Witam
W kwietniu ubiegłego roku doznałem urazy kolana lewego (zerwane więzadła - ACL ; pęknięta łękotka, ... ) Przeszedłem operację owego kolana. Posiadałem prywatne ubezpieczenie NNW w HDI Asekuracja. Firma ta wypłaciła mi "śmieszną" moim zdaniem kwotę 1400 zł. Zgodnie z ogólnumi warunaki ubezpieczenia było to 800 zł. za rehabilitację (chociaż rachunki przedstawione przeze mnie opiewały na kwotę kilkakrotnie wyższą) pozostałe 600 zł to koszt zakupu ortezy. Ubezpieczyciel w ogóle nie stwierdził u mnie uszczerbku na zdrowiu. Odwołałem się od ich decyzji, ubezpieczyciel kazał mi stawić się na komisję lekarską. Był to jeden lekarz w moim przekonaniu w ogóle nie znający się na urazach takich jak mój. Uznał on, iż mój uszczerbek na zdrowiu to 8%, HDI wypłaciło mi odpowiednio kolejne 2400 zł. Napisałem kolejne odwołanie, ponieważ uważam że przyznany mi uszczerbek na zdrowiu jest znacznie zaniżony. (Z "tabeli uszczerbku na zdrowiu" HDI wynika, iż takie urazy jam mój podzielone są na trzy grupy odpowiednio 2%-10% ; 11%-25% oraz 26%-50%). Firma HDI odpowiedział mi, iż nie widzi podstaw do przyznania mi większego uszczerbku na zdrowiu. Pozostaje mi tylko droga sądowa. I tu moje pytanie na jakie przepisy mogę się powołać we wniosku do sądu. Jak uzasadnić swoje roszczenia?