Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja a p.jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mialam kolizje nie z mojej winy. Problem w tym,ze mam jeszcze stare p.jazdy tzw.papierkowe.Chce nadmienic,ze moj samochod jest po ogledzinach przez specjaliste d/s likwidacji szkod( z polisy sprawcy)Okazalam wszystkie dokumenty oraz p.jazdy i nie doczepil sie do niego,ze nie wymienione. Wymagane uprawnienia mam,jedynie nie wymieniony dokument a p.jazdy mam bezterminowe.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

niki wrote:

Witam,mialam kolizje nie z mojej winy. Problem w tym,ze mam jeszcze stare p.jazdy tzw.papierkowe.Chce nadmienic,ze moj samochod jest po ogledzinach przez specjaliste d/s likwidacji szkod( z polisy sprawcy)Okazalam wszystkie dokumenty oraz p.jazdy i nie doczepil sie do niego,ze nie wymienione. Wymagane uprawnienia mam,jedynie nie wymieniony dokument a p.jazdy mam bezterminowe.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

Witam, proszę wybaczyć, ale nie doszukałem się pytania w tym poście i ciężko będzie udzielić odpowiedzi..

Juz wyjasniam,czytalam na forach,ze ubezpieczyciele w takich sytuacjach wyplacali odszkodowania a potem wystepowali o zwrot wyplaconej kwoty tzw.regres? (czepiali sie nie wymienionego p.jazdy.Pozdrawiam

Regres przysługuje TU po wypłacie odszkodowania m.in. w przypadku gdy kierujący (sprawca) nie posiadał uprawnień do prowadzenia pojazdu) brak ważnego dokumentu nie oznacza utraty uprawnień, czyli w tym wypadku ubezpieczyciel nie ma podstaw do regresu.