petitto Posted April 11, 2012 Share Posted April 11, 2012 Witam,właściwie to wpis nie będzie zawierał pytań. Chcę się podzielić swoim dotychczasowym doświadczeniem w zakresie polityki odszkodowawczej ubezpieczyciela.Dnia 26.11.2011 miałem stłuczkę w Krakowie. Do kolizji doszło na skrzyżowaniu na którym ja miałem pierwszeństwo, natomiast z drogi podporządkowanej (z prawej strony, prostopadle) niespodziewanie wyjechał "sprawca". Wjeżdżając na skrzyżowanie musiał mnie dostrzec ponieważ znacznie przyspieszył chcąc uciec przed dzwonem. Prawie się mu to udało, jednak uderzyłem w jego tylny lewy bok (w koło i nadkole). W wyniku zderzenia ja centralnie przodem zatrzymałem się praktycznie w miejscu, a samochód sprawcy odskoczył obracając się w stosunku do pierwotnego kierunku jazdy o ok. 110-120 stopni w lewo.Uszkodzenia u mnie to:- zbity prawy reflektor,- wgniecenie przedniej klapy i maski,- wgniecenie przedniego zderzaka,- oderwana tablica rejestracyjna i kratka od chłodnicy,natomiast u sprawcy widoczny było przechylenie tylnego lewego koła oraz wgniecenia w tylnej lewej części auta.Zaznaczę, że jest to moja pierwsza stłuczka. W związku z tym niewiele wiedziałem co należy zrobić. Za sugestią instruktora L-ki który podszedł do nas zjechaliśmy na pobocza, aby nie tamować ruchu. Zgodnie ze sprawcą uznaliśmy, że nie wzywamy policji tylko spiszemy oświadczenie. Konsultant z Allianz'a podał kilka propozycji co powinniśmy zrobić. Wybrałem opcję pozostawienia samochodu w ASO Renault.Otrzymałem od Allianz nr szkody, skompletowałem potrzebne dokumenty, sprawca potwierdził kolizję w siedzibie ubezpieczyciela, Allianz zaakceptował kosztorys, itp. - wszystko przebiegało całkiem sprawnie do 23.12.2011.Dzień przed Wigilią otrzymałem od TU maila z pismem o treści m.in. "zawiadamiamy, że odszkodowanie za Uszkodzenie pojazdu ... nie przysługuje... Zakres i charakter uszkodzeń w pojeździe wskazanego sprawcy zdarzenia... nie odpowiada opisowi okoliczności podanych w druku zgłoszenia szkody oraz nie jest adekwatny do uszkodzeń Pana pojazdu... (sprawca) Mając zaś na uwadze, że przeprowadzone czynności nie potwierdziły, że szkoda powstała w opisanych przez Pana okolicznościach na skutek kolizji z ubezpieczonym w TUiR Allianz kierującym pojazdem ...(sprawca) nie znajdujemy podstaw do przyjęcia odpowiedzialności za szkodę oraz do wypłaty odszkodowania."Napisałem odwołanie od tej decyzji opisując bardzo szczegółowo cały przebieg zdarzenia z 26.11.2011 z prośbą o zmianę decyzji. W połowie stycznia przyszło pismo z podtrzymaniem negatywnej decyzji pisząc m.in.: "Przedłożony opis okoliczności powstania szkody oraz zakres uszkodzeń Pana pojazdu nie koreluje z uszkodzeniami w pojeździe wskazanego sprawcy zdarzenia ...(sprawca). Biorąc pod uwagę opisaną przez Pana sytuację drogową następstwem kolizji Pana pojazdu z pojazdem ... (sprawca) powinno być m.in. uszkodzenie lewych tylnych drzwi oraz lewego tylnego kołpaka w ...(sprawca). Wykonane przez TUiR Allianz oględziny pojazdu ... (sprawca) nie wykazały w/w uszkodzeń."Nie pozostało mi zatem nic innego jak udać się do prawnika. Sporządziliśmy przedsądowe wezwanie do zapłaty. Allianz również i w tym wypadku podtrzymał decyzję tłumacząc, że nic nowego nie wniesiono do sprawy i nadal nie wypłacą odszkodowania.Kolejnym krokiem było zgromadzenie materiałów dowodowych jak świadkowie, zdjęcia, korespondencja itd. i sporządzenie pozwu sądowego. Obecnie czekamy na TUiR co zrobi na przesłany do nich przez Sąd nakaz zapłaty. Jeśli nie zapłacą = rozprawa.Reasumując proceder nadużywania przez TUIiR obawy społecznej przed walką w sądzie o przysługujące odszkodowanie wydaj się być naturalny. Sprawca się podpisał pod oświadczeniem, obecnie nadal nie wypiera się swojej winy i ofiaruje pomoc w rozprawie. Biorąc to pod uwagę zastawia dlaczego TUiR mimo to znalazł sobie jakiś punkt zaczepienia j/w i liczy na to że człowiek pokornie da sobie spokój i zapłaci fakturę za naprawę z własnej kieszeni.Mam nadzieję, że moja sytuacja doda innym sił do walki z TUiR, bo ewidentnie czyhają na słabość i uległość ubezpieczonych.Postaram się na bieżąco opisywać dalszy przebieg wydarzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parus Lex Posted April 12, 2012 Share Posted April 12, 2012 Życzę powodzenia i wygranej w sporze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petitto Posted April 13, 2012 Author Share Posted April 13, 2012 Dziękuję, przyda się. Biorąc pod uwagę dotychczasową przygodę z TUiR w poszukiwaniu materiałów na udowodnienie swojej racji zachęcam do wezwania policji na miejscu zdarzenia. Może w ten sposób uniknąć niepotrzebnego stresu w razie późniejszych problemów z ubezpieczycielem. Policja spisze protokoły, zrobi zdjęcia, przesłucha świadków itp. itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Proszę napisać o jaką kwotę Allianz robi takie trudności? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petitto Posted April 15, 2012 Author Share Posted April 15, 2012 O niecałe 5,5 tys. (kwota faktury za naprawę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parus Lex Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Aktualnie są dość jasne orzeczenia co do rozliczania faktur za naprawę więc powinno być dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Kancelaria Parus Lex wrote: Aktualnie są dość jasne orzeczenia co do rozliczania faktur za naprawę więc powinno być dobrze. Rzecz nie w kwestii weryfikacji faktury ale w przyjęciu odpowiedzialności przez TU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parus Lex Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Miszka wrote: Kancelaria Parus Lex wrote: Aktualnie są dość jasne orzeczenia co do rozliczania faktur za naprawę więc powinno być dobrze. Rzecz nie w kwestii weryfikacji faktury ale w przyjęciu odpowiedzialności przez TU. Faktycznie, dziękuję za czujność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts