Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

stłuczka z pojazdem Matiz, policja i szkoda w Generali

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, na poczatku roku mialem stluczke z Matizem, Policja potwierdzila jego wine protokolole, zglosilem w Generali (tam jest ubezpieczony sprawca) szkode i zostala wykonana wycena kosztorysowa i w tym momencie powstal problem. Ubezpieczyciel w kosztorysie odjal 50% wartosci wszystich czesci i robocizny. Moje pytanie: czy ma do tego prawo? Co mam w tym przypadku zrobic? Dziekuje za odpowiedz.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Też mam podobny problem. Miałem wypadek 300 km od domu, sprawca jest ubezpieczony w HDI Asekuracja, odholowałem samochód do pobliskiego warsztatu poleconego przez policjanta, przyjechał po dwóch dniach rzeczoznaawca, napisał protokó i powiedział że mam czekać na odpowiedz. Czekając zleciłem firmie z Krakowa wykonującej wyceny szkód własnie kosztorys naprawy auta na podstawia protokołu z oględzin. Wycenili mi szkodę na ok. 13000 zł, auto jest teraz warte ok 16000. Po kilku dniach zadzwoniłem do rzeczoznawcy z HDI i jak mi powiedział na ile wycenili szkodę to zgłupiałem - na 5100 ,wszystko w zamiennikach a przecież ja miałem bezwypadkowy samochód z oryginalnymi częściami, gość powiedział że jeśli sie nie zgadzam to niech przyślę kosztorys z warsztatu - pogadałem z właścicielem warsztatu gdzie stoi auto i on podpisał sie pod kosztorysem firmy Partner z Krakowa.Wysłałem to wszystko faksem no i czekam już trzy dni. Jak można zmusić firmę ubezpieczeniową żeby zwrócili za naprawę z wykorzystaniem oryginalnych części.

Czy szkodę z OC zwracają do 100% wartości auta.

Moze ktos miał podobny przypadek i cos pomoze. Gdzie mozna znależć to orzeczenie Sądu najwyższego w tej sprawie.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam i życzę innym powodzenia .

Paweł

• 2 tygodnie później...