deathandlife Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Witam,15. lutego 2013 uległam wypadkowi w pracy: na wyłączonej krajalnicy do serów obcięłam kawałeczek kciuka i pół paznokcia. Ta sytuacja została uznana jako wypadek przy pracy. Byłam 28 dni na zwolnieniu.Złożyłam wniosek do zusu o odszkodowanie ze względu na czasowy uszczerbek na zdrowiu. Dzisiaj orzecznik w zusie powiedział mi, że skoro nie ma żadnego stałego uszczerbku a palec jest sprawny to mi się nic nie należy i dał mi 0% uszczerbku na zdrowiu.Moje tłumaczenia, że ja starałam się o uznanie czasowego uszczerbku i jak wiadomo czasowy uszczerbek po jakimś czasie mija nie zdały się na nic.WIem, że ludzie, któryz mieli podobne wypadki dostawali od 1% do 3% uszczerbku na zdrowiu.Czy jest sens odwoływać się od tej decyzji? Czy mam jakiekolwiek szanse na zmiane tej decyzji? Może ktoś był w podobnej sytuacji i może mi pomóc w podjęciu decyzji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anlex Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 deathandlife wrote:Witam,15. lutego 2013 uległam wypadkowi w pracy: na wyłączonej krajalnicy do serów obcięłam kawałeczek kciuka i pół paznokcia. Ta sytuacja została uznana jako wypadek przy pracy. Byłam 28 dni na zwolnieniu.Złożyłam wniosek do zusu o odszkodowanie ze względu na czasowy uszczerbek na zdrowiu. Dzisiaj orzecznik w zusie powiedział mi, że skoro nie ma żadnego stałego uszczerbku a palec jest sprawny to mi się nic nie należy i dał mi 0% uszczerbku na zdrowiu.Moje tłumaczenia, że ja starałam się o uznanie czasowego uszczerbku i jak wiadomo czasowy uszczerbek po jakimś czasie mija nie zdały się na nic.WIem, że ludzie, któryz mieli podobne wypadki dostawali od 1% do 3% uszczerbku na zdrowiu.Czy jest sens odwoływać się od tej decyzji? Czy mam jakiekolwiek szanse na zmiane tej decyzji? Może ktoś był w podobnej sytuacji i może mi pomóc w podjęciu decyzji.W mojej ocenie należy złożyć sprzeciw do orzeczenia lekarza orzecznika ZUS bo z opisu wynika, że jest jednak trwały uszczerbek na zdrowiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts