Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Rana kłóta stopy

Svistak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem pomocnikiem dekarza i dnia 16 października tego roku miałem wypadek podczas pracy który wyglądał następująco. Podczas schodzenia z jednej płaszczyzny dachu na drugą (różnica poziomów około 70cm) wskoczyłem na gwóźdź, który wbił się w śródstopie na tyle głęboko, że przy wyciąganiu (własnoręcznie) czułem jak wychodzi z tkanki przy pięcie. Po pracy wróciłem do domu, gdzie ból nasilił się do tego stopnia iż musiałem jechać na ostry dyżur a następnego dnia ponownie do lekarza. Następnie kilka dni zwolnienia i z powrotem do pracy. Tu sprawa wygląda tak. Jest to mała firma ale działająca w pełni legalnie lecz nie ma w niej pracownika BHP. Na moją prośbę o wydanie/wystawienie protokołu powypadkowego pracodawca zasłonił się tym, że porozmawia z człowiekiem od BHP który prowadzi jego sprawy choć nie jest zatrudniony w firmie. Następnego dnia usłyszałem, że moja sprawa nie była wypadkiem w pracy tylko zwyczajnym "ukłuciem" i jeśli chcę może mi dać nr. telefonu do tego Pana od BHP a ten odpłatnie (350zł) sporządzi protokół i udostępni mi wszelką dokumentację potrzebną do ubiegania się o odszkodowanie w ZUS-ie.

Moje pytanie brzmi więc, na ile pracodawca chcę mnie wystrychnąć na dudka i jakie są szanse na uzyskanie jakiego kol wiek odszkodowania oraz czy morzcie mi wyjaśnić jak wygląda sporządzenie tego protokołu w owym przypadku. Czy pracodawca sam musi zapłacić dla Pana od BHP i chcę koszty przerzucić na mnie.

Z góry dziękuję za informacje.

Z powarzeniem, Łukasz