Chris.Katowice Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Szanowni Państwo... Przed Świętami Bożego Narodzenia na skutek kolizji drogowej mój samochód został poważnie uszkodzony.Po zdarzeniu został odholowany do ASO i tam rzeczoznawca PZU przeprowadził oględziny. Z jego kalkulacji wynika:wysokość szkody: 31500zł (wliczona amortyzacja części 55% i roboczogodzina 60zł) - wartość pojazdu przed kolizją: 92500zł (nieoficjalna informacja pracownika PZU).Znajomy doradził mi abym zlecił wycenę niezależnemu rzeczoznawcy, co też uczyniłem. Otrzymałem następujący wynik: wyskość szkody: 82000zł (liczone bez amortyzacji części i roboczogodzina 150zł (taką kwotę ASO ma uzgodnione z PZU) - wartość pojazdu przed kolizją: 108000złSamochodu nie chcę już naprawiać - chciałbym go sprzedać w takim stanie w jakim jest obecnie. Mogę to zrobić?W jaki sposób dochodzić wypłaty odszkodowania z PZU? Zaangażować w tę sprawę adwokata, firmę sprecjalizującą się w uzyskiwaniu odszkodowań czy też działać na własną rękę? Z góry dziękuję za pomoc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ania75 Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Witam Serdecznie. Z opisanej przez Pana sytuacji wynika ze kwota za odszkodowanie jest baaardzo zanizona. Oczywiscie moze Pan dochodzic wypłaty odszkodowania sam ale kancelaria adwokacka lub firma odszkodowawcza uzyska wieksza kwotę. Będzie sie to wiazało z wiekszymi kosztami ale i tak bedzie to kozystniejsze. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kancelariabugaj Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Witam Można sprzedać. Dobrze jednak mieć kilka ofert na kupno uszkodzonego samochodu lub sprzedać przez platformę PZU. I kwestia, czy będzie się dochodziło różnicy pomiędzy wartością sprzedaży wraku a wartością samochodu sprzed wypadku, czy kosztów naprawy wg własnego kosztorysu.Czy zająć się sprawą samemu, czy zlecić to już Pana decyzja. Nasza kancelaria zajmuje się takimi sprawami. Pozdrawiam Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snowbell Posted February 10, 2014 Share Posted February 10, 2014 Proponuję skontatkuj się z Kancelarią Odszkodowaczą Cito Kraków. Tam pracują specjaliści, którzy pomogą wywalczyć normalne odszkodowanie i nie będzie ono na pewno zaniżone przez ubezpieczyciela, co niestety jest częstą praktyką... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekoeko Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Również mogę zaproponować pomoc. Przed podjęciem decyzji co do wyboru firmy polecam rozeznać się w ofercie - zapraszam do kontaktu. Stanowczo odradzam działanie na własną rękę, najlepiej poprosić o pomoc jakąś firmę z wieloletnim doświadczeniem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts