piotr90 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 witam, skaleczyłem się na terenie zakladu pracy przy polerowaniu kieliszka, pojechalem do szpitala i zalozono mi 4 szwy na prawej dloni. czy nalezy mi sie odszkodowanie i gdzie mam sie z tym udac - do pracodawcy czy do jakiegos innego organu ?? prosze o informacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 piotr90 wrote: witam, skaleczyłem się na terenie zakladu pracy przy polerowaniu kieliszka, pojechalem do szpitala i zalozono mi 4 szwy na prawej dloni. czy nalezy mi sie odszkodowanie i gdzie mam sie z tym udac - do pracodawcy czy do jakiegos innego organu ?? prosze o informacje.. Wypadek należy zgłosić niezwłocznie pracodawcy najlepiej na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a ów pracodawca będzie musiał sporządzić protokół powypadkowy. Zgodnie z § 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) pracownik, który uległ wypadkowi, jeżeli stan jego zdrowia na to pozwala, powinien poinformować niezwłocznie o wypadku swojego przełożonego. Wówczas można domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Szkodę można też likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr90 Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 wyslalem pismo w postaci maila: Witam serdecznie, Informuję, że dnia 13 marca 2012 w Restauracji Villa Magnolia, gdzie pracuje jako kelner zgodnie z umową o pracę z dnia 1 października 2011 r, o godzinie ok 14.30 doszło do wypadku w pracy polegającego na przecięciu kciuka reki prawej przy polerowaniu kieliszka, o zdarzeniu natychmiast poinformowani zostali moi przełożeni, po czym natychmiast udałem się do szpitala na opatrzenie w postaci szwów oraz innych koniecznych czynności związanych z opatrzeniem rany. W związku z powyższym proszę o zgłoszenie w/w wypadku do odpowiednich organów- BHP w celu sporządzenia protokołu wypadku w pracy. Jednocześnie proszę o druk ZUS RMUA za bieżący miesiąc w celu przedłożenia go w szpitalu za wykonany zabieg. Z poważaniem Piotr Gołębiewski czy to jest wlasciwa forma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 piotr90 wrote:wyslalem pismo w postaci maila:Witam serdecznie,Informuję, że dnia 13 marca 2012 w Restauracji Villa Magnolia, gdzie pracuje jako kelner zgodnie z umową o pracę z dnia 1 października 2011 r, o godzinie ok 14.30 doszło do wypadku w pracy polegającego na przecięciu kciuka reki prawej przy polerowaniu kieliszka, o zdarzeniu natychmiast poinformowani zostali moi przełożeni, po czym natychmiast udałem się do szpitala na opatrzenie w postaci szwów oraz innych koniecznych czynności związanych z opatrzeniem rany. W związku z powyższym proszę o zgłoszenie w/w wypadku do odpowiednich organów- BHP w celu sporządzenia protokołu wypadku w pracy. Jednocześnie proszę o druk ZUS RMUA za bieżący miesiąc w celu przedłożenia go w szpitalu za wykonany zabieg.Z poważaniemPiotr Gołębiewskiczy to jest wlasciwa forma?E-mail nie jest pismem i należy wysłać pismo na papierze listem poleconym lub złożyć przez dziennik podawczy za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowbell Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi