Jump to content
Forum Odszkodowania

Zawarcie ugody przezpełnomocnika bez mojej wiedzy

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy pełnomocnik może zawrzeć z T.U ugodę mimo iż w umowie jaką podpisałem z kancelarią adwokacką był podpunkt:

"5) Zawarcia w moim imieniu ugody na każdym etapie sprawy, po uprzedniej akceptacji."

dodam że na końcu umowy umieszczone było następujące zdanie :

"w razie wątpliwości należy interpretować je rozszerzająco."

Nikt nie zapytał mnie się o zgodę a ugoda została podpisana bez mojej wiedzy.

Co mogę zrobić w tej sytuacji i czy mogę żądać np pobranego honorarium przed kancelarię skoro złamali umowę.

Z góry dzięki za Odpowiedź

Witam, uprzednia akceptacja w mojej ocenie powinna być zawata na piśmie. Często się dzieje tak, że firmy tylko dzwonią i między zdaniami pada propozycja i możliwe że nieświadoma zgoda poszkodowanego... Proszę rozwiąć temat może będzie można ustalić czy dana firma zrobiła to w sposób niekorzysty dla klienta..

Należy dokładnie zapoznać sie z treścią umowy, może być zapis, ze wszystkie oświadczenia woli mają być na piśmie. Jeśli nie jest określone w jakiej formie jest kontakt klienta z kancelarią to może być dowolny, choć powinien być pisemny. Wtbrał Pan profesjonalnego pełnomocnika i odwołanie się od skutków jego czynności jest niemalże niemożliwe. Co do zwroty prowizji to kwestia dogadania, najlepiej sprawę prowadzić w formie korespondencji za pośrednictwem poczty tradycyjnej.