an28ia Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Zamierzam złożyć pozew do Sądu przeciwko byłemu pracodawcy który wykorzystuje materiał reklamowy z moim udziałem, na publikacje którego nie wyrażałam zgody (materiał jest wyświetlany w internecie, wysyłany droga meilową do klientów). Na chwilę obecną już nie pracuje w tym zakładzie pracy, natomiast zostaje rozpoznawana na ulicy przez obce osoby, które kojarzą mnie z filmu, a nie chce aby moja osoba była kojarzona z ta firmą. Moje pytanie brzmi następująco, w jakiej wysokości mogę żądać odszkodowania i zadośćuczynienia od byłego pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KP Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Za naruszenie dóbr osobistych jest to z reguły 5.000 - 30.000,00 zł. Wpływ na to ma sposób i charakter wykorzystanych zdjęć, ale najlepiej takie ustalenie zrobić z pełnomocnikiem. Przed wystąpieniem na drogę sądową może warto pomyśleć o ugodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
an28ia Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Tak oczywiście chce najpierw rozpocząć sprawę polubownie, nie zamierzam od razu kierować się do Sądu... Chodzi mi właśnie o uzyskanie odpowiedzi jaka kwota mniej więcej , ponieważ gdziekolwiek sie nie udałam do radców i adwokatów nie potrafili mi odpowiedzieć, dopiero po podpisaniu pełnomocnictwa w sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KP Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 an28ia wrote: Tak oczywiście chce najpierw rozpocząć sprawę polubownie, nie zamierzam od razu kierować się do Sądu... Chodzi mi właśnie o uzyskanie odpowiedzi jaka kwota mniej więcej , ponieważ gdziekolwiek sie nie udałam do radców i adwokatów nie potrafili mi odpowiedzieć, dopiero po podpisaniu pełnomocnictwa w sprawie... Proszę poszukać w internecie informacji o wyrokach dla celebrytów i kwotach jakie dostali za zdjęcia i to będzie jakaś wskazówka , oczywiście przyjmując odpowiednie proporcje i sposób naruszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi