witam. Chcę zgłosić szkodę osobową do T.U. gdzie sprawca wypadku komunikacyjnego posiadał obowiązkową polisę OC. W związku z tym na jakie artykułu k.c mogę się powołać w piśmie zgłaszającym szkodę osobową o wypłatę odszkodowania.
Dziękuje za pomoc.
Założył daniel12, 27 marca 2012 · 281 wyświetleń
witam. Chcę zgłosić szkodę osobową do T.U. gdzie sprawca wypadku komunikacyjnego posiadał obowiązkową polisę OC. W związku z tym na jakie artykułu k.c mogę się powołać w piśmie zgłaszającym szkodę osobową o wypłatę odszkodowania.
Dziękuje za pomoc.
Witam,
w zależności od tego jakich świadczeń chce się Pan domagać od zakładu ubezpieczeń sprawcy uzależniona jest podstawa prawna. Sprawca wypadku ponosi odpowiedzialność na zasadzie winy. Podstawę odpowiedzialności stanowi art. 415 k.c. Na podstawie art. 445 k.c. może Pan żądać wypłaty zadośćuczynienia, natomiast na podstawie art. 444 k.c. może żądać Pan zwrotu kosztów leczenia oraz dojazdów do placówek medycznych. Art. 361§2 k.c. może żądać Pan zwrotu utraconych zarobków, ewentualnie zniszczonego mienia.
W razie pytań pozostaję do dyspozycji kontakt przez stopkę poniżej.
pozdrawiam
daniel12 napisał(a):
Dziękuje za pomoc.
szkoda napisał(a):
Jednak pierwsze profesjonalne pismo roszczeniowe przyspiesza likwidację szkody.
Oczywiście, ze profesjonalne pismo roszczeniowe przyspiesza likwidacją szkody, z tym że powołanie się na 2-3 artykuły kodeksu cywilnego nie czynią takiego pisma profesjonalnym, a czasem wręcz przeciwnie, jeżeli przepis zostanie nieumiejętnie zastosowany, wówczas na pewno nie usprawni to likwidacji szkody, a jak likwidator będzie chciał to może wdać się w polemikę, która wręcz przedłuży proces likwidacji szkody.