Jump to content
Forum Odszkodowania

Fotoradar zdjęcie

oligrako
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

W styczniu tego roku pożyczyŁam auto znajomemu, który nie mieszka w Polsce, Po 4 tygodniach otrzymaŁam już 6 zdjęć z fotoradarów i info do podania komu powierzyŁam, wszystkie zdjęcia są z tyŁu, tylko jedno z przodu i widać na nim mojego znajomego, OdpowiedziaŁam strażom, podając znajomego obcokrajowca, czy Twoim zdaniem sz "szkoda" sprawa będzie miaŁa ciąg dalszy??

I jeszcze jedna rzecz, okazaŁo się, że miaŁam do odebrania na poczcie jeszcze dwa listy polecone( przypuszczam, że w sprawie kolejnych zdjęć z fotoradarów) jednakże byŁam na wyjeździe i nie zdążyŁam ich odebrać, byŁy awizowane, czy teraz dostanę mandat za niewskazanie?? Czy może jest jeszcze jakaś inna możliwość ??

Bardzo proszę o odpowiedź SZKODĘ - jestem pod dużym wrażeniem kompetencji

oligrako wrote:
Witam serdecznie
W styczniu tego roku pożyczyŁam auto znajomemu, który nie mieszka w Polsce, Po 4 tygodniach otrzymaŁam już 6 zdjęć z fotoradarów i info do podania komu powierzyŁam, wszystkie zdjęcia są z tyŁu, tylko jedno z przodu i widać na nim mojego znajomego, OdpowiedziaŁam strażom, podając znajomego obcokrajowca, czy Twoim zdaniem sz "szkoda" sprawa będzie miaŁa ciąg dalszy??
I jeszcze jedna rzecz, okazaŁo się, że miaŁam do odebrania na poczcie jeszcze dwa listy polecone( przypuszczam, że w sprawie kolejnych zdjęć z fotoradarów) jednakże byŁam na wyjeździe i nie zdążyŁam ich odebrać, byŁy awizowane, czy teraz dostanę mandat za niewskazanie?? Czy może jest jeszcze jakaś inna możliwość ??
Bardzo proszę o odpowiedź SZKODĘ - jestem pod dużym wrażeniem kompetencji
1) Tak;

2) Nie koniecznie- należy się dowiedzieć jaki była nadawca i czego chciał i dopełnić jeszcze czynności, a to dlatego, że w istnieje w karnistyce po 2- krotnym awizowaniu domniemanie doręczenia przesyłki (w cywilistyce po 1 krotnym awizowaniu).

3) Pkt 2. Dziękuję za słowa uznania. Jestem najlepszym praktykiem w kraju we wszystkich dziedzinach prawa.

1. A jaki ciąg dalszy Twoim zdaniem może być??

2. Dziś odebraŁam z poczty info od sm o treści"Straż Miejska ustaliŁa, że jako wŁaściciel pojazdu nr... wbrew obowiązkowi nie podaŁa pani organu prowadzącemu komu powierzyŁa Pani auto do użytkowania w dniu...przez co naruszyła pani art 96 p 3. W związku z powyższym istnieje możliwość zakończenia czynności w drodze postępowania mandatowego" I przysŁano mi mandat. "NieodesŁanie zgody na przyjęcie mandatu w terminie 7 dni potraktowane będzie jako odmowa co zaskutkuje skierowaniem sprawy do sądu"

Napisano również,iź odstąpiono od przesŁuchania mnie w chrakterze podejrzanego, ale zgodnie z art.54s7kpw przysŁuguje mi prawo do nadesŁania wyjaśnień.

Żądają ode mnie na podstawie art.54s8kpw w zw. z art.213s1kpw podania adresu pracy, wysokości zarobków, nazwa zawodu.

Wyżej cytowane pismo od straży dostaŁam dziś - 19.04.2012, Pierwsze pismo z prośbą o wskazanie komu powierzyŁam auto otrzymaŁam dn 10 lutego 2012r, odpowiedziaŁam oczywiście straży miejskiej wskazując w liście komu powierzyŁam auto dnia 10.04.2012, czyli speŁniŁam swój obowiązek - dodam tylko że zdjęcie jest z przodu czytelne, jechaŁ autem znajomy obcokrajowiec

Proszę o radę jak mam dalej postępować

oligrako

oligrako wrote:
1. A jaki ciąg dalszy Twoim zdaniem może być??
2. Dziś odebraŁam z poczty info od sm o treści"Straż Miejska ustaliŁa, że jako wŁaściciel pojazdu nr... wbrew obowiązkowi nie podaŁa pani organu prowadzącemu komu powierzyŁa Pani auto do użytkowania w dniu...przez co naruszyła pani art 96 p 3. W związku z powyższym istnieje możliwość zakończenia czynności w drodze postępowania mandatowego" I przysŁano mi mandat. "NieodesŁanie zgody na przyjęcie mandatu w terminie 7 dni potraktowane będzie jako odmowa co zaskutkuje skierowaniem sprawy do sądu"
Napisano również,iź odstąpiono od przesŁuchania mnie w chrakterze podejrzanego, ale zgodnie z art.54s7kpw przysŁuguje mi prawo do nadesŁania wyjaśnień.
Żądają ode mnie na podstawie art.54s8kpw w zw. z art.213s1kpw podania adresu pracy, wysokości zarobków, nazwa zawodu.

Wyżej cytowane pismo od straży dostaŁam dziś - 19.04.2012, Pierwsze pismo z prośbą o wskazanie komu powierzyŁam auto otrzymaŁam dn 10 lutego 2012r, odpowiedziaŁam oczywiście straży miejskiej wskazując w liście komu powierzyŁam auto dnia 10.04.2012, czyli speŁniŁam swój obowiązek - dodam tylko że zdjęcie jest z przodu czytelne, jechaŁ autem znajomy obcokrajowiec
Proszę o radę jak mam dalej postępować
oligrako
1) Prawidłowo powinno być umorzenie postępowania;

2) Skoro wskazała Pani osobę kierującą pojazdem to nie ma obaw- wobec tego zachować spokój.
W razie gdy skierują sprawę do sądu sąd musi Panią uniewinnić. Chyba, że chodzi o kolne wezwania- wówczas trzeba spełnić natychmiast ten obowiązek i wskazać potencjalnego kierującego- uchybienie terminu uzasadniać pilnym wyjazdem i niemożnością zapoznania się z wezwaniem.

a jak ustosunkować się do żądania straży o podanie mojego miejsca pracy, dochodów, źródeŁ dochodów itd, jako podstawę prawną żądania podają art.54 & 8kpw w zw. z art.213 &1 kpk, muszę im to podawać czy też nie?

Jeżeli ja wskazaŁam komu powierzyŁam auto 10 kwietnia 2012r, a oni pisali pismo w dniu 04 kwietnia2012r jeszcze o tym nie wiedząc i ja odebraŁam od nich wyżej wspomniane pismo dnia 19 kwietnia to mogę czuć się bezpieczna co do wypeŁnienia przeze mnie obowiązku???

Czy mogą mając już ode mnie wskazanie osoby której powierzyŁam auto skierować przeciwko mnie sprawędo sądu o niewskazanie( bo podaŁam kamu powierzyŁam po terminie 7 dni)???

