sovela Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dzień dobry,Miesiąc temu miałam wypadek na stoku w Austrii w wyniku, czego złamałam obojczyk z przemieszczeniem - konieczna była operacja. Została wykonana mi na miejscu. Nadmieniam jednocześnie, iż miałam wykupioną polisę na okres urlopy, a także posiadam inne grupowe ubezpieczenie z zakładu pracy.Moje pytania brzmią:1. Czy ubezpieczyciel z grupowego ubezpieczenia z zakładu pracy, może mi odmówićodszkodowania za przebytą operację w Austrii? Twierdzi, że polisa na wykonanieoperacji obejmuje tylko teren Polski. Nadmieniam, że za pobyt w szpitalu otrzymałamodszkodowanie, gdyż moje ubezpieczenie grupowe obejmujekraje Unii Europejskiej.2. Czy od ubezpieczyciela z wykupionej polisy na okres urlopu mogę domagać sięodszkodowania za przebytą operacje?3. Czy przed zakończeniem leczenia mogę się ubiegać o dodatkowe odszkodowaniezdrowotne spowodowane częstymi bólami głowy i kręgów szyjnych?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam,szkodę można zgłosić z obu ubezpieczeń, należą się wszelkie świadczenia zapisane w OWU.Jeżeli to ubezpieczenie urlopowe było wykupione specjalnie na narty to są to zwykle dobre ubezpieczenia, krótkoterminowe ale i stosunkowo drogie ponieważ obejmują zarówno OC jak i wszelkie koszty związane z leczeniem, dlatego wydaje mi się, że zabiegi też powinny być uwzględnione - proszę doczytać w ogólnych warunkach (dostępna na pewno na stronie towarzystwa). Tak więc ubezpieczyciel z grupowego ubezpieczenia może odmówić, natomiast z tej drugiej polisy powinni pokryć. Radzę tylko w miarę szybko się tym zająć, bo czasami trzeba zgłosić zdarzenie np w terminie 3 dni telefonicznie, niektóre towarzystwa dają specjalne karty z numerami do bezgotówkowego rozliczenia honorowane w UE.Odpowiedź na wszystkie pytania będzie w OWU, natomiast jeśli będzie Pani miał problem z którymś z towarzystw proszę o kontakt z Kancelarią, a w razie dalszych pytań proszę pytać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 sovela wrote:Dzień dobry,Miesiąc temu miałam wypadek na stoku w Austrii w wyniku, czego złamałam obojczyk z przemieszczeniem - konieczna była operacja. Została wykonana mi na miejscu. Nadmieniam jednocześnie, iż miałam wykupioną polisę na okres urlopy, a także posiadam inne grupowe ubezpieczenie z zakładu pracy.Moje pytania brzmią:1. Czy ubezpieczyciel z grupowego ubezpieczenia z zakładu pracy, może mi odmówićodszkodowania za przebytą operację w Austrii? Twierdzi, że polisa na wykonanieoperacji obejmuje tylko teren Polski. Nadmieniam, że za pobyt w szpitalu otrzymałamodszkodowanie, gdyż moje ubezpieczenie grupowe obejmujekraje Unii Europejskiej.2. Czy od ubezpieczyciela z wykupionej polisy na okres urlopu mogę domagać sięodszkodowania za przebytą operacje?3. Czy przed zakończeniem leczenia mogę się ubiegać o dodatkowe odszkodowaniezdrowotne spowodowane częstymi bólami głowy i kręgów szyjnych?Pozdrawiam,1) Nie;2) Tak;3) Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 szkoda wrote:sovela wrote:1. Czy ubezpieczyciel z grupowego ubezpieczenia z zakładu pracy, może mi odmówićodszkodowania za przebytą operację w Austrii? Twierdzi, że polisa na wykonanieoperacji obejmuje tylko teren Polski. Nadmieniam, że za pobyt w szpitalu otrzymałamodszkodowanie, gdyż moje ubezpieczenie grupowe obejmujekraje Unii Europejskiej.2. Czy od ubezpieczyciela z wykupionej polisy na okres urlopu mogę domagać sięodszkodowania za przebytą operacje?3. Czy przed zakończeniem leczenia mogę się ubiegać o dodatkowe odszkodowaniezdrowotne spowodowane częstymi bólami głowy i kręgów szyjnych?Pozdrawiam,1) Nie;2) Tak;3) Tak.Bez znajomości OWU obu polis nie można dawać tak jednoznacznych odpowiedzi, bo tylko trzecia jest pewna. Nie wiadomo jaki jest zakres grupowego ubezpieczenia i jeśli nie ma ryzyka operacji to ubezpieczyciel nie będzie miał obowiązku wypłaty za zabieg w Austrii. Jednoznaczne odpowiedzi można udzielić po zapoznaniu się z OWU i zakresem ubezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Kancelaria Parus Lex wrote: Bez znajomości OWU obu polis nie można dawać tak jednoznacznych odpowiedzi, bo tylko trzecia jest pewna. Nie wiadomo jaki jest zakres grupowego ubezpieczenia i jeśli nie ma ryzyka operacji to ubezpieczyciel nie będzie miał obowiązku wypłaty za zabieg w Austrii. Jednoznaczne odpowiedzi można udzielić po zapoznaniu się z OWU i zakresem ubezpieczeń. Słuszna uwaga- należy zapoznać się szczegółowo z OWU jak te kwestie są dokładnie regulowane, gdyż dla T.U. klauzule OWU są wiążące. Jednak co do zasady ubezpieczenia grupowe obejmuję koszty leczenia jak i odszkodowanie za przebyte operacje/każdy dzień pobytu w szpitalu. Nie wiem czy w obecnych czasach produktów ubezpieczeniowych pracodawca zakupuje ubezpieczenie bez owych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 szkoda wrote: . Nie wiem czy w obecnych czasach produktów ubezpieczeniowych pracodawca zakupuje ubezpieczenie bez owych opcji. Nie wiem jakie produkty ubezpieczeniowe były niegdyś, natomiast aktualnie jest mnóstwo opcji, pracownicy jednego zakładu mają np. podstawowe lub rozszerzone zakresy, a ponad to w niektórych zakładach działają np. 3 towarzystwa i pracownicy sami decydują, które ubezpieczenie najbardziej im odpowiada zakresem i ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Kancelaria Parus Lex wrote: szkoda wrote: . Nie wiem czy w obecnych czasach produktów ubezpieczeniowych pracodawca zakupuje ubezpieczenie bez owych opcji. Nie wiem jakie produkty ubezpieczeniowe były niegdyś, natomiast aktualnie jest mnóstwo opcji, pracownicy jednego zakładu mają np. podstawowe lub rozszerzone zakresy, a ponad to w niektórych zakładach działają np. 3 towarzystwa i pracownicy sami decydują, które ubezpieczenie najbardziej im odpowiada zakresem i ceną. Obecnie zasadą są pełne, rozszerzone produktu ubezpieczeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi