Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

skręcenie szyi - rehabilitacja

martin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

6 miesięcy temu miałem wypadek samochodowy skręcenie szyi . Jak powinna przebiegać prawidłowa rehabilitacja po czymś takim ? przez 2 miesiące nosiłem kołnierz. Chodziłem również na rehabilitacje ćwiczenia izometryczne , sollux , teraz biorę kilka zabiegów na masaż szyi i kręgosłupa. Czy są jeszcze jakieś inne zabiegi z których mógłbym skorzystać ? Mimo rehabilitacji nadal odczuwam bóle karku i górnej części pleców co jakiś czas pobolewa mnie kręgosłup. Proszę o jakieś wskazówki ?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Jeśli był to wypadek komunikacyjny i był noszony kołnierz, w pierwszej kolejności należy wykluczyć kręgozmyk, ale zakładam że zdjęcia były rutynowo robione zaraz po wypadku i to jest "z głowy"... Ostrożnie z masażami - sugeruję tylko "pewnych" fizjoterapetów. Ogólnie najlepiej unikać gwałtownych ruchów głową, pamiętać o prawidłowej postawie (zawsze) i nie pomagać sobie kołnierzem, bo to zdradliwe na dłuższą mete.

• 9 miesięcy temu...

Witam

Z opisu jaki Pan przedstawił wynika że do działań rehabilitacyjnych należałoby wprowadzić ćwiczenia poprawiające stabilizację lokalną – w Pana przypadku odcinek szyjny kręgosłupa jak i stabilizację globalną – mm. głębokie tułowia (poprzeczny ,wielodzielny). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas noszenia kołnierza ortopedycznego doszło do zmniejszenia wrażliwości receptorów czucia głębokiego (proprioceptorów), których jedną z funkcji jest informacja o ustawieniu poszczególnych segmentów. Może prowadzić to do niestabilności, a niestabilność do bólu. W pierwszej kolejności należy wykonać staranną diagnostykę

www.fizjofit.pl