Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek podczas pracy, szukam porady.

Adrian1661348259
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w moim przypadku miało miejsce Pokoąsanie przez Psa podczas doręczania korespondencji. Jestem listonoszem zatrudnionym na umowe o prace na czas określony na Poczcie Polskiej S.A. Dnia 07.08.2012 podczas doreczania korespondencji zostałem pokąsany przez psa w prawe ramię. Do zdarzenia doszło na posesji własciciela pieska. Przy wejsciu brak tabliczki ostrzegającej przed pieskiem, brak również skrzynki odbiorczej. Właściciel okazał dowód szczepienia psa, w raz z tym dokumentem udałem sie do szpitala gdzie mnie opatrzyli, założyli opatrunek i podali zastrzyk AT. Po udokumentowaniu tego w szpitalu udałem sie na komende zgłosić zajscie. Policja spisała moje zeznania, właściciel psa jedynie je potwierdzil, nie zostal ukarany. Nastepnego dnia powiadomilem o tym swojego przełożonego tzn Naczelnik Urzędu Pocztowego. Dostarczyłem jej dokumenty ze szpitala i dokument potwierdzający ze pies byl szczepiony. Pani Naczelnik opisała przebieg zdażenia i zgłosiła ze miał miejsce wypadek podczas wykonywania pracy.

Jakie dalsze kroki postępowania?

Czy należy się odszkodowanie z ZUSu, jaki procent uszczerbku na zdrowiu?(z tego co sie dowiedziałem od Pani Naczelnik nic mi sie nie należy)

czy mogę starać sie o odszkodowanie od pracodawcy?