wypadek uciecie paliczka
Założył valdi20, 31 marca 2012 · 509 wyświetleń
Witam,
proszę napisać w jakich okolicznościach doszło do wypadku (wypadek przy pracy?). Jeżeli chodzi o odszkodowanie z NNW wówczas może się dowiedzieć z tabel uszczerbku na zdrowiu jaki procent przysługuje za doznany uraz.
valdi20 napisał(a):
Do wypadku doszło po godzinach pracy. Była to wieś. no i z głupoty nie wyłaczyłem quada. czy ktoś pomogłby mi to obliczyć?
1) Nie sposób policzyć odszkodowanie na forum skoro nie wiemy na ile opiewa Pana ubezpieczenie (tj. na jaką kwotę) oraz ile otrzyma Pan trwałego, procentowego uszczerbku na zdrowiu. Proszę więc zapoznać się z OWU oraz tabelą oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu. Będzie w OWU napisane jak liczyć odszkodowania tj. ile za 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu przysługuje % sumy odszkodowania. Metoda uproszczona to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i suma ubezpieczenia.
valdi20 napisał(a):
za utrate palca u reki mam 7 % a ubezpieczony jestem na 6000. a o co chodzi z trwałym uszczerbkiem. czli dochodzi coś jeszcze ?
Przy ubezpieczeniach NNW Ubezpieczyciel wypłaca świadczenie w kwocie, która stanowi iloczyn % trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. W Pana przypadku za 1 % uszczerbku otrzyma Pan 60,00 zł.
valdi20 napisał(a):
za utrate palca u reki mam 7 % a ubezpieczony jestem na 6000. a o co chodzi z trwałym uszczerbkiem. czli dochodzi coś jeszcze ?
Owe 7 % to właśnie trwały uszczerbek na zdrowiu. Proszę przeczytać w OWU ile przysługuje % odszkodowania za 1 % trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Pomagałem sąsiadowi doczepić przyczepę u niego na gospodarce i zaczep spadł mi na palec. Zmiażdzenie było takie duże, że musieli mi amputować paliczek paznokciowy w lewej ręcę. Po zabiegu mam sporą bliznę i mimo że to lewa ręka to palec wskazujący już nie jest taki sprawcy. Nie mogę do konca chwytać i mam przez to problemy w pracy. Chciałem zapytać ile mógłbym za to dostać odszkodowania bo nie wiem czy robić sąsiadowi problemy z tego powodu bochce się dogadać.
Szanowny Panie,
jeśli do wypadku doszło w związku z prowadzonym gospodarstwem rolnym, możliwe jest dochodzenie odszkodowania z OC gospodarstwa rolnego Pana sąsiada. Nie musi Pan być zatrudniony na gospodarstwie, wystarczy iż świadczył Pan pomoc i działania związane były z pracą rolną, nie zaś gospodarstwem domowym. Odszkodowanie z oc rolnego obejmuje nie tylko zadośćuczynienie za ból i cierpienie, ale także zwrot kosztów leczenia (np. opatrunków czy środków przeciwbólowych), utraconych dochodów czy też kosztów opieki i pomocy osób trzecich. W takich wypadkach, gdy doszło do amputacji a na palcu pozostała blizna, zaś zakres ruchomości jest ograniczony - uzyskane odszkodowanie może być spore. Pokryje również wszelkie szkody i konsekwencje wypadku. Więcej informacji znajdzie Pan w publikacji:link zewnętrzny zablokowany
Utrata w obrębie paliczka paznokciowego to uszczerbek od 5-7% uszczerbku, jeśli ograniczenie chwytania i dysfunkcja jest znaczna uszczerbek może być znacznie wyższy. Dlatego warto zgłosić roszczenia do ubezpieczyciela, aby uzyskać stosowne odszkodowanie za doznany uszczerbek i wszelkie życiowe utrudnienia z tym związane.
Pozdrawiam
dziki-jar38