wyspapiekna962 napisał(a):
Mam pytanie wuja twierdzi że mojemu tacie się nie należy nic a mój tata i dwoje jego rodzeństwa są wpisani na księge wieczystą na kozłówku i tam jest 6 hektarów wuja twierdzi że nic im się nie należy a w postanowieniu sądowym jest napisane że jedna dwudziesta czwarta z ziemi a jedna dwunasta z udziałów w gospodarstwie im się należy co mamy w tej sprawie zrobić gdzie się udać co byś pan poradził mi zaskarżyć go ale o co jeszcze na dodatek obsiewał bezprawnie naszą część ziemi i nie zapłacił nam przez 28 lat dzierżawy twierdzi ze nic sie nam nie należy co mam zrobić w tej sytuacji proszę o pomoc
pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń. W myśl art. 172 § 1 k.c. posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako posiadacz samoistny, chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze (zasiedzenie). Zgodnie z § 2 owego artykułu po upływie lat trzydziestu posiadacz nieruchomości nabywa jej własność, choćby uzyskał posiadanie w złej wierze.