martin Posted March 18, 2007 Share Posted March 18, 2007 Witam 6 miesięcy temu miałem wypadek samochodowy skręcenie szyi . Jak powinna przebiegać prawidłowa rehabilitacja po czymś takim ? przez 2 miesiące nosiłem kołnierz. Chodziłem również na rehabilitacje ćwiczenia izometryczne , sollux , teraz biorę kilka zabiegów na masaż szyi i kręgosłupa. Czy są jeszcze jakieś inne zabiegi z których mógłbym skorzystać ? Mimo rehabilitacji nadal odczuwam bóle karku i górnej części pleców co jakiś czas pobolewa mnie kręgosłup. Proszę o jakieś wskazówki ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rufu_s1 Posted March 19, 2007 Share Posted March 19, 2007 może warto spróbować jeszcze masaży wodnych, i krioterapii.....Powinno pomóc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamlukasiak Posted April 23, 2007 Share Posted April 23, 2007 Jeśli był to wypadek komunikacyjny i był noszony kołnierz, w pierwszej kolejności należy wykluczyć kręgozmyk, ale zakładam że zdjęcia były rutynowo robione zaraz po wypadku i to jest "z głowy"... Ostrożnie z masażami - sugeruję tylko "pewnych" fizjoterapetów. Ogólnie najlepiej unikać gwałtownych ruchów głową, pamiętać o prawidłowej postawie (zawsze) i nie pomagać sobie kołnierzem, bo to zdradliwe na dłuższą mete. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FIZJOFIT Posted February 19, 2008 Share Posted February 19, 2008 Witam Z opisu jaki Pan przedstawił wynika że do działań rehabilitacyjnych należałoby wprowadzić ćwiczenia poprawiające stabilizację lokalną – w Pana przypadku odcinek szyjny kręgosłupa jak i stabilizację globalną – mm. głębokie tułowia (poprzeczny ,wielodzielny). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas noszenia kołnierza ortopedycznego doszło do zmniejszenia wrażliwości receptorów czucia głębokiego (proprioceptorów), których jedną z funkcji jest informacja o ustawieniu poszczególnych segmentów. Może prowadzić to do niestabilności, a niestabilność do bólu. W pierwszej kolejności należy wykonać staranną diagnostykę www.fizjofit.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now