AnnYa Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 witam. Półtora roku temu uległam wypadkowi komunikacyjnemu. Złamanie ręki w czterech miejscach, wieloodłamowe złamanie miednicy. Oraz złamania kończyn - Prawego uda oraz obydwu podudzi. Złamania ręki unieruchomione za pomocą płytki oraz popręgu Webera. Pełny zrost po ok 3 miesiącach. Natomiast złamania nóg za pomocą gwoździ śródszpikowych podwójnie ryglowanych. po półtora roku brak jakiegokolwiek zrostu w żadnym z trzech złamań. skrócenie prawej kończyny o 3 cm. Dynamizacji nie wykonano, mimo iż wg kolejnych konsultacji w innych lecznicach była potrzebna. Po ok. pół roku od złamania zalecono mi pełne obciążanie nóg (normalne chodzenie) Efekt jest taki, że rygle zdynamizowały się same przez ugięcie, dolny w prawej nodze natomiast pękł, a w udzie wykręcił się co powoduje spory ból przy zginaniu. Chodzić nie mogę - nie jest o wina ani zaniku mięśni, ani bólu w miejscu złamań, nie potrafię tego nawet opisać. Stanę, przejdę max 20 m i czuję się, jakbym stałą na szczudłach, nie własnych nogach. Odłamy złamania lewej goleni ustawiły się szpotowo,wymagana osteotomia korekcyjna. Nadal brak jakiegokolwiek zrostu.Bardzo proszę o pomoc co w tej sytuacji zrobić i co będzie najlepsze. Najbardziej prawdopodobna przyczyna braku zrostu to brak ukrwienia kości, tego boję się najbardziej Lekarze z Kliniki w Zakopanem radzą usunięcie niepotrzebnych rygli oraz osteotomię lewego podudzia i zastąpienie gwoździa stabilizatorem zewnętrznym. Bardzo chcę tego uniknąć, wolałabym ponowne użycie gwoździa śródszpikowego z wiadomych względów. W miejsca złamań propozycja "wstrzyknięcia czynnika zrostu". Nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych informacji na temat tego, czym on jest i na czym polega jego działanie. Niestety nie trafiłam na lekarzy którzy poświęcili by mi czas na dokładne wyjaśnienie tego a bez takiej wiedzy nie poddam się zabiegowi. Bardzo liczę na Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Witam, sprawę najlepiej skonsultować z niezależnym specjalistą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia.z Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Z ręki wyjęli Ci już ten popręg Webera czy to zostaje na stale? I w którym miejscu go masz?pozdrawiam i dużo kostniny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbet Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam mam bardzo podobny problem,okazało się (po 8 miesiącach)ze gwóźdź jest za wąski i zrostu nie będzie ,bo się wszystko rusza,czynnik wzrostu nic nie dał (3miesiace temu) ,dzisiaj ustalono mi termin operacji w klinice na 26.11 ,będę miał wyciągnięty gwóźdź i zalłożoną płytę tytanową na kość a pod płytę włożone odłamki kości w celu szybszego zrostu.Jeżeli chce pani poznać szczegóły to proszę o podanie e mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi