madzinnka Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Witam serdecznie, mam takie pytanie, czy mój wypadek można zakwalifikować jako wypadek przy pracy? Dodam, że pracodawca się nie zgadza. I nie wiem co mam zrobić. Dnia XX odbyło się u mnie w firmie zebranie w pracy, w którym uczestniczyło 6 osób, ja, pracodawca i 4 innych pracowników.Rozmawialiśmy na temat planowania pracy. Szef powiedział, że nie wie co się dzieje z Panią X. i nie wiadomo co z jej pracą (koleżanka z pracy przebywała w szpitalu po przeszczepie narządu). Zaoferowałam się, iż odwiedzę koleżankę w szpitalu, dowiem się co i jak, kiedy wraca i co z jej pracą. W tym celu wyszłam pół godziny wcześniej z biura. Będąc na terenie tego szpitala, przed oddziałem do którego się udawałam, poślizgnęłam się i złamałam nogę w 3 miejscach. Czy można to uznać za wypadek przy pracy?Jakie konsekwencje poniesie pracodawca jeśli uzna to za wypadek przy pracy? Jesteśmy małą firmą poniżej 20 osób, nie chcę aby miał problemy bo może mnie zwolnić, nie chciałabym jednak pozostać na przysłowiowym lodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia_a_w Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Gi Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Witam,Nie, nie jest to wypadek przy pracy. Jeśli natomiast doszło do zaniedbania ze strony zarządcy chodnika (np. był oblodzony), może pani od nich ubiegać się o odszkodowanie. Wypadek miał miejsce przed szpitalem, podejrzewam, że właśnie szpital jest właścicielem i odpowiada za jego stan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katarzyna1661348268 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 WitamWydaje mi się, że Sąd nie zakwalifikowałby tego jako wypadek przy pracy. Musiałby Pan udowodnić, że to przebywanie w szpitalu było związane z wykonywaną pracą np. polecenie pracodawcy. To oczywiście nie jest takie proste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifka Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Wszystko zależy od tego czy odwiedzałeś tą panią na wyraźne polecenie przełożonego czy też samowolnie. Jeśli na polecenie to jest to na 100% wypadek w pracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now