Johny188 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 witam wziąłem ojca samochód bez jego wiedzy dałem koledze z którym sam pojechałem doszło do wypadku kierowca golfa nie ustąpił nam pierwszeństwa i w nas uderzył auto mojego ojca do kasacji ja w szpitalu koledze nic się nie stało kolega nie miał prawa jazdy i wydmuchał 0.65 czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel pokryje koszty auta mojego ojca ??auto już odcholowana z parkingu policyjnego policjant który zajmował się sprawa powiedział że będzie to traktowane jako kolizja jak ojciec powiedział że nie wnosi zarzutów wobec mnie i kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witam, TU sprawcy uniknie odpowiedzialności za zdarzenie.. Pozostanie naprawa auta z kieszeni kolegi, który i tak już ma spore kłopoty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny188 Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 czyli ojcu ubezpieczenie nie pokryje szkód ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny188 Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 prowadzący sprawę policjant już przygotowuje dokumenty do ubezpieczyciela jutro do odbioru tylko pytanie czy mu przyznają odszkodowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 jechałam samochodem z bratem i siiostra -zagapiłam się i udeżyłam w samochód a ten udeżył w kolejny.Jechałam wolno więc nic mi i moim bliskim się nic nie stało.samochód w który uderzyliśmy ma tylkko wgięcie (kierowca bez uszcerbku)a ten trzeci samochód ma tylko ryskę ale pech chciał że pasażerka leczyła się wcześniej na kręgosłup.wezwano policję i karetkę .karetaka zabrała tą panią z tym kręgosłupem .co mi może z tego tytułu grozić czy ona może żądać odzkodowania.pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ewellina o ile poszkodowana zgłosi roszczenie odszkodowanie raczej pokryje OC o ile nie byłaś pijana, miałaś uprawnienia itp, myślę że sprawa trafi do sądu dostaniesz o ile wszystko pójdzie po Twojej myśli grzywnę (max od 20 do 5000zł) o ile pójdzie sprawa z kodeksu wykroczeń a myślę że tak no chyba że zostałaś ukarana mandatem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 źle się wyraziłem może pokryć ale też może wystąpić z regresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 w tej sprawie dziś przyszło do mnie takie pismo z Wydziału Ruchu drogowego Komendy Miejskiej Policji w Łodzi.Że powołany w sprawie biegły wskazał że obrażenia których doznała Pani x spowodowały naruszenie czynności narządów ciała w rozumnieniu art. 157 par.KK.i że zostało wszczęte dochodzenie . iii że przysługuje mi prawo samodzielnego wniesienia wniosku o ukaranie jako oskarżycielowi posiłkowemu.PROSZE O MOMOC TZN . ŻE JAKA JEST W TEJ CHWILI MOJA SYTUACJA.??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 sytuacja teraz wygląda trochę inaczej! z jakiego paragrafu 157 KK?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 nie napisalijest tak art.157 par.KK i jest jeszcze art.27 par2 kpw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 tzn, jak tao wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 czy byłaś już na policji składać wyjaśnienia? pytam z którego par bo art 157 brzmi tak § 1. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, inny niż określony w art. 156 § 1, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający nie dłużej niż 7 dni, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 2 lub 3, jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia nie trwał dłużej niż 7 dni, odbywa się z oskarżenia prywatnego. § 5. Jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwał dłużej niż 7 dni, a pokrzywdzonym jest osoba najbliższa, ściganie przestępstwa określonego w § 3 następuje na jej wniosek. z tego też powodu może być różna kwalifikacja czynu i różne konsekwencje co do kary!! Spotkałem się z podobnym przypadkiem, który wyglądał o wiele gorzej i zasugerowałem dobrowolne poddanie się karze, jaką zaproponują w dochodzeniu skończyło się na grzywnie i tyle. Jeżeli zaproponują Ci takie własnie rozwiązanie można na nie przystąpić o ile się z tym zgodzisz, jeżeli nie sprawa może trafić do sądu. Co do zadośćuczynienia i odszkodowania szkodę pokryje polisa OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 nie nie byłam na policji.a ta grzywna to do jakiej wysokości może być maksymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina010788 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 ale właśnie nie napisali z jakiego paragrafu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi