Jump to content
Forum Odszkodowania

POMOCY! ugoda przy wypłacie za auto a odszkodowanie za szkodę osobową

a51345
 Share

Recommended Posts

Witam, nie znalazłam podobnego tematu, tak więc chciałabym wyjaśnić nurtujące mnie pytania.

Mianowicie w grudniu miałam kolizję, nie byłam sprawcą. Mój samochód został bardzoo uszkodzony. TU Uniqa zdecydowało o szkodzie całkowitej i wypłaciło mi nieco ponad 2tys zł. Napisałam odwołanie, przysłano mi ugodę, wg której "dołożą" jeszcze 500. W punkcie pierwszym czytam ze wyrazam zgodę na zaspokojenie roszczeń wynikających ze skutków szkody z dnia.... polegającej na uszkodzeniu pojazdu xxx. kolejno czytam że KWOTA UGODY STANOWI ZASPOKOJENIE WSZELKICH ROSZCZEŃ Z TYTUŁU SZKODY JAK I WSZELKICH NALEŻNOŚCI UBOCZNYCH oraz ze UGODA WYCZERPUJE WSZELKIE ROSZCZENIA Z ISTNIEJĄCYCH I MOGĄCYCH POWSTAĆ W PRZYSZŁOŚCI SZKÓD NA MIENIU W ZWIĄZKU Z TYM ZRZEKAM SIĘ WSZELKICH DALSZYCH ROSZCZEŃ WYNIKAJĄCYCH Z TEGO TYTUŁU OD TU.

Pytanie jest następujace: czy jeśli podpiszę ową ugodę w sprawie tej szkody zablokuje mi to możliwość uzyskania odszkodowania od tego samego TU ale z tytułu szkody osobowej(uszczerbku na zdrowiu)? Czy ugoda dotyczy tylko szkody na pojeździe? bo czytam i czytam i juz przestaję rozumieć:)

Napisane jest, że szkód W MIENIU, tzn., że nie OSOBOWEJ.. Dla pewności zastrzegłbym w treści umowy, że ugoda nie dotyczy szkody osobowej oraz wyłączyłbym sformułownie o roszczeniach pobocznych w mieniu - przecież możesz dochodzić np. utraconych zarobków, kosztów leków, dojazdów itp.