Jump to content
Forum Odszkodowania

Utrata wartości pojazdu po naprawie powypadkowej

Recommended Posts

Witam, proszę o informację czy ten temat był już poruszany na forum i gdzie mogę znaleźć jakieś porady.

Ja walczę w Sądzie z T.U.Allizanz o wypłątę odszkodowania z tyt. utraty wartości rynkowej pojazdu po wypadku i potrzebowałbym pomocy.

Pozdrawiam

W trakcie naprawy, na kilka dni przed odbiorem auta z autoryzowanego serwisu Fiata napisałe maila do T.U. żeby wyliczyli mi jaka jest utrata wartości auta na skutek wypadku i naprawy powypadkowej.

Allianz odpisał, że w moim przypadku nie ma utraty wartości bez podania konkretnych przyczyn, po prostu nie bo nie.

Po tym mailu zleciłem wykonanie opinii miejscowemu Oddziałowi Rzeczoznawców PZM w celu wyliczenia tej kwoty.

Za opinię zapłaciłem 300 zł. Rzeczoznawca wyliczył utratę wartości na poz. 6 % co dawało kwotę 1000 zł

Po wysłaniu opinii do Allizanz po kilku dniach na moim koncie pojawiła się kwota 300 zł a kilka dni później list z informacją, że Allianz właśnie wyliczył i przekazał na moje konto 300zł tyt. utraty wartości rynkowej.

Pisałem do nich jeszcze dwa razy ale bez skutku. Nie dopłacili.

Postanowiłem powalczyć przed Sądem.

Sąd I instancji oddalił pozew twierdząc, że opinia którą zleciłem jest moją prywatną opinią i nie może być dowodem.

Teraz czekam na to co zrobia z moja apelacją.

I tak w prostej wydawałoby się sprawie jest jakieś drugie dno !

Co z tym fantem zrobić?

Dzięki z góry za wszelkie porady.