Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ODMOWA odszkodowania po kolizji drogowej przez PZU Zycie

slawek22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.10.2007 r uczestniczyłem w kolizji drogowej , gdzie kierowca ciężarowego samochodu uderzył w tył mojego auta osobowego i w wyniku czego doznałem urazu górnej częsci kręgosłupa szyjnego.Lekarz który udzielił mi pierwszej pomocy medycznej w SOR MSWiA w Olsztynie po przeprowadzonych prześwietleniach uznał i wpisał w karcie informacyjnej że doznałem w wyniku zdarzenai drogowego SKRĘCENIA KRĘGOSŁUPA C. Byłem na zwolnieniu lekarskim ok 1.5 miesiąca gdzie nosiłem 6 godz na dobę kołnierz ortopedyczny. Odbyłem również rehabilitacje : zabiegi laserem, Jontoforeza i Voltaren. Po skończonej rehabilitacji od czasu do czasu odczuwam ból w tym odcinku kręgosłupa i związane z tym uczucie odrętwienia i częstsze bóle głowy jak przed wypadkiem.

Złożylem dokumenty w PZU SA i PZU Życie SA. Stawiłem sie na komisji lekarskiej. Po czym otrzymałem odpowiedz :

PZU Życie Sa następującej treści :

****PISMO z PZU ZYCIE SA *****

"Dotyczy :Odmowy świadczenia z tytułu nieszczęsliwego wypadku

Zgłoszenie z dnia 17.12.2007r polisa nr .........

Zdarzenie z dnia 15.10.2007

Odpowiadając na złożoną dokumentację uprzejmię informujemy, że w oparciu o postanowienie paragrafu 3 pkt 2 ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowbnieczego typ P zatwierdzonych uchwałą nr 93/92 Zarządu Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń na Życie SA z dnia 07.12.1992r świadczenie Panu nie przysługuje.

Wyjaśniamy, że stosownie do przepisu paragrafu 4 typ P

--za nieszczęsliwy wypadek objęty ubezpieczeniem uważa sie nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zwnętrzną, w następstwie którego ubezpieczony niezależnie od swojej woli doznał trwałego uszkodzenia ciała.

Natomiast zgodnie z paragrafem 3 pkt.2 ww. warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków, powodujące trwały uszczerbek na zdrowiu.

Wobec powyższergo za zgłoszone zdarzenia z dnia 15.10.2007r świadczenie Panu nie przysługuje.

Informujemy, że powództwo o rozszczenia wynikające z umowy ubezpieczenia można wytoczyć przez sąd właściwy dla miejsca zamieszkania lub siedziby ubezp[-ieczającego, ubezpieczonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia albo według przepisów o właściwości ogólnej.

Kolejne pismo przyszło 5 dni póżniej z ***Pzu SA ****gdyż tam też mam ubezpieczenie.

Treść ::

Centrum Likwidacji Szkód PZU SA w Gdańsku , Filia w Olsztynie uprzejmie informuje, że zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypaków zatwierdzonych uchwałą Zarządu PZU S.A Nr UZ /489?20025 z dnia 08.10.2003r paragraf 5.1

"przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków polegające na uszkodzeniu ciała lub rozstroju zdrowia powodujące trwały uszczerbek na zdrowiu"

Z końcowego orzeczenia lekarskiego wydanego przez Lekarzy Orzekających PZU Życie SA w dniu 10.0102008r . wynika, iż opisane w zgłoszeniu szkody zdarzenie nie spowodowało trwałego uszczerbku na Pana zdrowiu. Doznane obrażenia zostały wygojone bez następstw.

Biorąc pod uwagę powyższe brak jest podstaw do przyznania świadczenia.

Na podstawie art.16 ust. 3 ustawy z dnia 22.05.2003r o działalności ubezpieczeniowej PZU SA zobowiązany jest poinformować o możliwości dochodzenia rozszczeń także na drodze sądowej.

Także dostałem w/w pisma które przepisałem i z nich wynika że lekarze którzy mnie badali stwierdzili że nie mam uszczerbku na zdrowiu. Ale ja odczuwam po powstałym wypadku bóle głowy częściej i co jakiś czas mam równiez zawroty głowy jak równiezż odczuwam odrętwienie w tej okolicy.

Proszę mi poradzić co mam zrobić, Nie ukrywam że sprawa w sądzie to już ostateczna droga, ponieważ nie mam pieniędzy na wniesienie pozwu jak również dodatkowymi z tym związanymi kosztami. Czy mogę odwołać sie i w jakiej formie to zrobić . Proszę mi odpowiedzieć jak dalej postąpić żeby dostać należne mi odszkjodowanie. Dodam, że mój kolega miał podobny wypadek : zdarzenie drogowe i taki sam uraz kręgosłupa i otrzymał odszkodowanie . Dlatego stąd moje zdziwienie i próba walki o swoje.

Proszę o odpowiedz i dziękuje. Jakie mam szanse na uzyskanie odszkodowania ?

Slawku, Ty się starasz o odszkodowanie z NW? a czemu nie z OC sprawcy wypadku? na NW się nie znam, powinieneś się odwoływać. ale z OC dostaniesz o wiele wyższe odszkodowanie!

czy rościłeś coś z OC? leczysz się obecnie lub przechodzisz rehabilitację?

jarmarki wrote:
Slawku, Ty się starasz o odszkodowanie z NW? a czemu nie z OC sprawcy wypadku? na NW się nie znam, powinieneś się odwoływać. ale z OC dostaniesz o wiele wyższe odszkodowanie!
czy rościłeś coś z OC? leczysz się obecnie lub przechodzisz rehabilitację?
To znaczy staram się o odszkodowanie z ubezpieczenia pracowniczego oraz ubezpieczenia NW - tez PZU. Ok dziękuje będę się odwoływał co do decyzji które otrzymałem. Powiem szczerze że nie mam dużej wiedzy odnośnie takich odszkodowań. Proszę mi podpowiedzieć gdzie się udać żeby uzyskać więcej informacji - jak uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy. Jeszcze się o nie nie starałem. Obecnie zakończyłem leczenie i przeszedłem też rehabilitacje. Czy mam się zgłosić do ubezpieczyciela SPRAWCY czy może do SWOJEGO żeby uzyskać odszkodowanie z tego OC ? Bo i tak będę pisał odwołanie jeśli chodzi o moją ubezpieczalnie. Dziękuje i proszę o więcej informacji.

Witam 2 lata temu mialem podobny wypadek i obraznia z OC mozna niezla kase wyczesac- zalezy ile uznali lekarze uszczerbku na zdrowiu ja mialem 10%. W razie pytan moge podac nr tel osoby ktora zajmowala sie tym wydzieraniam doslownie odszkodowania

danek23 wrote:

Witam 2 lata temu mialem podobny wypadek i obraznia z OC mozna niezla kase wyczesac- zalezy ile uznali lekarze uszczerbku na zdrowiu ja mialem 10%. W razie pytan moge podac nr tel osoby ktora zajmowala sie tym wydzieraniam doslownie odszkodowania

Otóż lekarze orzekli że się nie należy , ponieważ ich zdaniem wszystko sie zagoiło bez żadnych następstw dla zdrowia. Właśnie jestem w trakcie odwoływania się. Poproszę ten nr.tel.