oligrako wrote:
a jak ustosunkować się do żądania straży o podanie mojego miejsca pracy, dochodów, źródeŁ dochodów itd, jako podstawę prawną żądania podają art.54 & 8kpw w zw. z art.213 &1 kpk, muszę im to podawać czy też nie?
Jeżeli ja wskazaŁam komu powierzyŁam auto 10 kwietnia 2012r, a oni pisali pismo w dniu 04 kwietnia2012r jeszcze o tym nie wiedząc i ja odebraŁam od nich wyżej wspomniane pismo dnia 19 kwietnia to mogę czuć się bezpieczna co do wypeŁnienia przeze mnie obowiązku???
Czy mogą mając już ode mnie wskazanie osoby której powierzyŁam auto skierować przeciwko mnie sprawędo sądu o niewskazanie( bo podaŁam kamu powierzyŁam po terminie 7 dni)???
1) Tak- trzeba podać, gdyż w myśl art. 65 § 1 k.w. kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania: 1) co do tożsamości własnej lub innej osoby, 2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania, podlega karze grzywny. W myśl art 65 § 2 k.w. tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1;

2) Nie- należy ponowić pismo- odpowiedzieć jeszcze raz;

3) Praktycznie mogą, a sąd może ewentualnie wydać wyrok uniewinniający. Należy pamiętać o tym, że zawsze w terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku wnosi się na piśmie wniosek o sporządzenie na piśmie wyroku wraz z uzasadnieniem- składa się przez dziennik podawczy sądu za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Następnie w terminie zawitym 7 dni od daty doręczenia uzasadnienia wyroku składa się apelację.
Link do- procedura karno odwoławcza
http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=8343

WITAM SERDECZNIE. "SZKODA"

NA WSTĘPIE PODZIWIAM ZA PROFESIONALIZM

SPRAWA W KTÓREJ POTRZEBUJE POMOCY WYGLĄDA TAK:

W MARCU ZNAJOMY OBCOKRAJOWIEC UŻYTKOWAŁ AUTO KTÓRE JEST NA MNIE ZAREJSTROWANE,

JA OSOBIŚCIE NIE MAM JESZCZE PRAWO JAZDY. PO JAKIMŚ CZASIE PRZYSZŁO ZDJĘCIE Z STRAŻY MIEJSKIEJ AUTA Z TYŁU WRAZ Z OŚWIADCZENIAMI WYPELNIŁAM DANE TEGO NIEMCA ODESŁAŁAM PO KILKU DNIACH POLECONYM DOSTAŁAM WEZWANIE DO SM, ZE WZGLEDU NA BRAK MORZLIWOŚCI DOTARCIA NA WYZNACZONY TERMIN POSTANOWIŁAM ZADZWONIĆ I WYJAŚNIĆ ŻE AKURAT PODJEŁAM PRACE NO I SĄ NIKŁE SZANSE NA WOLNE

A DRUGA KWESTIA TO WYPRAWA O.K. 100KM Z CZTEROLETNIM SYNEM. ALE PAN URZĘDNIK NIE DAŁ SOBIE NIC POWIEDZIEĆ TYLKO SIĘ WYDARŁ ŻE KŁAMIE I JAK PRZYJADĘ TO ON MI UDOWODNI POCZYM SIĘ ROZŁĄCZYŁ.

W DNIU W KTÓRYM MIAŁAM SIĘ WSTAWIĆ NAPISAŁAM EMAIL Z INFO "WITAM W DNIU DZISIEJSZYM NA GODZINĘ 10TĄ MIAŁAM STAWIĆ SIĘ W URZĘDZIE STRAŻY MIEJSKIEJ.

JEDNAK JAK PRÓBOWAŁAM POINFORMOWAĆ PANA KOMENDANTA MOJA OBECNOŚĆ JEST NIE MOŻLIWA.

SAMA WYCHOWUJĘ CZTERO LETNIEGO SYNA,OD 16 KWIETNIA ZACZEŁAM NOWĄ PRACE W PEŁNYM WYMIARZE GODZIN.

JEST TO DLA MNIE NIE WYKONALNE GDYŻ MUSIAŁA BYM CIĄGNĄĆ CZTERO LATKA KILKADZIESIĄT KILOMETRÓW WCZEŚNIE RANO( CO NAJMNIEJ 4-5 RANO) BY ZDĄŻYĆ NA GODZINĘ DZIESIĄTĄ DO PRACY.

WSZELKIE INFORMACJE POTRZEBNE DO WYJAŚNIENIA DANEJ SPRAWY MOGĘ PRZEKAZYWAĆ DROGĄ MAILOWĄ,NIE UCHYLAM SIĘ OD ODPOWIEDZIALNOŚĆI JAKO WŁAŚCICIELKI AUTA,JEDNAK NA PRAWDĘ NIE JESTEM W STANIE DO WAS DOJECHAĆ"

A W ODPOWIEDZI DOSTAŁAM TAKĄ WIADOMOŚĆ:

"NIESTETY NIE PRZYJMUJE TAKIEGO TŁUMACZENIA I ZOSTANIE NAŁOZONA NA PANIĄ KARA ADMINISTRACYJNA 250 ZŁ. – NA POCZĄTEK, BO NASTĘEPNA WYNIESIE 500 ZŁ. ZA NIESTAWIENNICTWO.

ALBO PROSZĘ UCZCIWIE WYPEŁNIĆ OSWIADCZENIE – ZAŁĄCZNIK."

PROSZE BARDZO O PORADĘ CO DALEJ?

Od kary pieniężnej nałożonej za niestawiennictwo można zawsze się odwołać- zresztą w tego typu okolicznościach brak podstaw do jej nakładania.

BARDZO DZIĘKUJE ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDZ

A JESZCZE JEDNO CO DALEJ W TEJ SYTUACJI ROBIĆ CZY WYPISYWAĆ JESZCZE RAZ TO OŚWIADCZENIE KTÓRE BYŁO W ZAŁĄCZNIKU TEJ WIADOMOŚCI. BO ZASTANAWIAŁAM SIĘ JUŻ NAD WYPEŁNIENIU CZĘŚCI "C" BEZ WSKAZANIA I ZAPŁACIĆ ŻEBY MIEĆ SPOKÓJ. CO WEDŁUG CIEBIE DALEJ ROBIĆ, JAKIE SĄ MOŻLIWOŚCI?

nana2525 wrote:
BARDZO DZIĘKUJE ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDZ
A JESZCZE JEDNO CO DALEJ W TEJ SYTUACJI ROBIĆ CZY WYPISYWAĆ JESZCZE RAZ TO OŚWIADCZENIE KTÓRE BYŁO W ZAŁĄCZNIKU TEJ WIADOMOŚCI. BO ZASTANAWIAŁAM SIĘ JUŻ NAD WYPEŁNIENIU CZĘŚCI "C" BEZ WSKAZANIA I ZAPŁACIĆ ŻEBY MIEĆ SPOKÓJ. CO WEDŁUG CIEBIE DALEJ ROBIĆ, JAKIE SĄ MOŻLIWOŚCI?
Właśnie działają na tej podstawie, że niektórzy ludzie płacą aby mieć spokój. Oświadczenie co do danych owej obcokrajowca można jeszcze raz wypełnić.

• 9 months later...

Witam

W styczniu 2012r dostałam zdjęcie tyłem z fotoradaru z prośbą od straży miejskiej o podanie komu użyczyłam auto. W kwietniu 2012r podałam zgodnie z prawdą kolegę obcokrajowca wraz z adresem za granicą.W listopadzie 2012r przyszło do mnie pismo ze straży miejskiej z informacją iż obcokrajowiec, którego podałam nie istnieje pod podanym adresem i kolejna prośba o podanie bardziej szczegółowych danych obcokrajowca. Na ostatnie pismo nie odpisałam. Na początku stycznia tego roku dostałam pismo z sądu tejże straży miejskiej z wyrokiem nakazowym i obwinieniem o to, że nie wskazałam osoby, której użyczyłam pojazd, napisałam sprzeciw. Jak to rozumieć, dlaczego strażmiejska skierowała pozew o niewskazanie skoro ja to podałam, jako dowód mam tylko potwierdzenie wysłania listu poleconego do ww straży miejskiej??????

Proszę o odpowiedź