Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamanie podudzia - brak zrostu po 1,5 r pytanie do lakarzy

AnnYa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Półtora roku temu uległam wypadkowi komunikacyjnemu. Złamanie ręki w czterech miejscach, wieloodłamowe złamanie miednicy. Oraz złamania kończyn - Prawego uda oraz obydwu podudzi. Złamania ręki unieruchomione za pomocą płytki oraz popręgu Webera. Pełny zrost po ok 3 miesiącach. Natomiast złamania nóg za pomocą gwoździ śródszpikowych podwójnie ryglowanych. po półtora roku brak jakiegokolwiek zrostu w żadnym z trzech złamań. skrócenie prawej kończyny o 3 cm. Dynamizacji nie wykonano, mimo iż wg kolejnych konsultacji w innych lecznicach była potrzebna. Po ok. pół roku od złamania zalecono mi pełne obciążanie nóg (normalne chodzenie) Efekt jest taki, że rygle zdynamizowały się same przez ugięcie, dolny w prawej nodze natomiast pękł, a w udzie wykręcił się co powoduje spory ból przy zginaniu. Chodzić nie mogę - nie jest o wina ani zaniku mięśni, ani bólu w miejscu złamań, nie potrafię tego nawet opisać. Stanę, przejdę max 20 m i czuję się, jakbym stałą na szczudłach, nie własnych nogach. Odłamy złamania lewej goleni ustawiły się szpotowo,wymagana osteotomia korekcyjna. Nadal brak jakiegokolwiek zrostu.

Bardzo proszę o pomoc co w tej sytuacji zrobić i co będzie najlepsze. Najbardziej prawdopodobna przyczyna braku zrostu to brak ukrwienia kości, tego boję się najbardziej Lekarze z Kliniki w Zakopanem radzą usunięcie niepotrzebnych rygli oraz osteotomię lewego podudzia i zastąpienie gwoździa stabilizatorem zewnętrznym. Bardzo chcę tego uniknąć, wolałabym ponowne użycie gwoździa śródszpikowego z wiadomych względów. W miejsca złamań propozycja "wstrzyknięcia czynnika zrostu". Nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych informacji na temat tego, czym on jest i na czym polega jego działanie. Niestety nie trafiłam na lekarzy którzy poświęcili by mi czas na dokładne wyjaśnienie tego a bez takiej wiedzy nie poddam się zabiegowi. Bardzo liczę na Waszą pomoc.

• 1 miesiąc temu...

Witam mam bardzo podobny problem,okazało się (po 8 miesiącach)ze gwóźdź jest za wąski i zrostu nie będzie ,bo się wszystko rusza,czynnik wzrostu nic nie dał (3miesiace temu) ,dzisiaj ustalono mi termin operacji w klinice na 26.11 ,będę miał wyciągnięty gwóźdź i zalłożoną płytę tytanową na kość a pod płytę włożone odłamki kości w celu szybszego zrostu.

Jeżeli chce pani poznać szczegóły to proszę o podanie e mail.