna zdarzenie za wypadek przy pracy.

1. tak podpisałam protokół powypadkowy przeczytawszy go 2. tak pouczono mnie o mozliwosci wniesienia uwag, nie wniosłam zadnych uwag poniewaz bylo tam napisane tylko to co ja podalam czyli zgodne z prawda, natomiast nie było decyzji lekarza ze moglo to istniec wczesniej-o tym slownie powiedziala mi tylko pani bhp 3. nie dostałam protokolu bhp , poniewaz pani bhp stwierdzila ze musi go podpisac szef i nastepnie przesle mi to poczta z uwagi ze mieszkam 100 km od miejsca pracy 4. wypadek mial miejsce 12 czerwca o godz 15 i za moment dowiedzial sie o tym pracodawca, przy tym mam swiadka ktory to widzial/ moje zeznania wyslalam poczta poniewaz 16 czerwca mialam operacje i nie moglam osobiscie stawic sie w bhp, postepowanie prowadzila jedna tylko pani 5. poniewaz po wypadku pojechalam sama -szef wezwal taxi- na pogotowie , wiec pani bhp ogladala bezemnie moje miejsce pracy i sporzadzala notatki oraz zdjecia, zwazyla blache ktora podnioslam-12,5 kg i w protokole to nie przekracza normy dla kobiet wiec jest ok 6. pani bhp stwierdzila ze musza byc spelnione 4 warunki wypadku przy pracy, a ja nie spelniam jednego czyli naglosci zdarzenia-podobno tak stwierdzil ich lekarz pomimo ze wczesniej nie odczuwalam rzadnych dolegliwosci 6. nadmieniam , ze owa blache i wiercenie wiertarka non stop na lini montazowej wykonuje od konca stycznia wiec kiedys musialo dojsc do tego incydentu, byc moze przez taki czas cos sie w srodku dzialo- nie wiem, ale napewno nie byla widoczna przepuklina jak wtedy w dzien wypadku 7. pozdrawiam i dziekuje , jezeli o czyms zapomnialam prosze mnie powiadomic to napisze

Odnosnie punktu 2. - nie zauwazylas w protokole stwierdzenia, ze wypadek NIE JEST wypadkiem przy pracy? Nie powiedziano Ci w momencie zapoznawania sie z trescia, ze NIE UZNAJĄ wypadku? Z tym nie powinnas sie wtedy zgodzic i wniesc uwagi. Dlaczego piszesz, ze wszystko bylo zgodne z prawda? Tam, pod stwierdzeniem, ze wypadek NIE JEST wypadkiem przy pracy powinno byc uzasadnienie. Zgodzilas sie z tym uzasadnieniem?

Jak dostaniesz protokol to zachowaj tez koperte, tam bedzie stempel kiedy wyslano. Trzeba bedzie sie odwolac do Sadu z wnioskiem o zmiane ustalen protokolu. Koniecznie. Jesli zechcesz - pomogę Ci. Moim zdaniem - racja jest po naszej stronie. Bede wowczas potrzebowala scan tego protokolu. Napisz do mnie jak dostaniesz protokol. irisewa@wp.pl

Pozdrawiam i glowa do gory!:-)

• 4 miesiące temu...
witam.jeżeli jestem już po komisji z ZUS dostałam decyzje, wiem z jakiego punktu z tabeli korzystali. Według niej mogę nawet sporo więcej dostać niż dostałam. Czy jest sens się odwoływać. czy jest taka możliwość z wyjdę na tym gorzej.Może wie to ktoś z doświadczenia?pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Mam pytanie mąż uległ wypadkowi w pracy, był kierowcą. Kierując samochodem wyjechał z drogi podporządkowanej i zderzył się z nadjeżdżając tirem. Zakład uznał jako wypadek przy pracy. ZUS też uznał jako wypadek przy pracy tylko nie chce wypłacić chorobowego 100 procent i zasiłku rehabilitacyjnego także 100 procent a co wiąże się z tym odszkodowania. ZUS uzasadnił to że to było zaniedbanie. Czy jest jakaś możliwość aby starać się o odwołanie od tej decyzji. Wiem że wolno się starać do sądu ale nie wiem czy jest szansa wygrania bo się boję o jeśli przegramy to obciąża nas za koszty postępowania sądowego.

goska28 wrote:
M Kierując samochodem wyjechał z drogi podporządkowanej i zderzył się z nadjeżdżając tirem.
Czy to była WYŁĄCZNA przyczyna wypadku?
Jesli tak - to wszystko wskazuje na to, że ZUS ma rację.
Mozna sprobowac znalezc jakies przyczyny wspolistniejące.... Np. przemęczenie spowodowane nagminną pracą w nadgodzinach, albo brak aktualnych profilkatycznych badan lekarskich, albo brak aktualnych szkolen bhp...
Sprawdżcie jak te sprawy wyglądały....
Gdyby okazalo sie, ze oprócz rażącego niedbalstwa po stronie kierującego samochodem, do wypadku przyczyniły sie jeszcze inne sprawy (j.w.) - wowczas poszkodowanego prawa do świadczeń się nie pozbawia i odwołanie się miałoby szansę powodzenia.

maz miał pecha bo zaczoł prace w poniedziałek a w piątek miał wypadek i jak można udowodnić że coś innego się przyczyniło do wypadku.Na prokuraturze byłam bo szukałam ekspertyzy samochodu ale stwierdzono ze samochód jest tak zniszczony że się nie da.

• 3 tygodnie później...
jestem listonoszem wczerwcu ubiegłego roku zostałem napadnięty miałem ranę szytą głowy przez pół roku leczyłem się psychiatrycznie i farmakologicznie nadal zostaję pod opieką lekarza psychiatry zus odmówił mi na opierwszej komisji odszkodowania gdyż stwierdził brak trwałego uszczerbku czy zaświsdczenie od lekarza że nadal przebywam pod jego kontolą [nie farmakologiczną]zwiększy moje szanse na odszkodowanie na drugiej komisji

• 2 tygodnie później...
Jeżeli wskutek wypadku w pracy (uznanego przez ZUS)lekarz prowadzący nie wystawił zaświadczenia o zakończonym leczeniu gdyż leczenie wciąż trwa,czeka mnie zabieg usunięcia śrób i szyny.Trwa to wszystko już blisko 1.5 roku i raczej na 100% pójdę na rentę-jak wygląda sprawa o jednorazowe odszkodowanie.Czy na komisji odnośnie renty przyznają mi % uszczerbku na zdrowiu ,czy dopiero jak lekarz prowadzący zakończy leczenie.Pragnę poinformować ,że gdy zostanie mi przyznana renta ustanie tym samym stosunek pracy.

• 2 tygodnie później...
Napisałam odwołanie do ZUS-u bo nie zgadzam się z ich decyzją jak mogą napisać że maż spowodowała wypadek umyślnie .Mam iść do Sądu nie wiem co mi jest potrzebne ,będę pełnomocnikiem i bardzo się boję i jestem zdenerwowana.Proszę dajcie rade jak mam się przygotować.

• 4 tygodnie później...

Witam

moj przypadek jest troche dziwny powniewaz w ubieglym roku przecialem w pracy palec (nozem) i przecialem sobie 2 sciegna i nerwy pojechalem na pogotowie i czekala mnie operacja po operacji bylo wszystko ok moglem ruszac palcem ale nie byl w 100% sprawny bo nie moglem nim dobrze zginac bo porobily mi sie zrosty w palcu i sciegno sie przykleilo do skory no wiec poszedlem kolejny raz do lekarza i powiedzial mi ze mam miec kolejna operacje (uwolnienie sciegna) no wiec sie zgodzilem i po tej operacji bylo wszystko ok ale po nie calym tyg sciegno peklo no i oczywiscie kolejana operacja ale tym razem mialem brane sciegno z przedramienia do palca mam na dzien dziesiejszy opatrunek na rece i tylko teraz mam nadzieje ze wsystko bedzie ok

teraz moje pytanie jaki procent uszczerbku powinienem mniej wiecej dostac z ZUSU

dziekuje i pozdrawiam:)

• 2 tygodnie później...
sprawa jest 30 czerwca na sprawę są wzywani wszystcy nawet mąż chociaż ja jestem pełnomocnikiem ,kierowca tira ,pracodawca nie wiem jak będzie dajcie rade jak mam się przygotować i co wziąć

goska - nie odpowiedzialas mi na pytania....

A to jest naprawde wazne!!

Czy mąż pracował na podstawie umowy o pracę?

Czy - skoro byl przyjety w poniedzialek - mial w poniedzialek zrobione badania lekarskie wstępne i otrzymal zdolnosc do rpacy bez przeciwwskazan? Ma na to dokument? Czyli zaswiadczenie?

Czy mial zrobione w poniedzialek szkolenie bhp wstępne? A pozniej instruktaż stanowiskowy bhp?

Czy zostal zapoznany z ryzykiem zawodowym na swoim stanowisku pracy?? To jest taka "ocena ryzyka zawodowego" - podpisał fakt zapoznania się z tym ryzykiem?

Jesli czegokolwiek z tych rzeczy nie mial - mozna wnioskowac o uznanie tego braku jako współprzyczynę wypadku i żądać zmiany w zapisach Protokółu w punkcie 5.

Bo - jesli w punkcie 5 Protokolu zapisano, ze wylaczna przyczyna wypadku lezala po stronie męża i nie ma tam ani slowa o tych przyczynach, czyli zaniedbaniach pracodawcy, o ktorych piszę powyzej, to ZUS ma rację.

Myslę, ze sprawa z ZUSem moze byc przegrana w chwili obecnej.

Trzeba bedzie sprobowac zrobic tak jak pisalam - najpierw sprawdzic jakie są odpowiedzi na moje pytania a pozniej wniesc do Sadu sprawe o sprostowanie Protokolu. Jesli Sad nakaze zmianę zapisu - wtedy trzeba będzie znow zlozyc wniosek o odszkodowanie do ZUS. (Ale - nie znam sie na tym i nie wiem czy tak mozna...... Mam nadzieje, ze tak.)

wiem że badania miał że jest zdolny do pracy ale czy szkolenie jakieś miał tego ja nie wiem mąż też ponieważ ma problemy z pamięcią wycztałam ostatnio że moge zwrócić się do sądu o zmiane z umyślnego lub rażącego niedbalstwa na lekkomyślne.Jak myślicie???

• 4 miesiące temu...
Mój syn jechał rowerem z szkoły miał stłuczenie i zwichnięcie nadgarstka na 14 dni założyli mu szynę z gipsu jest to prawa ręka syn jest prawo ręczny i nie może pisac w szkole .Czy należy mu się jakieś odszkodowanie??

• 2 lata później...
Wita. Mam takie pytanie. Mój narzeczony musi przejść zabieg dokładnie chodzi o ucho. Pracuje w firmie kopalnianej czy należy mu się jakiekolwiek odszkodowanie z Zus-u. Czy ma płacone jakiekolwiek ubezpieczenie? Niestety z paska, które otrzymuje po wynagrodzeniu nic nie mogę się dowiedzieć, czy należy mu się zwrot za szpital.

ciuciek wrote:
Wita. Mam takie pytanie. Mój narzeczony musi przejść zabieg dokładnie chodzi o ucho. Pracuje w firmie kopalnianej czy należy mu się jakiekolwiek odszkodowanie z Zus-u. Czy ma płacone jakiekolwiek ubezpieczenie? Niestety z paska, które otrzymuje po wynagrodzeniu nic nie mogę się dowiedzieć, czy należy mu się zwrot za szpital.
1) Pomijając nieprecyzyjność pytania należy podnieść, że wszystko zależy wpierw czy zabieg wynika z urazu czy też z choroby. Ponadto jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu należy się za wypadki przy pracy lub traktowane na równi z wypadkami przy pracy;

2) Jeśli pracuje na umowie o pracę to pracodawca powinien odprowadzać do takiej umowy wszelkie składki- również wchodzi w nie składka wypadkowa;

3) Pkt. 1. Jeśli jest to uraz powstały wskutek nieszczęśliwego wypadku to można likwidować szkodę również z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Nie może ujść uwagi, że konieczne jest zawsze aby zapoznać się z ogólnymi warunkami ubezpieczenia tzw. OWU, które kreują zasady odpowiedzialności ubezpieczyciela w ramach zawartej umowy ubezpieczenia. Jeśli chodzi o ubezpieczenia grupowe NNW to często w pakcie znajduje się odszkodowania za każdy dzień pobytu w szpitalu.

ciuciek wrote:
Wspomniany pasek może kryć w sobie informację, iż Pani narzeczony otrzymuje pensję netto, czyli już po odtrąceniu wszystkich obowiązkowych składek. Natomiast dokumenty potwierdzające ubezpieczenie to 1) druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego oraz aktualnie potwierdzony raport miesięczny ZUS RMUA wydawany przez pracodawcę (nie dotyczy osób na urlopie bezpłatnym powyżej 30 dni), 2) aktualne zaświadczenie z zakładu pracy, 3) legitymacja ubezpieczeniowa z aktualnym wpisem i pieczątką pracodawcy.
Inną natomiast kwestią jest okoliczność, która zmusiła Pani narzeczonego do poddania się zabiegowi operacji ucha. Pisze Pani, że narzeczony pracuje w firmie "kopalnianej" (cokolwiek to znaczy) proszę dokładniej napisać czy narzeczony pracuje w warunkach szkodliwych (informację proszę uzyskać od pracodawcy lub z karty okresowych badań lekarskich).

Zgodnie z art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) płatnik składek ma obowiązek informowania na piśmie ubezpieczonego o wysokości odprowadzanych składek w celu ich weryfikacji. Co prawda ów przepis dopuszcza za zgodą ubezpieczonego przekazywania informacji w formie dokumentu elektronicznego.