Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy- potknięcie na schodach

POL2012
 Share

Recommended Posts

witam mam pytanie, jestem funkcjonariuszem policji i miałem wypadek w słuzbie potknąłem się na schodach w pracy i jak czytałem wcześniej zeby był to uznany wypadek w służbie musi wystąpić czynnik zewnętrzny? czyli jak sam sie potknę na schodach to nie bedzie czynnik zewnętrzny? jak powinienem sformułowac to w raporcie ze szedłem po schodach potknąłem sie i doznałem urazu kolana

POL2012 wrote:
witam mam pytanie, jestem funkcjonariuszem policji i miałem wypadek w słuzbie potknąłem się na schodach w pracy i jak czytałem wcześniej zeby był to uznany wypadek w służbie musi wystąpić czynnik zewnętrzny? czyli jak sam sie potknę na schodach to nie bedzie czynnik zewnętrzny? jak powinienem sformułowac to w raporcie ze szedłem po schodach potknąłem sie i doznałem urazu kolana
1) Tak;

2) Jest to czynnik zewnętrzny. Wyrok S.N. z dn. 15 czerwca 1980 r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...