Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek z udziałem zwierzyny

Recommended Posts

Witam ,zarejestrowałem się na forum w celu uzyskania wskazówek jak rozegrać sprawę dotyczącą odszkodowania z wypadku z udziałem zwierzyny łownej.

Historia wypadku :

2maj godzina 22:30

Jadąc z narzeczoną i dwójką przyjaciół , nie przekraczając prędkości , zderzyliśmy się z Łanią samicą Jelenia która na dodatek była w ciąży.

Zwierze wbiegło mi na ulice zza pojedyńczych drzew (nie było tam lasu(tylko pola) oraz nie było stosownego oznakowania drogi)

Zniszczenia powstałe na skutek wypadku są ogromne auto jest praktycznie do kasacji gdyz pękła rama na podszybiu, cała komora silnika jest zmasakrowana.

Dziewczyna wylądowała w szpitalu ponieważ była poobijana , miała naderwane więzadła w szyi.

Ja też fatalnie czułem się po wypadku ( mimo że wszsyscy mielismy pasy) to i tak każdy z nas posiadał jakieś stłuczenia .

Dodam też że droga była gminna nieoznakowana , teren podlega pod nadleśnictwo Oborniki .

I teraz pytanie ?! Co po kolei zrobić ?

Dodam, że czekam za listem z notatką policyjną.

Czy z tą notatką udać się do Nadleśnictwa w celu otrzymania nr polisy ? czy zgłosić wypadek do swojego ubezpieczyciela?

Proszę o poinformowanie mnie co krok po kroku zrobić . Od razu mówię że nie interesuje mnie oferta żadnych firm zajmujących się odszkodowaniami ! Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź

zdoneck wrote:
Witam ,zarejestrowałem się na forum w celu uzyskania wskazówek jak rozegrać sprawę dotyczącą odszkodowania z wypadku z udziałem zwierzyny łownej.
Historia wypadku :
2maj godzina 22:30
Jadąc z narzeczoną i dwójką przyjaciół , nie przekraczając prędkości , zderzyliśmy się z Łanią samicą Jelenia która na dodatek była w ciąży.
Zwierze wbiegło mi na ulice zza pojedyńczych drzew (nie było tam lasu(tylko pola) oraz nie było stosownego oznakowania drogi)
Zniszczenia powstałe na skutek wypadku są ogromne auto jest praktycznie do kasacji gdyz pękła rama na podszybiu, cała komora silnika jest zmasakrowana.
Dziewczyna wylądowała w szpitalu ponieważ była poobijana , miała naderwane więzadła w szyi.
Ja też fatalnie czułem się po wypadku ( mimo że wszsyscy mielismy pasy) to i tak każdy z nas posiadał jakieś stłuczenia .

Dodam też że droga była gminna nieoznakowana , teren podlega pod nadleśnictwo Oborniki .
I teraz pytanie ?! Co po kolei zrobić ?
Dodam, że czekam za listem z notatką policyjną.
Czy z tą notatką udać się do Nadleśnictwa w celu otrzymania nr polisy ? czy zgłosić wypadek do swojego ubezpieczyciela?

Proszę o poinformowanie mnie co krok po kroku zrobić . Od razu mówię że nie interesuje mnie oferta żadnych firm zajmujących się odszkodowaniami ! Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
1. uzyskać notatkę z policji
2. zwrócić się do policji o podanie liczby wypadków z udziałem dzikiej zwierzyny na danym odcinku drogi w okresie czasu np. 2 lata przed zdarzeniem
3. pytanie z pkt. 2 zadać nadleśnictwu i kołu łowieckiemu na danym terenie + pytanie do koła łowieckiego czy w dniu wypadku nie odbywało się polowanie i czy w miejscu zdarzenia znajduje się szlak migracyjny zwierząt
W pytaniu do instytucji z pkt. 2 i 3 zapytać dodatkowo czy występowali do zarządcy drogi z wnioskami o ustawienie znaku ostrzegawczego.

W zależności od otrzymanych odpowiedzi prowadzić dalsze postępowanie.

Jeśli okaże się, że w miejscu wypadku nie było podobnych zdarzeń i nie wędruje tam zwierzyna to uzyskanie odszkodowania będzie raczej niemożliwe, bo ciężko będzie wytknąć uchybienia dla zarządcy drogi czy też nadleśnictwu.

Szkodę na pewno można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. zawartych w pracy) jak i indywidualnych (np. NW pojazdu). To czy można likwidować szkodę z polisy OC zarządcy drogi zależy od indywidualnych okoliczności m.in. czy zdarzały się na przedmiotowym odcinku drogi tego typu kolizje ze zwierzyną leśną.