Jump to content
Forum Odszkodowania

Kwota dodszkodowania - zadośćuczynienia

an28ia
 Share

Recommended Posts

Zamierzam złożyć pozew do Sądu przeciwko byłemu pracodawcy który wykorzystuje materiał reklamowy z moim udziałem, na publikacje którego nie wyrażałam zgody (materiał jest wyświetlany w internecie, wysyłany droga meilową do klientów). Na chwilę obecną już nie pracuje w tym zakładzie pracy, natomiast zostaje rozpoznawana na ulicy przez obce osoby, które kojarzą mnie z filmu, a nie chce aby moja osoba była kojarzona z ta firmą.

Moje pytanie brzmi następująco, w jakiej wysokości mogę żądać odszkodowania i zadośćuczynienia od byłego pracodawcy.

Za naruszenie dóbr osobistych jest to z reguły 5.000 - 30.000,00 zł. Wpływ na to ma sposób i charakter wykorzystanych zdjęć, ale najlepiej takie ustalenie zrobić z pełnomocnikiem. Przed wystąpieniem na drogę sądową może warto pomyśleć o ugodzie.

Tak oczywiście chce najpierw rozpocząć sprawę polubownie, nie zamierzam od razu kierować się do Sądu... Chodzi mi właśnie o uzyskanie odpowiedzi jaka kwota mniej więcej , ponieważ gdziekolwiek sie nie udałam do radców i adwokatów nie potrafili mi odpowiedzieć, dopiero po podpisaniu pełnomocnictwa w sprawie...

an28ia wrote:

Tak oczywiście chce najpierw rozpocząć sprawę polubownie, nie zamierzam od razu kierować się do Sądu... Chodzi mi właśnie o uzyskanie odpowiedzi jaka kwota mniej więcej , ponieważ gdziekolwiek sie nie udałam do radców i adwokatów nie potrafili mi odpowiedzieć, dopiero po podpisaniu pełnomocnictwa w sprawie...

Proszę poszukać w internecie informacji o wyrokach dla celebrytów i kwotach jakie dostali za zdjęcia i to będzie jakaś wskazówka , oczywiście przyjmując odpowiednie proporcje i sposób naruszenia