jurek1951 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 witampracowalem w firmie ok 10 lat , na umowe o prace . Przeszedlem na emeryture.Mam 60 lat . Podjalem prace w Firmie na umowe zlec , umowa trwala do 31 pazdz2012 r. Natomiast 3 pazdz2012 r uleglem wypadkowi przy pracy , zlamalem prawe reke w nadgarsku .Sporzadzono protokol , uznano jako wypadek przy pracy.Chorobowe za mc pazdz wyplacil mi pracodawca.Umowy Pracodawca mi nie przedluzyl . Na zwolnieniu jestem nadal , dopiero w marcu bede mial rechabilitacjeDzisiaj ZUS mowi , ze nie bedzie mi placil zasilku chorobowego , mimo ze byla odprowadzana skladka na ubezpieczenie wypadkowe-obowiazkowe , gdyz jestem na emeryturze. Czy to jest sluszne?Czy Pracodawca mial prawo nie przedluzac mi umowy -zlecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 jurek1951 wrote:witampracowalem w firmie ok 10 lat , na umowe o prace . Przeszedlem na emeryture.Mam 60 lat . Podjalem prace w Firmie na umowe zlec , umowa trwala do 31 pazdz2012 r. Natomiast 3 pazdz2012 r uleglem wypadkowi przy pracy , zlamalem prawe reke w nadgarsku .Sporzadzono protokol , uznano jako wypadek przy pracy.Chorobowe za mc pazdz wyplacil mi pracodawca.Umowy Pracodawca mi nie przedluzyl . Na zwolnieniu jestem nadal , dopiero w marcu bede mial rechabilitacjeDzisiaj ZUS mowi , ze nie bedzie mi placil zasilku chorobowego , mimo ze byla odprowadzana skladka na ubezpieczenie wypadkowe-obowiazkowe , gdyz jestem na emeryturze. Czy to jest sluszne?Czy Pracodawca mial prawo nie przedluzac mi umowy -zlecenia?1) Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługuje za okresy niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, za które ubezpieczony na podstawie odrębnych przepisów zachowuje prawo do wynagrodzenia, uposażenia, stypendium lub innego świadczenia przysługującego za czas niezdolności do pracy (art. 8. Ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych - Dz. U. 2009 r. Nr 167 poz. 1322) .2) Tak, pracodawca mógł nie przedłużyć umowy – zlecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek1951 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 przepraszam ,ale nie rozumie pktu 1wiec dlaczego obowiazkowo placilem ubezpieczenie wypadkowe !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 jurek1951 wrote:przepraszam ,ale nie rozumie pktu 1wiec dlaczego obowiazkowo placilem ubezpieczenie wypadkowe !?Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. 2009 r. Nr 205 poz. 1585) art. 16 ust. 3 stanowi, iż składki na ubezpieczenie wypadkowe np. zleceniobiorców, finansują w całości, z własnych środków, płatnicy składek (np. pracodawca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi