annanors Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Dzień dobry,proszę o poradę w sprawie zadośćuczynienia po kolizji drogowej w której jestem osobą poszkodowaną.Po zdarzeniu drogowym, które miało miejsce 25.06.2012, wymagałam leczenia ponieważ w kolejnych dniach pojawiły się niepokojace dolegliwości jak ból głowy, zawroty głowy, omdlenia. Zgłosiłam sie do lekarza 1wszego kontaktu (29.06.2012), który skierował mnie do ortopedy a ten z kolei do neurologa, który rozpoczął leczenie farmakologiczne i skierował mnie na lecznie rehabilitacyjne. Ponieważ w ramach NFZ mogła bym, rozpocząć rehabilitacje za pół roku zdecydowałam się rehabilitacje odpłatnie i zarządać pokrycia kosztów leczenia z OC sprawcy zdarzenia.W liście wyslanym przeze mnie do ubezpieczyciela sprawcy wypadku wniosłam o:- wypłate zadośćuczynienia za rozstrój zdrowia i konieczność leczenia neurologicznego- o pokrycie kosztów leczenia i rehabilitacji- wypłate zadośćuczynienia za niemożność udziału w zajęciach dokształcających z powodu zwolnienia lekarskiego w czasie ich trwania-zwrot kosztów podrózy do innego miasta , na rozmowę kwalifikacyjną, które transportem własnym były by o połowe nizsze.Wszystko to udokumentowałam wysyłając:1.rachunek za leczenie farmakologiczne-paragon z Apteki, 2.Rachunek za leczenie rehabilitacyjne, 3.Skierowanie na zajecia aktywizacyjne z Urzędu Pracy, 4. Skierowanie do poradni ortopedycznej i diagnostycznej od lekarza 1wszego kontaktu, 5. Kopia leczenia ortopedycznego wraz z zaznaczoną informacja o zwolnieniu lekarskim, 6.Fakture za przejazd na rozmowe kwalifikacyjna, 7.Zaswiadczenie lekarskie z poradni neurologicznej , 8. Historie zdrowia i choroby z poradni neurologicznej. W odpowiedzi od ubezpieczyciela otrzymałam pismo z prośbą o wypełnienie formularza: Zgłoszenia szkody na osobie z ubezpieczenia o odpowiedzialności cywilnej , zawierający część o nazwie Specyfikacjaroszczeń zwiazanych z wypadkiem wraz z wartoscia szacunkową. Roszczenia zostały juz przeze mnie jasno określone w moim liście i rozumiem, że w takiej formie mam je powielić wypełniając formularz? Natomiast czy do mnie należy określenie WARTOŚCI SZACUNKOWEJ ROSZCZEŃ?Zarządano też ode mnie cyt: "W przesłanych dokumentach nie znajduje dokumentacji medycznej z udzielenia pomocy bezpośrednio po urazie, proszę o uzupełnienie braku formalnego".Jest to dla mnie niezrozumiałe ponieważ na miejsce zdarzenia nie był wzywany ambulans, do przychodni zgłosiłam sie sama i to po kilku dniach. Nie udzielano mi żadnej pomocy a jedynie przekierowywano do kolejnych specjalistów ze szczęśliwym zakończeniem u neurologa, który zalecił skuteczne leczenie. A więc czy moim zadaniem jest podanie szacunkowej wartosci roszczeń?Udam sie do lekarza, któremu jako pierwszemu zgłosiłam dolegliwości powypadkowe z prośbą o wystawienie stosownego oświadczenia. Czy to wystarczy?Jak skomentowac je w odpowiedzi do ubezpieczyciela? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kancelariaa Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Witam Prawdopodobnie trzeba wszystko powtórzyć + nie piszesz, czy w swoim pierwotnym zgłoszeniu określiłaś kwotowo swoje żądanie zadośćuczynienia - może o to chodzi?Nie można żądać zadośćuczynienia "za niemożność udziału w zajęciach". Możesz żądać odszkodowania jeżeli doznałaś z tego tytułu jakiejś szkody. Ale musisz udowodnić jej wysokość. Co do lekarza prawdopodobnie chodzi o to, aby od lekarza pierwszego kontaktu uzyskać odpis z tej wizyty po wypadku, gdzie wpisał, że zgłosiłaś się z problemami w wypadku zderzenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts